Ποινές χάδι, μικρότερες εκείνων κατά Λαφαζάνη για πλειστηριασμούς ,σε τρεις κατηγορούμενους για 25-νεκρούς της Μάνδρας

    271

    Έχουν ήδη αθωωθεί όλοι διαχρονικά οι πολιτικά υπεύθυνοι για τα μπαζώματα των ρεμάτων και τις άλλες χονδροειδείς παρανομίες και αυθαιρεσίες στη δόμηση της πόλης της Μάνδρας .

    Οι ποινές στους 4 που κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση πλημμυρών  και τελικά 25 θανάτων  στην Μάνδρα  ήταν μικρότερες των ποινών που έχουν επιβληθεί στον Λαφαζάνη ( 19+9 μήνες …) για τον αγώνα του να σώσει μαζί με συναγωνιστές του , πρώτες κατοικίες φτωχών ανθρώπων από πλειστηριασμούς .

    Φαίνεται ότι αποτελεί μάλλον ”ευεργεσία” να πνίγεις 25 ανθρώπους και έγκλημα να ”σώζεις” πρώτες κατοικίες από την ληστεία τραπεζών και funds !

    Ν.Ζ.

    Ποινές… χάδι από το Τριμελές Εφετείο σε μόλις τρεις εκ των οκτώ κατηγορουμένων

    Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 25 άνθρωποι πνίγηκαν και, με μια απόφαση που προκαλεί το κοινό αίσθημα, η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι κανείς δεν έφταιγε… Ετσι, με ποινές… χάδι σε μόλις τρεις εκ των 8 κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε χθες η διερεύνηση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 συνάνθρωποί μας.

     

     

    Επειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, με μια απόφαση που προκαλεί οργή και συνάμα προβληματισμό, έκρινε ενόχους για το αδίκημα μόνο της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας και διά παραλείψεως την τότε δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, μια υπάλληλο της Περιφέρειας που ήταν υπεύθυνη για τη προστασία των ρεμάτων και τον τότε προϊστάμενο της Πολεοδομίας Ελευσίνας, ο οποίος είχε στη δικαιοδοσία του τη συγκεκριμένη περιοχή. Η ποινή που επιβλήθηκε στην κυρία Κριεκούκη ήταν 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ στον καθέναν από τους άλλους δύο καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, επίσης με τριετή αναστολή.

    Βέβαια, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους τρεις κατηγορουμένους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αφού νωρίτερα το δικαστήριο τους είχε κρίνει αθώους, όπως και τους υπόλοιπους πέντε συγκατηγορουμένους τους, για τις άλλες δύο βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, δηλαδή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως και σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή. Πλέον αυτού, όμως, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε με την απόφασή του και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που είχε αναγνωριστεί στους τρεις καταδικασθέντες και πρωτόδικα.

    Η ετυμηγορία των δικαστών του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκάλεσε, πάντως, την ενόχληση των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίοι διά των δικηγόρων τους Αθανάσιου Οικονόμου, Αθανάσιου Καβουρίνου, Κωνσταντίνου Φούσα και Δημήτριου Σκύφτα ανακοίνωσαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος ώστε να βρουν δικαίωση.

    «Καμία ποινική ευθύνη»

    «Το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους, αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη, για το πλημμυρικό φαινόμενο του “Ιανού” στη Λάρισα» ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι τέσσερις δικηγόροι των οικογενειών που θρήνησαν θύματα το 2017, σημειώνοντας πως οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα «δεν ήταν ατύχημα, ούτε “η κακιά στιγμή”». Καταλήγοντας οι δικηγόροι των οικογενειών υπογραμμίζουν: «Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

    Το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση για τη Μάνδρα προχώρησε, μάλιστα, χθες σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Η πρόεδρός του εκφώνησε το σκεπτικό της απόφασης που έλαβαν η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της έδρας, αναγνωρίζοντας ευθύνες για την τραγωδία σε Μετεωρολογική Υπηρεσία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομία και Τροχαία.

    Οπως είπε η πρόεδρος, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν τους πολίτες για την ένταση της θεομηνίας που θα έπληττε την περιοχή τους, ενώ Αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο. Ωστόσο, ουδεμία από τις παραπάνω υπηρεσίες και Αρχές ήταν κατηγορούμενη στη δίκη.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας