Politico: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία… «Κορέα» στην Ουκρανία

4740
Η Ρωσία θα αποκρούσει την αντεπίθεση των Ουκρανών
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία σύγκρουση παρατεταμένης διάρκειας στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχίζεται για χρόνια ή και δεκαετίες αποκαλύπτει το Politico.
Επικαλούμενο αξιόπιστες και ανώτατες πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, γράφει πως οι ΗΠΑ προκρίνουν ως πιθανότερο σενάριο μία κατάσταση που προσιδιάζει με την αντίστοιχη στην κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με το Politico, διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες και ο Λευκός Οίκος κάνουν εικασίες για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, έχουν συζητήσει την επιλογή της παράτασης της σύγκρουσης σε βάθος χρόνου και διαπραγμάτευση επί των εδαφικών ορίων στα οποία Ρωσία και Ουκρανία θα συμφωνούσαν να μην περάσουν.
Αυτές οι γραμμές δεν πρέπει απαραίτητα να είναι εθνικά σύνορα, προσθέτει.
Το Politico αποκαλεί αυτό το σενάριο το πιο ρεαλιστικό και πιθανό, γιατί καμία πλευρά δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ήττα, ενώ ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση δεν θα προκαλέσει «μοιραίο πλήγμα στη Ρωσία».Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

 

«Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, είτε φαίνεται η σύγκρουση να παγώνει είτε να ξεπαγώνει», δήλωσε στο Politico ένας Αμερικανός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται αυξανόμενη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ τους τελευταίους μήνες «είναι όλα για το κατεπείγον και το βραχυπρόθεσμο».
Σύμφωνα με το Politico, ακόμη και η ίδια η ιδέα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να μειώσουν την υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky στο μέλλον.
Μια πηγή – υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden – σημείωσε ότι πολλά σχέδια έκτακτης ανάγκης συζητούνται αυτή τη στιγμή σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων, επειδή η κατάσταση είναι ασταθής.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη μόνο για το ότι η Ρωσία δεν θα «κατακτήσει» την Ουκρανία.Βολική κατάσταση για τις ΗΠΑ

Οι συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο.
Είναι ένα σενάριο που μπορεί να αποδειχθεί το πιο ρεαλιστικό μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα θα παραδεχθούν μία ήττα.
Μια παγωμένη σύγκρουση -στην οποία οι μάχες σταματούν αλλά καμία πλευρά δεν ανακηρύσσεται νικήτρια ούτε συμφωνεί ότι ο πόλεμος τελείωσε επίσημα- θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πολιτικά ευχάριστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών συγκρούσεων θα μειωνόταν, το κόστος υποστήριξης του Κιέβου επίσης πιθανόν θα ελαττωνόταν και η προσοχή του κοινού στον πόλεμο θα αμβλυνόταν.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σκέφτονται επίσης τους μακροπρόθεσμους δεσμούς ασφαλείας που θα έχει η Ουάσιγκτον με το Κίεβο, καθώς και τη σχέση της Ουκρανίας με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει μια σχολή σκέψης που λέει: Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν πρόσβαση στη Μαριούπολη και τη Θάλασσα του Αζόφ», είπε ο αξιωματούχος περιγράφοντας τις εσωτερικές συνομιλίες.
Τέτοιες συζητήσεις παραμένουν σε πρώιμα στάδια, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι ο πόλεμος θα παραμείνει «καυτός» για αρκετό καιρό και πως η κυβέρνηση Biden σκοπεύει να παράσχει στην Ουκρανία τα όπλα και την υποστήριξη που χρειάζεται για να απωθήσει τους Ρώσους από όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.Μείωση εξοπλισμού στην Ουκρανία

Ενώ πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίαςο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley έχει επανειλημμένα προβλέψει ότι θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις και όχι σε στρατιωτική νίκη για καμία πλευρά.
Και η σύνθεση των πρόσφατων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αντανακλά τη στροφή της κυβέρνησης Biden σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Η ποσότητα του εξοπλισμού που αποστέλλεται απευθείας από τα υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ τα πακέτα βοήθειας που χρησιμοποιούνται για την αγορά νέων όπλων από τη βιομηχανία – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια – έχουν αυξηθεί.
Η κυβέρνηση Biden μετέφερε πρόσφατα όπλα αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων από υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ,
 κυρίως πυρομαχικά, ενώ παρείχε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά πιο περίπλοκων όπλων, όπως αυτά της αεράμυνας, από τη βιομηχανία.Μάχες και μετά την αντεπίθεση

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι μάχες θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την αντεπίθεση.
Μεσοπρόθεσμα, πολλοί αναμένουν ένα αδιέξοδο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μάχες θα συνεχίζονται, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θα κερδίζει πολύ έδαφος, ή έναν πόλεμο φθοράς ο οποίος περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές που προσπαθούν να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού, με την ελπίδα ότι ο αντίπαλος θα καταρρεύσει.
Η απόδοση της Ουκρανίας και της Ρωσίας εξαρτάται από μερικές φορές ανεξέλεγκτους παράγοντες που κυμαίνονται από την αεροπορική υπεροχή μέχρι το ποιος είναι υπεύθυνος στο Κρεμλίνο.
«Μόλις περάσουν λίγοι μήνες ή ένα χρόνο, αυτοί οι πόλεμοι τείνουν να διαρκούν χρόνια», είπε ο Benjamin Jensen του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο οποίος ανέλυσε τα ιστορικά δεδομένα.

Το μοντέλο Κορέας

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι επικρατέστερο μοντέλο θα μπορούσε να είναι ο πόλεμος της Κορέας.
Οι ενεργές μάχες σε εκείνη τη σύγκρουση έληξαν με ανακωχή το 1953, αλλά, ακόμη και 70 χρόνια αργότερα, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει επίσημα.
«Μια διακοπή τύπου Κορέας είναι σίγουρα κάτι που έχει συζητηθεί από ειδικούς και αναλυτές εντός και εκτός κυβέρνησης» όταν πρόκειται για την Ουκρανία, είπε o αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
«Είναι εύλογο, γιατί καμία πλευρά δεν θα χρειαστεί να αναγνωρίσει νέα σύνορα και το μόνο πράγμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί είναι να σταματήσει να πυροβολεί κατά μήκος μιας καθορισμένης γραμμής».
(Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή της Κορέας διήρκεσαν δύο χρόνια.)
Άλλα σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διαμάχη του 2008 μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας για δύο επαρχίες.
Η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια για την περιοχή του Κασμίρ, μια περίοδος που περιλαμβάνει τρεις πολέμους που χωρίζονται από μεγάλες ψυχρές περιόδους και αναμφισβήτητα ακόμη και τμήματα των συγκρούσεων Ρωσίας-Ουκρανίας μεταξύ 2014 και 2022.
Οι ΗΠΑ πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας και εξακολουθούν να έχουν χιλιάδες στρατεύματα στη Νότια Κορέα – μια βασική διαφορά με την Ουκρανία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πολεμούν.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον είχε μικρό ρόλο σε άλλες συγκρούσεις, όπως το Κασμίρ.
Ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που χειρίστηκε θέματα σχετικά με τη Ρωσία είπε ότι οι συνεργάτες του Biden φαίνεται να είναι πιο πρόθυμοι αυτές τις μέρες να συζητήσουν μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – ένα άλλο σημάδι πώς σκέφτονται πολύ τα επακόλουθα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Το ενδιαφέρον με το δημοσίευμα του Politico είναι ότι έρχεται περίπου 24 ώρες μετά την πρόταση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Kirill Budanov περί αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Πρότεινε τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 100 χιλιομέτρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εξέλιξη που συνιστά μεταβολή θέσης – εάν έχει την έγκριση της ηγεσίας του Κιέβου – καθώς οι Ουκρανοί είχαν απορρίψει ανάλογη πρόταση στο πρόσφατο παρελθόν ενώ παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.
«Το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Μάλιστα ο Budanov, ο οποίος επεξεργάστηκε το τεχνικό μέρος για τη δημιουργία της εν λόγω ζώνης, σημείωσε ότι θα είναι μία αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, που δεν θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση με τα συνήθη μέσα».
«Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η απολύτως σωστή απόσταση», επεσήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

foreign_2.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας