Πόλεμος στην Ουκρανία και ισχυρό δολάριο-Τροφοδοτούν πρωτοφανή επισιτιστική κρίση

770
Πόλεμος στην Ουκρανία και

Περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι καλαμποκιού και 500.000 τόνοι σόγιας — τα κύρια συστατικά των ζωοτροφών της πτηνοτροφίας — έχουν κολλήσει στα λιμάνια, δήλωσε ο Mohamed el Shafei, αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πουλερικών της Αιγύπτου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι εισαγωγείς δεν έχουν δώσει στην κυβέρνηση τις απαιτούμενες πιστωτικές επιστολές ώστε να ολοκληρωθεί η εισαγωγή των προϊόντων.
Το κόστος της εισαγωγής των ζωοτροφών για την πτηνοτροφία έχει φτάσει τα 340 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, είπε ο El-Shafei, προσθέτοντας ότι η έλλειψη τροφών αναγκάζει τους αγρότες να σκοτώσουν τα κοτόπουλα τους.
Τα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο με αγρότες που έπρεπε να σφάξουν τα ζώα τους, με τοπικές αναφορές να ανεβάζουν τον αριθμό των πτηνών προς σφαγή σε χιλιάδες.
Το κοτόπουλο είναι το κρέας που καταναλώνεται συχνότερα στην Αίγυπτο και η έλλειψη ζωοτροφών έχει ήδη οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στα αυγά και τα πουλερικά.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του πληθωρισμού – Ο ρόλος της Fed

Η κατάσταση στην Αίγυπτο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δραματικών επιπτώσεων που έχει στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και οι συνέπειες από τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τον θέσουν υπό έλεγχο.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχει περιορίσει σημαντικά τις προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.
Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες και ιδίως η Fed αυξάνουν τα επιτόκια για να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές, τροφοδοτώντας όμως έτσι την άνοδο του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων.
Κάπως έτσι, οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που εισάγουν τρόφιμα καταλήγουν να παλεύουν με έναν καταστροφικό συνδυασμό υψηλών τιμών εισαγωγών για τα σιτηρά και τις ζωοτροφές, υψηλών επιτοκίων και ραγδαίας ανόδου του δολαρίου, που διαβρώνει τη δυνατότητά της να πληρώνουν για τα εισαγόμενα σιτηρά και τις ζωοτροφές τα οποία συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και διάφορα μέτρα από τις κυβερνήσεις που θέλουν να περιορίσουν την εξαγωγή συναλλάγματος αλλά η οποία καταλήγει να προκαλεί ελλείψεις και αύξηση τιμών στην εγχώρια αγορά.
Π.χ. στην περίπτωση της Αιγύπτου για να μειώσει τη ζήτηση για δολάρια, η κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από τους εισαγωγείς να εξασφαλίζουν πιστωτικές επιστολές από τις τράπεζές τους για να μπορούν να αγοράζουν αγαθά από το εξωτερικό.
Οι διαδικασίες που υιοθετήθηκαν όμως ήταν τόσο περίπλοκες που αύξησαν τα κόστη και τελικά οδήγησαν σε καθυστερήσεις στις εισαγωγές σιτηρών και ζωοτροφών και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στο κοτόπουλο και τα αυγά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας