Πολιτική χειραγώγηση

1375

Ο καταιγισμός των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου,ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά,το τελευταίο διάστημα ούτε ξαφνική είναι,ούτε μη αναμενόνενη. Αποτελεί συνεπή συνέχεια της συγκεκριμένης ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας που την έχει επιλέξει συνειδητά εδώ και καιρό. Επισημαίναμε από αυτήν εδώ την στήλη την πολιτική αφέλεια της πίστης σε μία ανύπαρκτη προοπτική μέσω του διαλόγου των δύο χωρών με την συγκεκριμένη κυβέρνηση του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα της τελευταίας επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και της συνάντησης του με τον Ερντογάν,είναι αυτό που ζούμε και προφανώς έπεται και συνέχεια. Μόνον μία πολιτική η οποία αμέσως αναγνωρίζει ως απειλή αυτήν την Τουρκία για την εδαφική της ακεραιότητα είναι ρεαλιστική και μπορεί να γίνει αποτελεσματική.

Εκ των πλέον σοβαρών διατυπομένων απόψεων, σε σχέση με τον πόλεμο, είναι οι δηλώσεις του καθηγητού Οικονομικών του πανεπιστημίου της Κολούμπια και επικεφαλή του ηγετικού συμβουλίου του δικτύου λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN Sustainable Development Solutions Network) Τζέφρι Σακς (” Η Καθημερινή” 30-4-2022). ” Ο κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να αποτρέψει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην συμμαχία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ,από την άλλη πλευρά,φαίνεται να σκοπεύουν να <κερδίσουν> την Ουκρανία και να <νικήσουν> τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι έθεσε την ουδετερότητα στο τραπέζι,αλλά οι ΗΠΑ σιωπούσαν και απαξίωσαν τη διαπραγματευτική διαδικασία[….] Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι αδύνατο θα το δούμε. Αυτό φυσικά θα ήταν τραγικό. Αλλά η αποτυχία των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν είναι ένα τρομερό λάθος και είναι μία απαίσια χειραγώγηση της Ουκρανίας προς όφελος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ(για την αποδυνάμωση της Ρωσίας). Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα,όχι να την πολεμήσουν. Πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Οι ΗΠΑ να μην στοχεύουν πλέον στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία”

Θεωρούμε ότι αυτές οι θέσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατεύθυνση μίας ειρηνικής λύσης,περιορισμού και λήξης του πολέμου,του οποίου οι συνέπειες ήδη επί έτη θα συνοδεύουν την παγκόσμια οικονομία. Ενδεικτικό των μέτρων που λαμβάνουν διάφορες χώρες προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική τους οικονομία,είναι η απόφαση της κυβερνήσεως της Ινδονησίας να απογορεύσει τις εξαγωγές φοινικελαίου,καθώς η χώρα αυτή αντιπροσωπεύει το 33% των παγκόσμιων εξαγωγών βρώσιμων ελαίων. Η Ινδία,ως η χώρα που εισάγει το περισσότερο φοινικέλαιο του κόσμου,προμηθεύεται το 45% από την Ινδονησία. Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση ένεκα των διαμαρτυριών των πολιτών της Ινδονησίας για το υψηλό κόστος διαβιώσεως και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Το πολεμικό νσυτικό της Ινδο νησίας συνέλαβε δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν φοινικέλαιο προς την Ινδία και τα Η.Α.Ε. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα( ” Η Καθημερινή” 30-4-2022) οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα να εξασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες,παρά τις προτροπές του ΟΗΕ για την μη εφαρμογή προστατευτισμού.

Την ίδια στιγμή η οικονομολόγος της Διεθνούς Οργανώσεως Τροφίμων και Γεωργίας(FAO) του ΟΗΕ Μόνικα Τότχοβα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της (“Η Καθημερινή” 30-4-2022), επισημαίνει την άνοδο του πληθωρισμού προσφοράς,ένεκα της μείωσης της προσφοράς αλλά και της απορρέουσας εξ αυτής αύξηση της ζήτησης,κατά την γεωργική περίοδο 2022-23: “[….] Ήδη πριν την 24-2-2022 οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης της αγοράς,αλλά και στις υψηλές τιμές της ενέργειας,των λιπασμάτων και άλλων γεωργικών εισροών. Μετά την έναρξη του πολέμου,οι τιμές έφτασαν σε νέο ρεκόρ. Σε αυτό το πλαίσιο η κλιμάκωση της σύγκρουσης[….] εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο της σύγκρουσης στην επισιτιστική ασφάλεια,τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς[….] Εν όψει της γεωργικής περιόδου 2022-2023, το παγκόσμιο χάσμα προσφοράς θα μπορούσε να ωθήσει τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών κατά 8% έως 22% πάνω από τα ήδη αυξημένα επίπεδά τους[….]”

Στην Ελλάδα ήδη θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι πολύ σύντομα  ο πληθωρισμός θα καταστεί ποσοστιαίως διψήφιος. Όσο ο πόλεμος διαρκεί κ επιτείνεται η επισιτιστική κρίση και ανασφάλεια,υπάρχει και η πολιτική έκφραση των συνεπειών του. Στις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία οι εύποροι κατά 70% ψήφισαν Μακρόν και το 65% των πτωχών Λεπέν. Οι βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία-12-19/6/2022- εστιάζονται στην προσπάθεια του Μελανσόν να δημιουργήσει ένα κοινό προοδευτικό σχήμα εξουσίας και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Το συμπέρασμα φυσικά είναι ένα και αυτό είναι ότι η όσον το δυνατόν ταχύτερη λήξη του πολέμου επιβάλλεται αυτονοήτως. Ωστόσο όσο η διαπραγμάτευση ως όπλο ειρήνης δεν αποτελεί επιλογή συγκεκριμένων εμπλεκομένων σε αυτόν,τόσο οι επιπτώσεις,όσο και η διάρκειά τους σε όλα τα επίπεδα θα επιμηκύνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας