Politico: Στα χαρτιά η έξοδος-Θα συνεχίσει να φορά λουρί η Ελλάδα

1147
politico

«Μας οφείλουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα», λέει η ΕΚΤ – «Θα είναι ένα μικρό λουρί. Μην ξεχνάτε ότι έχουν υψηλό χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί» δηλώνει στο Politico άλλος αξιωματούχος – Πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ένας αξιωματούχος

Το οικοδόμημα της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για τέλος των μνημονίων και της καθαρής εξόδου από αυτά, φαίνεται πως «γκρεμίζεται» από δημοσίευμα που έκανε το Politico επισημαίνοντας ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μόνο στα χαρτιά.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι μια ευκαιρία να αποτινάξει τελικά τα δεσμά της λιτότητας. Οι δανειστές όμως έχουν άλλες απόψεις» επισημαίνεται στις πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.

«Για τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Αθήνα δεν είχε τον έλεγχο των οικονομικών της πολιτικών, έχοντας αποδεχθεί μια σειρά από εμπόδια και μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για δάνεια που την εμπόδισαν από την πτώχευση. Οι υπάλληλοι της λεγόμενης τρόικας -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- βάζουν τώρα τα δυνατά τους για να εξασφαλίσουν την παραμονή των χειροπέδων», σχολιάζει το Politico.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί επίσημα το πρόγραμμα διάσωσης, είναι λιγότερο πρόθυμοι να δώσουν στην Ελλάδα την πλήρη ελευθερία που έχουν δώσει σε άλλες χώρες που πέρασαν μια παρόμοια διαδικασία.

«Όταν χρωστάτε στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό σας πρόβλημα – αλλά όταν χρωστάτε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, είναι πρόβλημα της τράπεζας», δήλωσε ένας υπάλληλος της τράπεζας της ευρωζώνης. «Μας οφείλουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

H επιτήρηση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ελπίζουν να ολοκληρώσουν το πακέτο εξόδου των Αθηνών μέχρι τις 21 Ιουνίου, προετοιμάζοντας την επίσημη αναχώρηση τον Αύγουστο. Ωστόσο, έχουν ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα υποβληθεί σε μεγαλύτερο έλεγχο απ ‘ό, τι η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – οι άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ μετά την κρίση χρέους του 2009.

«Τη στιγμή οι άλλες χώρες υπόκεινται σε δύο ελέγχους ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα θα είναι υπό ενισχυμένη επιτήρηση, δηλ. θα γίνονται τέσσερις έλεγχοι ετησίως» αναφέρει το Politico.

«Θα είναι ένα μικρό λουρί. Μην ξεχνάτε ότι έχουν υψηλό χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί» δηλώνει στο Politico άλλος αξιωματούχος.
Εξάλλου, η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να εφαρμόσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές των συντάξεων που έχει ήδη συμφωνήσει.
Την ίδια στιγμή, έχει συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια και 2% έως το 2060.
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εκφράζει την ανησυχία του ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ανακούφιση χρέους

Οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν επίσης να συμπεριλάβουν νέες συνθήκες στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το χρέος των Αθηνών πιο βιώσιμο, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία πρότειναν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στο οποίο η επιβάρυνση του χρέους της χώρας θα μειωνόταν αυτόματα εάν η οικονομία της χειροτέρευε.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ άλλων χωρών πιστωτών ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σαμποτάρουν σκόπιμα την οικονομία της χώρας για να μειώσουν το χρέος της.

Ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και το ΔΝΤ φαίνονται έτοιμες να δεχτούν αυτή την απαλλαγή από το χρέος χωρίς όρους, η Γερμανία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες επιμένουν ότι η Αθήνα θα δεχτεί μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Μάλιστα, ένα αξιωματούχος της ευρωζώνης επισημαίνει ότι «αν οι αγορές απορρίψουν την Ελλάδα, θα επιστρέψει στα μνημόνια».
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην παλιά κατάσταση. Πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ένας αξιωματούχος αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη σύνδεση ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας