Πόλεμος στην Αφρική−Νίγηρας πέταξε εκτός χώρας ECOWAS&Γάλλους−Ο έκπτωτος πρόεδρος ζητά αμερικάνικη-επέμβαση

1526

Η Μαύρη Ήπειρος οδηγείται ολοταχώς προς τον μεγαλύτερο πόλεμο της σύγχρονης Ιστορίας της. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις του ECOWAS με τις Αρχές του Νίγηρα ναυάγησαν. Υπενθυμίζουμε ότι το τελεσίγραφο λήγει και τυπικά σε 48 ώρες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της ECOWAS αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα της χώρας, το Niamey. Η νέα ηγεσία του Νίγηρα αρνήθηκε να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές, ενώ το τελεσίγραφο του οργανισμού λήγει στις 6 Αυγούστου.

Αμέσως μετά ο Επίτροπος του ECOWAS απείλησε λέγοντας:

“Η ECOWAS δεν πρόκειται να πει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσουμε, αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών

“Οι αρχηγοί άμυνας της Δυτικής Αφρικής έχουν προετοιμάσει ένα σχέδιο για πιθανή επέμβαση στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις”

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Bola Ahmed Tinubu ζήτησε επίσημα από τη Γερουσία της Νιγηρίας να υποστηρίξει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, ενώ ζήτησε επίσης αποκλεισμό των χερσαίων και αεροπορικών οδών από και προς τον Νίγηρα.

Ο συλληφθείς Πρόεδρος του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ έγραψε ένα άρθρο σήμερα, το οποίο καλεί, επί της ουσίας εξουσιοδοτεί στρατιωτική επέμβαση κατά της χώρας του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την απαγόρευση εκπομπής των γαλλικών καναλιών στον Νίγηρα, ο Μπαζούμ έπρεπε να στείλει την έκκλησή του στους Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Washington Post.

Ο Μπαζούμ αποκάλεσε τον εαυτό του όμηρο και ζήτησε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το γράφω ως όμηρος. Ο Νίγηρας δέχεται επίθεση από μια στρατιωτική χούντα που προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία μας…

Αν επιτύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο…

Την ώρα της ανάγκης μας, καλώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα για να μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τη Συνταγματική μας Τάξη.

Ολόκληρη η περιοχή του κεντρικού Σαχέλ θα μπορούσε να πέσει στη ρωσική επιρροή μέσω της Wagner».

Δείτε βίντεο

Ο Νίγηρας τερμάτισε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία – Οργή Μακρόν κατά Ρωσίας

Οι νέες αρχές του Νίγηρα ανακοίνωσαν τη λήξη όλων των συμφωνιών στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με τη Γαλλία. H Γαλλία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν σύντομα.

Οι αρχές του Νίγηρα έκανα λόγο όχι συνεργασία, αλλά για αποικιακή πίεση από το Παρίσι.

Επίσης οι νέες αρχές του Νίγηρα τερμάτισαν τις εξουσίες τεσσάρων πρεσβευτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τη νεοαποικιοκρατία προς το συμφέρον της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών.

Πηγές αναφέρουν ότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο στο Νίγηρα πήρε την απόφαση να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Νιγηρία, το Τόγκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Πρεσβευτές του Νίγηρα σε αυτές τις χώρες να έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν κάθε περαιτέρω συνεργασία με αυτές τις Κυβερνήσεις.

Όμως, το Παρίσι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης του Νίγηρα να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του Νίγηρα, που καθαιρέθηκε από τους αντάρτες, είναι «ο μόνος που αναγνωρίζεται από τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα». Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις των νέων αρχών είναι παράνομες και δεν αναγνωρίζονται από το Παρίσι.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έλαβαν πληροφορίες ότι οι νέες Αρχές του Νίγηρα ήρθαν σε «επαφή» με εκπροσώπους της Wagner PMC κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής αξιωματούχων της χώρας στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο.

Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά ρίχνει ο γαλλικός Τύπος, ο οποίος αναφέρεται σε συμφωνίες μεταξύ της διοίκησης του στρατηγού Abdurakhman Tchiani και της ηγεσίας της «Wagner».

Οι εφημερίδες είναι γεμάτες τίτλους τύπου «το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου άπλωσε το χέρι στα ορυχεία ουρανίου του Νίγηρα» και τονίζουν ότι μεγάλες ομάδες «μουσικών» βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.

Η Νιγηρία έθεσε τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας βρίσκονται πλέον σε πλήρη ετοιμότητα. Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματικό του Νιγηριανού στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το Warnews247 είχε δημοσιεύσει την πληροφορία αυτή 48 ώρες πριν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας αριθμούν 143.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 100.000 στις χερσαίες δυνάμεις. Οι χερσαίες δυνάμεις περιλαμβάνουν 3 Ταξιαρχίες Πεζικού, 2 Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες, 3 Ταξιαρχίες αρμάτων μάχης, 1 επιχειρησιακή ταξιαρχία, 1 τάγμα δασοφυλάκων και 1 τάγμα ειδικών δυνάμεων και άλλες μονάδες.

Ο Νίγηρας έχει έναν ασύγκριτα μικρότερο στρατό που δεν υπερβαίνει τα 10 χιλιάδες άτομα, βασίζεται σε χερσαίες δυνάμεις 10 μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Νίγηρα, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdurahmann Tchiani, διαπραγματεύεται με τις αρχές του γειτονικού Μάλι, της Αλγερίας και της Μπουρκίνα Φάσο σχετικά με το θέμα της κοινής δράσης σε περίπτωση που η Γαλλία και οι φιλοδυτικές αφρικανικές χώρες της ECOWAS αποφασίσουν να στείλουν στρατό στον Νίγηρα.

Με τη σειρά τους, οι νέες στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα δήλωσαν ότι θα απαντήσουν με τη δύναμη των όπλων σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής. Επιπλέον, το γειτονικό Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν ότι θα αντιλαμβάνονταν την επίθεση της ECOWAS στον Νίγηρα ως επιθετικότητα εναντίον τους.

Η Αλγερία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην αφρικανική ήπειρο, υποσχέθηκε επίσης να μεσολαβήσει για τον Νίγηρα.

Εάν και οι χώρες της ECOWAS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Αλγερία, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο εμπλακούν σε εχθροπραξίες, τότε μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση θα ξεσπάσει στην περιοχή.

Ένας από τους ηγέτες του “Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας” του Νίγηρα, ο στρατηγός Salifu Modi, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ibrahim Traore στη Μπουρκίνα Φάσο μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός RFI επικαλούμενος τη δήλωση του γραφείου του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο.

Στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, την Ουαγκαντούγκου, ο στρατηγός Μόντι συζήτησε με τον Πρόεδρο Τραορέ το ζήτημα πιθανής δυτικής επίθεσης.

Ο ίδιος ο στρατηγός Μόντι είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας δεν θέλει ο Νίγηρας να μετατραπεί σε μια «νέα Λιβύη» που καταστράφηκε από τη δυτική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με τον Μόντι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, και πιθανώς το Μάλι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι δυνατό. Ήδη λαμβάνεται σειρά μέτρων ασφάλειας και άμυνας, τόνισε ο στρατηγός Μόντι.

1 σχόλιο

  1. Coup D’Etat In Niger: Africa On Verge Of New War With Deep Geopolitical Effects
    https://southfront.org/coup-detat-in-niger-africa-on-verge-of-new-war-with-deep-geopolitical-effects/

    Experts believe that the reluctance of the Nigerian Senate to invade Niger is due to several facts. First, Niger’s army does not have the necessary logistical and training potential to attack another country, while the attack on Niger and the new chaos will change the situation in favor of terrorist groups active in Nigeria, such as Boko Haram and ISIS in West Africa. Two other very important factors are that Nigeria and Niger belong to the Hausa ethnic group, and the war between the two countries will be like fratricide. On the other hand, anti-American sentiments have strengthened in Nigeria in recent years, and many Nigerian experts believe that “the decision to military attack on Niger” was made under American pressure. Nigerians are unhappy with the lack of US military assistance to Nigeria in the fight against terrorism.

    Αν παρατηρήσετε την δεξιά άκρη τής σελίδας γιά τον λαό τών Χάουζα στον σύνδεσμο με την Βικιπαίδεια που σάς έστειλα, θα δείτε ότι στα στατιστικά στοιχεία αναφέρονται οι αριθμοί τών μελών τής φυλής που κατοικούν σε χώρες τής Αφρικής. Στην (Βόρεια) Νιγηρία είναι περί τα 57 εκατομμύρια και στον (Νότιο) Νίγηρα περί τα 13 εκατομμύρια. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο, ότι η φυλή αυτή υπάρχει σε μικρότερους αριθμούς και σε άλλες κρίσιμες γιά την διεθνή γεωπολιτική στρατηγική χώρες τής Αφρικής. Οπότε το τί συμβαίνει στον Νίγηρα μπορεί να καταστεί η ίσκρα που θα ανατινάξει τα πάντα στην Αφρική.
    Επί τη ευκαιρία, σε άλλο μήνυμά μου γιά τον Τινούμπου και την Στέησι Εϊμπραμς έγραψα την λέξη ”περιβόητη”. Το σωστό όμως επίθετο στην συγκεκριμένη περίπτωση γι’ αυτήν την κυρία είναι ”διαβόητη”…

    https://substack.com/@simplicius76

    https://en.wikipedia.org/wiki/Simplicius_of_Cilicia
    Simplicius of Cilicia
    Σιμπλίκιος ὁ Κίλιξ
    Εδώ δημοσιεύονται εξαιρετικά κείμενα και αναλύσεις γιά τα θέματα που μάς απασχολούν. Το παρακάτω κείμενο ασχολείται με την Αφρική. Το σημερινό του κείμενο έχει πάρα πολύ καλή ανάλυση γιά τα τής Ουκρανίας.

    SITREP 8/1/23: The Hegemon Begins To Unravel
    https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-8123-the-hegemon-begins-to?utm_source=profile&utm_medium=reader2

    What does Sitrep stand for?
    situation report
    Sitrep is short for situation report and first saw extensive use during World War II. A situation report, militarily speaking, can contain anything from descriptions of troop deployments to details of the aftermath of military conflicts.

    8/1/23 –
    Η ημερομηνία τού άρθρου δεν είναι 8 Ιανουαρίου 2023, αλλά 1 Αυγούστου 2023.
    Οο ξένοι γράφουν πρώτα τον μήνα και μετά την ημέρα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Simplicius_of_Cilicia
    Simplicius of Cilicia
    Σιμπλίκιος ὁ Κίλιξ
    Επειδή άπειρες φορές παραξενευόμαστε από τους περίεργους τίτλους στο διαδίκτυο, γιά τον λόγο αυτό πράττω αυτό που επράξατε και εσείς γιά την ίσκρα. Παρουσιάζω το τί σημαίνει αυτός ο τίτλος και ποιά είναι η ιστορία του και η σημασία του. Με τον τρόπο αυτό το άγνωστο γίνεται κατανοητό και με ”οικειότητα” το επισκεπτόμαστε γιά να μαθαίνουμε τί συμβαίνει. Σάς τα γράφω, γιά να είναι χρήσιμα στην περίπτωση που έτυχε να μην τα έχετε πληροφορηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας