Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία-Η κυβέρνηση Macron αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής

735
«Όχι» στο χάος λέει το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – Δύσκολο να πέσει η κυβέρνηση Macron
Το μέλλον της κυβέρνησης του Emanuel Macron κρίνεται σήμερα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με  δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
Η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασίσει να θέσει σε ψηφοφορία (σήμερα Δευτέρα και στις 17.00 ώρα Ελλάδας) τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Κι όλα αυτά την ώρα που η Γαλλία φλέγεται, με τις κοινωνικές αντιδράσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να γιγαντώνονται.
Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, επειδή φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για τις συνταξιοδοτικές αλλαγές.
Μετά από δύο μήνες διαμαρτυριών κατά των αλλαγών στις συντάξεις και απεργιών κατά διαστήματα με επικεφαλής ένα σπάνιο ενιαίο μέτωπο όλων των συνδικάτων, η οργή συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί περισσότερες απεργίες σε σιδηροδρομικές, αεροπορικές και σχολικές μονάδες.

paris1.jpg

Απίθανο να πέσει η κυβέρνηση

Οι δύο προτάσεις δυσπιστίας θεωρούνται απίθανο να περάσουν, καθώς θα απαιτούσαν μια πρωτοφανή ομαδοποίηση όλων των αντιμαχόμενων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνει ο Guardian.
Θα πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο σε όλο το πολιτικό φάσμα – από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την ακροδεξιά της Marine Le Pen και τους δεξιούς Les Républicains του Nicolas Sarkozy – προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλό όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 287 ψήφων.
Μία πρόταση προτάθηκε από την κεντρώα ομάδα Liot, ως ένα είδος πολυκομματικής πρότασης δυσπιστίας, την οποία συνυπέγραψε η συμμαχία Nupes των κομμάτων της αριστεράς.
Μια άλλη πρόταση δυσπιστίας προτάθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Le Pen, το οποίο διαθέτει 88 βουλευτές.

«Όχι» στο χάος λέει το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο μόνος τρόπος για να περάσει μια ψήφος δυσπιστίας θα ήταν με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού βουλευτών των Les Républicains.
Αλλά ο ηγέτης του κόμματος, Éric Ciotti, διέταξε τους βουλευτές του να μην ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης με την αιτιολογία ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε “χάος”.
Το γραφείο της εκλογικής περιφέρειας του Ciotti στη νότια πόλη της Νίκαιας λεηλατήθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα παράθυρα έσπασαν και τα γκράφιτι στους τοίχους απείλησαν με ταραχές, εκτός αν υποστήριζε την ψήφο δυσπιστίας.
“Θέλουν μέσω της βίας να ασκήσουν πίεση για την ψήφο μου τη Δευτέρα. Δεν θα υποκύψω ποτέ στους νέους μαθητές της τρομοκρατίας”, έγραψε ο Τσιότι στο Twitter.
Άλλοι βουλευτές του κόμματος Les Républicains δήλωσαν ότι λαμβάνουν εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα την ημέρα.
“Είναι σαν να θέλουν αύριο να μας αποκεφαλίσουν”, δήλωσε ο Frédérique Meunier από την Corrèze, λέγοντας στο BFMTV ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουν οι πολιτικοί ισοδυναμούν με παρενόχληση. Τα γραφεία των εκλογικών περιφερειών των βουλευτών του κεντρώου κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν βανδαλίστηκαν επίσης.
Μια δημοσκόπηση της Journal du Dimanche την Κυριακή έδειξε ότι η δημοτικότητα του Macron έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των gilets jaunes πριν από τέσσερα χρόνια.

Φλέγεται η Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές

Τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, της Κυριακής προς Δευτέρα 20/3, πέρασαν στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές, πραγματοποιώντας πορείες σε όλη τη χώρα εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που προωθεί την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, με την αστυνομία να συγκρούεται μαζί τους για τρίτο, επίσης, συνεχόμενο βράδυ.
Οι αυξανόμενες αναταραχές και απεργίες έχουν φέρει τον Πρόεδρο Emmanuel Macron ενώπιον της σοβαρότερης πρόκλησης για την εξουσία του και μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, μετά τις διαδηλώσεις των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
Την οργή φούντωσαν τα ακραία μέτρα στα οποία κατέφυγε ο πρόεδρος Macron
 υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η μη-κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος, και βέβαια την σκληρή καταστολή.
Τις νέες ταραχές πυροδότησε έτι περαιτέρω, η «αυταρχική» απαγόρευση διαδηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου 18/3.

paris3.jpg

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Η αστυνομία απαγόρευσε το Σάββατο (18/3/2023) τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Place de la Concorde, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα που είχαν ως αποτέλεσμα 61 συλλήψεις το βράδυ της Παρασκευής, ενώ βράδυ του Σαββάτου έγιναν 81 συλλήψεις.
«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση.
«Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.
«Η μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί… Η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Mer στην εφημερίδα Le Parisien.
Μια ευρεία συμμαχία των κύριων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να προσπαθήσει να αναγκάσει μια στροφή στις αλλαγές.
Ημέρα εργατικής δράσης σε εθνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23/3.

paris2.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας