Το κέντρο της παγκόσμιας προσοχής μετατοπίστηκε από την Ουκρανία στην Παλαιστίνη το Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτή η νέα αρένα αντιπαράθεσης θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ του ατλαντικού και του ευρασιατικού μπλοκ.
Αυτοί οι αγώνες είναι ολοένα και περισσότερο μηδενικού αθροίσματος, όπως και στην Ουκρανία, όπου μόνο ένας πόλος μπορεί να βγει ενισχυμένος και νικητής.
Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood της Hamas σχεδιάστηκε σχολαστικά.
Οι 2 αφορμές της επίθεσης της Hamas
Η ημερομηνία που ενεργοποιήθηκε ήταν συνάρτηση δύο παραγόντων:
1. Ο πρώτος ήταν το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισήμανε τον χάρτη του «Νέα Μέση Ανατολή» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στον οποίο διέγραφε εντελώς την Παλαιστίνη και κορόιδευε κάθε ψήφισμα του ΟΗΕ για το θέμα.
2. Δεύτερον είναι μια σειρά προκλήσεων στο ιερό τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ: δύο ημέρες πριν από τον κατακλυσμό Al-Aqsa, στις 5 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 800 Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν επίθεση γύρω από το τζαμί, χτυπώντας προσκυνητές, καταστρέφοντας παλαιστινιακά καταστήματα, όλα υπό την επιτήρηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.
Δεν χρειάζεται μεγάλη ευφυία για να γίνει αντιληπτό πως η Al-Aqsa είναι μια οριστική κόκκινη γραμμή, όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά για ολόκληρο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Και γίνεται χειρότερο.
Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν ρητορική του «Perl Harbor».
Αυτό είναι τόσο απειλητικό όσο γίνεται.
Το αρχικό «Perl Harbor» ήταν η αμερικανική δικαιολογία για να μπουν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο και να τσακίσουν την Ιαπωνία, και αυτό το «Perl Harbor» μπορεί να είναι η δικαιολογία του Τελ Αβίβ να εξαπολύσει μια γενοκτονία στη Γάζα, επισημαίνει σε ανάλυστή του ο Βραζιλιάνος γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar.
Τμήματα της Δύσης που επικροτούν την επερχόμενη εθνοκάθαρση -συμπεριλαμβανομένων Σιωνιστών που παρουσιάζονται ως «αναλυτές» που λένε δυνατά ότι οι «μεταφορές πληθυσμού» που ξεκίνησαν το 1948 «πρέπει να ολοκληρωθούν»– πιστεύουν ότι με μαζικά όπλα και μαζική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξοντώστε την παλαιστινιακή αντίσταση και αφήστε τους συμμάχους της Hamas, όπως τη Hezbollah και το Ιράν, αποδυναμωμένους.
Το έργο τους για την Ουκρανία έχει καταρρεύσει, αφήνοντας όχι μόνο ισχυρά πρόσωπα… «πετσοκομμένα» διπλωματικά, αλλά ολόκληρες ευρωπαϊκές οικονομίες σε καταστροφή.
Ωστόσο, καθώς μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει: από τη σύμμαχο Ουκρανία μεταφορά στο σύμμαχο Ισραήλ και ο κακός στο παιχνίδι είναι πια το αντίπαλο Ιράν αντί για τη Ρωσία.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να μιλήσουν τα όπλα.
– Μια ειρηνική Δυτική Ασία σημαίνει ανασυγκρότηση της Συρίας – στην οποία η Κίνα συμμετέχει πλέον επίσημα.
– Η ενεργή ανάπλαση του Ιράκ και του Λιβάνου
– Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία γίνονται μέρος των BRICS 11·
– Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας σέβεται πλήρως και αλληλεπιδρά με όλους τους περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.
Ανικανότητα; Σκόπιμη στρατηγική; Ή και τα δύο.
Αυτό μας φέρνει στο κόστος της έναρξης αυτού του νέου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Η προπαγάνδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Για τον Netanyahu στο Τελ Αβίβ, η Hamas είναι το ISIS.
Για τον Volodymyr Zelensky στο Κίεβο, η Hamas είναι η Ρωσία.
Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο Οκτωβρίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεχάστηκε εντελώς από τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο πύργος του Άιφελ, η Γερουσία της Βραζιλίας έγιναν Ισραηλινοί.
Η αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζεται ότι προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για μια επικείμενη επίθεση από τη Hamas.
Οι Ισραηλινοί επέλεξαν να το αγνοήσουν, όπως έκαναν τις εκπαιδευτικές ασκήσεις της Hamas που παρακολούθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχοντας την πεποίθηση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα είχαν ποτέ το θράσος να ξεκινήσουν μια επιχείρηση απελευθέρωσης.
Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, το Al-Aqsa Flood έχει ήδη, ανεπανόρθωτα, καταρρίψει τη βαριά ποπ μυθολογία γύρω από το αήττητο του Tsahal, της Mossad, του Shin Bet, του τανκς Merkava, του Iron Dome και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.
To χτύπημα στην τεχνολογία
Ακόμη και όταν απέκλεισε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η Hamas επωφελήθηκε από την κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ που παρακολουθούν τα πιο επιτηρούμενα σύνορα στον πλανήτη.
Φτηνά παλαιστινιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν πολλαπλούς πύργους αισθητήρων, διευκόλυναν την προέλαση ενός πεζικού με αλεξίπτωτο πλαγιάς και άνοιξαν το δρόμο σε ομάδες επίθεσης με μπλουζάκια, με AK-47, να σπάσουν τον τοίχο και να διασχίσουν τα σύνορα που δεν τολμούσαν ακόμη και οι αδέσποτες γάτες.
Το Ισραήλ, αναπόφευκτα, στράφηκε στο να χτυπήσει τη Λωρίδα της Γάζας, ένα περικυκλωμένο κλουβί 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων γεμάτο με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί προσφυγικών καταυλισμών, σχολείων, πολυκατοικιών πολιτών, τζαμιών και παραγκουπόλεων έχουν αρχίσει.
Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ναυτικό, αεροπορία, μονάδες πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και επαγγελματικό στρατό.
Έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση σε επιτήρηση υψηλής τεχνολογίας, ενώ το Ισραήλ μπορεί να καλέσει δεδομένα του ΝΑΤΟ αν το θέλει.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant κήρυξε «πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν θα υπάρχει ρεύμα, φαγητό, καύσιμα, όλα είναι κλειστά. Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα και θα πράξουμε ανάλογα».
Οι Ισραηλινοί μπορούν να συμμετάσχουν ευχαρίστως σε συλλογική τιμωρία επειδή, με τρία εγγυημένα βέτο του ΣΑΗΕ στην πίσω τσέπη τους, ξέρουν ότι μπορούν να ξεφύγουν.
Δεν έχει σημασία που η Haaretz, η πιο σεβαστή εφημερίδα του Ισραήλ, παραδέχεται ευθέως ότι «στην πραγματικότητα η ισραηλινή κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτό που συνέβη (Πλημμύρα Al-Aqsa) για την άρνηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».
Οι Ισραηλινοί δεν είναι τίποτα αν όχι συνεπείς. Το 2007, ο τότε αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Amos Yadlin είπε: «Το Ισραήλ θα ήταν χαρούμενο αν η Χαμάς καταλάμβανε τη Γάζα, επειδή το IDF θα μπορούσε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τη Γάζα ως εχθρικό κράτος».
Η Ουκρανία διοχετεύει όπλα στους Παλαιστίνιους
Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο ιδρωμένος κωμικός με φούτερ στο Κίεβο μιλούσε για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα «μεγάλο Ισραήλ» και καταχειροκροτήθηκε δεόντως από ένα σωρό ρομπότ του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Λοιπόν, αποδείχθηκε εντελώς διαφορετικά.
Σύμφωνα με πηγή του Deep State:
«Τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια των Παλαιστινίων.
Το ερώτημα είναι ποια χώρα το πληρώνει.
Το Ιράν μόλις έκανε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για έξι δισεκατομμύρια δολάρια και είναι απίθανο το Ιράν να το θέσει σε κίνδυνο.
Γεγονός είναι ότι τα ουκρανικά όπλα πηγαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και πληρώνονται, αλλά όχι από το Ιράν».
Μετά την εκπληκτική επιδρομή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια έμπειρη Hamas έχει ήδη εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική μόχλευση από ό,τι οι Παλαιστίνιοι έχουν ασκήσει εδώ και δεκαετίες.
Είναι σημαντικό, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες υποστηρίζονται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο – το Τελ Αβίβ αρνείται.
Ο Netanyahu έχει εμμονή να ισοπεδώσει τη Γάζα, αλλά αν συμβεί αυτό, ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος είναι σχεδόν αναπόφευκτος.
Η Hezbollah του Λιβάνου – ένας σταθερός Άξονας Αντίστασης σύμμαχος της Παλαιστινιακής Αντίστασης – θα προτιμούσε να μην συρθεί σε έναν πόλεμο που μπορεί να είναι καταστροφικός στην πλευρά των συνόρων, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το Ισραήλ διαπράξει μια de facto γενοκτονία στη Γάζα.
Η Hezbollah κατέχει τουλάχιστον 100.000 βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, από Katyusha (βεληνεκές: 40 km) έως Fajr-5 (75 km), Khaibar-1 (100 km), Zelzal 2 (210 km), Fateh-110 (300 km), και Scud B-C (500 χλμ.).
Το Τελ Αβίβ γνωρίζει τι σημαίνει αυτό και ανατριχιάζει με τις συχνές προειδοποιήσεις του ηγέτη της Hezbollah Hasan Nashrala ότι ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα διεξαχθεί εντός αυτής της χώρας.
Γεγονός που μας φέρνει στο Ιράν.
Γεωπολιτική άρνηση
Η βασική άμεση συνέπεια της πλημμύρας του Al-Aqsa είναι ότι το νεοσυντηρητικό όνειρο της Ουάσιγκτον για «ομαλοποίηση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου απλά θα εξαφανιστεί εάν αυτό μετατραπεί σε Μακρύ Πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, μεγάλα τμήματα του αραβικού κόσμου εξομαλύνουν ήδη τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη – και όχι μόνο στο εσωτερικό των πρόσφατα διευρυμένων BRICS 11.
Στην πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο, που εκπροσωπείται από τους BRICS 11, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), μεταξύ άλλων πρωτοποριακών θεσμών της Ευρασιατικής και του Παγκόσμιου Νότου, απλά δεν υπάρχει τόπος για ένα εθνοκεντρικό κράτος του Απαρτχάιντ που αγαπά τη συλλογική τιμωρία.
Μόλις φέτος, το Ισραήλ βρέθηκε απρόσκλητο από τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.
Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εμφανίστηκε ούτως ή άλλως, και εκδιώχθηκε ανεπιτήδευτα από τη μεγάλη αίθουσα, μια εικόνα που έγινε viral.
Στις συνόδους ολομέλειας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, ένας μόνος Ισραηλινός διπλωμάτης προσπάθησε να διακόψει την ομιλία του Ιρανού προέδρου Ibrahim Raishi.
Κανένας δυτικός σύμμαχος δεν στάθηκε στο πλευρό του, και αυτός επίσης εκδιώχθηκε από τις εγκαταστάσεις.
Όπως το έθεσε διπλωματικά ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping τον Δεκέμβριο του 2022, το Πεκίνο «υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που απολαμβάνει πλήρη κυριαρχία με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Κίνα υποστηρίζει την Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών».
Η στρατηγική της Τεχεράνης είναι πολύ πιο φιλόδοξη – προσφέρει στρατηγικές συμβουλές στα κινήματα αντίστασης της Δυτικής Ασίας από το Λεβάντε μέχρι τον Περσικό Κόλπο: Χεζμπολάχ, Ανσαράλα, Χασντ αλ-Σάαμπι, Κατάιμπ Χεζμπολάχ, Χαμάς, Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και αμέτρητα άλλα.
Είναι σαν να είναι όλοι μέρος μιας νέας μεγάλης σκακιέρας που de facto εποπτεύεται από τον Grandmaster Ιράν.
Τα πιόνια στη σκακιέρα τοποθετήθηκαν προσεκτικά από τον εκλιπόντα Διοικητή της Δύναμης Kuds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στρατηγό Qassen Suleimani, μια στρατιωτική ιδιοφυΐα που έρχεται μια φορά στη ζωή.
Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία των θεμελίων για τις σωρευτικές επιτυχίες των Ιρανών συμμάχων στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δημιουργία των συνθηκών για μια περίπλοκη επιχείρηση όπως η Πλημμύρα Al-Aqsa.
Σε άλλα μέρη της περιοχής, η ατλαντική προσπάθεια για το άνοιγμα στρατηγικών διαδρόμων στις Πέντε Θάλασσες -την Κασπία, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Μεσόγειο– εξελίσσεται άσχημα.
Η Ρωσία και το Ιράν καταρρίπτουν ήδη τα σχέδια των ΗΠΑ στην Κασπία – μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) – και στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βρίσκεται στο δρόμο να γίνει ρωσική λίμνη.
Η Τεχεράνη δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στη στρατηγική της Μόσχας στην Ουκρανία, ακόμη και όταν βελτιώνει τη δική της στρατηγική για το πώς να εξουθενώσει τον Ηγεμόνα χωρίς άμεση ανάμειξη: ονομάστε το γεωπολιτική εύλογη άρνηση.
«Αντίο» στον διάδρομο ΕΕ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας
Η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν έχει δαιμονοποιηθεί ως ο νέος «άξονας του κακού» από τον δυτικό νεοσυντηρητισμό.
Αυτή η οργή προδίδει την κοσμική ανικανότητα.
Αυτοί είναι πραγματικοί κυρίαρχοι με τους οποίους δεν μπορεί να μπλέξει, και αν είναι, το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε είναι αδιανόητο.
Ένα βασικό παράδειγμα: εάν το Ιράν που δεχόταν επίθεση από έναν άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ αποφάσιζε να μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα εκτοξευόταν στα ύψη και η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας υπό το βάρος τετράδισεκατομμυων παραγώγων θα ήταν αναπόφευκτη.
Αυτό που σημαίνει, στο άμεσο μέλλον, είναι ότι το Αμερικανικό Όνειρο για παρέμβαση στις Πέντε Θάλασσες δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως αντικατοπτρισμός.
Η Πλημμύρα Al-Aqsa έθαψε επίσης τον πρόσφατα ανακοινωθέντα και πολυαναγνωστικό μεταφορικό διάδρομο ΕΕ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας.
Η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά όλη αυτή την πυράκτωση που λαμβάνει χώρα μόνο μια εβδομάδα πριν από το 3ο Φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο.
Διακυβεύονται οι διάδρομοι συνδεσιμότητας BRI που έχουν σημασία – σε όλη τη Χάρτλαντ, σε όλη τη Ρωσία, καθώς και στον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού και στον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού.
Έπειτα, υπάρχει το INSTC που συνδέει τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία – και, σε δευτερεύουσα επέκταση, τις μοναρχίες του Κόλπου.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του Al-Aqsa Flood θα επιταχύνουν τις διασυνδεδεμένες γεωοικονομικές και υλικοτεχνικές συνδέσεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, παρακάμπτοντας τον Ηγεμόνα και την Αυτοκρατορία των Βάσεων του.
Οι αυξημένες εμπορικές συναλλαγές και η συνεχής μετακίνηση φορτίων έχουν να κάνουν με (καλές) επιχειρήσεις.
Επί ίσοις όροις, με αμοιβαίο σεβασμό – όχι ακριβώς με το σενάριο του Κόμματος Πολέμου για μια αποσταθεροποιημένη Δυτική Ασία.