Πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα με το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”

861

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι

Στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο.

Η παρουσία του στην περιοχή από χθες, δηλαδή δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανατρέπει άρδην τα δεδομένα.

Πού βρίσκεται το γεωτρύπανο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την έξοδο του ερευνητικού για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας. 

Πότε θα ξεκινήσει έρευνες

Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με γεωτρύπανο, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σημειώνοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι είναι μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη και δεν υποτάσσεται σε κανέναν.

Μιλώντας για το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», εξήγησε ότι για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Navtex.

«Για να βγει το γεωτρύπανο θα πρέπει να υπάρξει και μια Navtex, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Νομίζω ότι θα βγει 9 Αυγούστου, όπως έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι. Σε αυτά οι Τούρκοι κάνουν αυτά που δηλώνουν» εκτίμησε ο καθηγητής,

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για να ξεκινήσει το ταξίδι του το γεωτρύπανο, απαιτούνται πρώτα δοκιμαστικά στις τουρκικές ακτές. Είναι δηλαδή μέρος της όλης διαδικασίας η έξοδος του πλοίου από το λιμάνι στο οποίο βρισκόταν.

Τα τρία σενάρια

Εν τω μεταξύη, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, (Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ), το γεωτρύπανο θα πρέπει να κατευθυνθεί σε περιοχή όπου έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες, τονίζοντας ότι μία γεώτρηση «δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, πρέπει να έχει προηγηθεί έρευνα που θα δείξει τις ενδείξεις για την περιοχή που πιθανά υπάρχουν ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων έχουν μετατραπεί σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο».

Η μία περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ που θα μπορούσε να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο είναι βορειοδυτικά της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, μετά τον 30ό μεσημβρινό. Ανατολικά του Καστελόριζου. Εκεί όπου πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες το Φατίχ το 2019.

Είναι μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα», ωστόσο όπως τόνισε ο Πέτρος Λιάκουρας πρόκειται για μη οριοθετημένη περιοχή, στην οποία η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε έρευνα και γεωτρήσεις.

Το δεύτερο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στον κόλπο της Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε κάνει έρευνες το 2018 και το 2019, όπου επίσης η Άγκυρα δεν έχει δικαιώματα, καθώς πρόκειται για κατεχόμενη περιοχή και παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Το τρίτο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας