Πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Ουκρανίας-“Να “παγώσει” σύγκρουση στον ποταμό Oskol πρίν χαθεί Χάρκοβο

1106

Διευρυμένο συμβούλιο πολέμου συγκάλεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία και την πορεία του πολέμου με φόντο την αποτυχημένη μέχρι τώρα αντεπίθεση. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ολόκληρη η ανώτατη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και η ηγεσία των ειδικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, μάλλον το δεύτερο στάδιο της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας φτάνει σε αδιέξοδο.

“Διαφορετικά, ποιος  ο σκοπός να ξεκινήσουν οι Αμερικανοί μια διευρυμένη διαδικτυακή συνάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας;” αναρωτιούνται.

Διευρυμένο πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak μίλησε για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τη σύνθεση των συμμετεχόντων στη συνάντηση “άνευ προηγουμένου”.

Από την πλευρά του Κιέβου, στο συμβούλιο συμμετείχε σχεδόν ολόκληρη η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ξεκινώντας από τον Α/ΓΕΕΔ Β.Ζαλούζνι και τελειώνοντας με τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας συνόρων Deineko.

Φυσικά, στη συνάντηση συμμετείχε ο επικεφαλής της GUR, Kirill Budanov. Ο ίδιος ο Yermak και ο υπουργός Άμυνας Reznikov ήταν επίσης παρόντες στο συμβούλιο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες συμμετείχε και ο επικεφαλής της SBU.

Από την Ουάσιγκτον, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρχηγός του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

“Μέτωπο, άμυνα και επίθεση. Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα τώρα από τα οποία εξαρτάται η νίκη. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό” έγραψε ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Yermak, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά. Τέθηκε επίσης το θέμα της ενίσχυσης της αεράμυνας στις πόλεις της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ανώτατος Διοικητής Βαλερί Ζαλούζνι εξήγησε στους Αμερικανούς ομολόγους του λεπτομερώς την κατάσταση στο μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι ρωσικές ΕΔ «άσκησαν πίεση» στην άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ορισμένους τομείς.

Πιθανότατα, επρόκειτο για την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός, χωρίς υπερβολή, πλησιάζει στην καταστροφή.

“Είναι πιθανό ότι αυτό, καθώς και οι αποτυχίες στο μέτωπο της Ζαπορίζια, σε συνδυασμό με αποτελεσματικά κτυπήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αποθήκες και εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, να έγιναν η αιτία για μια τόσο επείγουσα και «πρωτοφανή» συνάντηση” σχολιάζουν ρωσικές πηγές.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικτυακή συνάντηση, καλώντας ολόκληρη την ανώτατη διοίκηση της Ουκρανίας να μιλήσει για τα γεγονότα στα μέτωπα και την περαιτέρω οπτική της κατάστασης.

Το ΝΑΤΟ θέλει να “παγώσει” η σύγκρουση στον Oskol – Αλλιώς…, Δνείπερος

“Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ εξετάζουν την επιλογή να χαράξουν τα πραγματικά σύνορα μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας κατά μήκος του Δνείπερου στα νότια και κατά μήκος του ποταμού Oskol στα ανατολικά” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Το γεγονός αυτό ίσως συζητήθηκε στο διευρυμένο πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι επικαλούνται δυτικά ΜΜΕ τονίζοντας ότι:

“Aναλυτές του ΝΑΤΟ, αναλύοντας τα «ενδιάμεσα αποτελέσματα» της ουκρανικής αντεπίθεσης, παρουσίασαν αρκετές επιλογές για την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που να χαρακτηρίζει επιτυχημένη την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου, προτείνεται να γίνουν περαιτέρω βήματα με βάση την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός τους τελευταίους μήνες.

Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ εγείρουν το ερώτημα ότι εάν εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα για τη συνέχιση της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αδικαιολόγητες απώλειες στο πλαίσιο αυξημένων κινδύνων».

Αυξημένοι κίνδυνοι σε αυτή την περίπτωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ουκρανικός στρατός δεν έχει κάνει ακόμη αξιοσημείωτη προέλαση στο μέτωπο, ενώ έχει χάσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (δυτικές πληροφορίες) εκπαιδευμένου προσωπικού.

Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός, έχοντας συγκρατήσει την επιθετική ώθηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μπορεί να προχωρήσει στην αντεπίθεσή του τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη προλάβει να δημιουργήσουν οχυρωματικά έργα σε ορισμένους τομείς του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της νότιας κατεύθυνσης.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στη συμβολή της περιοχής του Λουγκάνσκ και της περιοχής του Χάρκοβο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον περασμένο μήνα ανακατέλαβαν εδάφη συνολικής έκτασης άνω των 220 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μία από τις επιλογές για την εξέλιξη της κατάστασης, που εξετάζεται στο ΝΑΤΟ, σχετίζεται με την ανάγκη δημιουργίας πραγματικών συνόρων κατά μήκος του Δνείπερου από τη Μαύρη Θάλασσα έως την περιοχή Ζαπορίζια.

Στα ανατολικά, ένα τέτοιο σύνορο, πιστεύεται, μπορεί είναι κατά μήκος του ποταμού Oskol, που βρίσκεται στην περιοχή Χάρκοβο.

Δηλαδή, ως επιλογή, προτείνεται να «παγώσει» η σύγκρουση προκειμένου οι Ρώσοι να μην τελειώσουν με το Ντονέτσκ και πάρουν Ντνιπροπετρόφσκ, ολόκληρη την Ζαπορίζια και στο μέλλον το Χάρκοβο.

Αναλυτής CIA: Οι Ρώσοι θα φτάσουν στον Δνείπερο!

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο πρώην αναλυτής της CIA Ρέι ΜακΓκόβερν σε συνέντευξή του στον Garland Nixon.

“Μετά την αποτυχία της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατάξει τα στρατεύματά του να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση, κατά την οποία θα επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου κοντά στον Δνείπερο, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Ρέι ΜακΓκόβερν σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ραδιοφωνικό ΜΜΕ.

«Όταν η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με όλες τις εφεδρείες της βυθιστεί τελείως, νομίζω, κάπου σε δύο ή τρεις εβδομάδες, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Πούτιν;

Κάπου στα μέσα Αυγούστου, ένα ή δύο μήνες πριν την περίοδο της λάσπης, θα έχει απόλυτη ελευθερία δράσης για να φτάσει στον ίδιο τον Δνείπερο. Θα το κάνει; Νομίζω ότι ναι», είπε ο ειδικός.

Ο Αμερικανός ειδικός πρόσθεσε επίσης ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα άρματα μάχης που παρέδωσε η Δύση δεν θα επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την αποφασιστικότητα του ρωσικού στρατού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας