Πομπηία-Βρέθηκε «φάτνη» 2.000 ετών με τη «γέννηση του Χριστού» (φώτο)

856

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία, καθώς εντόπισαν στα ερείπια μια «φάτνη» με αγαλματίδια που παραπέμπει στη «γέννηση του Χριστού».

Περίπου 13 αγαλματίδια, φτιαγμένα από τερακότα, βρέθηκαν στα ερείπια ενός σπιτιού στην ρωμαϊκή παγανιστική πόλη. Φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα αρχαίο τελετουργικό λατρείας.

Τα μικροσκοπικά γλυπτά από πηλό έχουν ύψος περίπου 12.5 εκατοστά και βρίσκονταν όρθια σε οριζόντιο επίπεδο, πιθανότατα σε ένα ράφι που κάποτε κρεμόταν μέσα στο σπίτι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χειροποίητα γλυπτά είχαν στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στη θεά Κυβέλη, γνωστή ως μητέρα των θεών, και στον Άττις, έναν θνητό, τον οποίο ερωτεύτηκε.

Μερικά αγάλματα ήταν ανθρώπινες μορφές, ενώ άλλα είχαν κεφάλι κοτόπουλου και κουκουνάρι.

«Αν και η χριστουγεννιάτικη φάτνη δεν ήταν προφανώς παράδοση στην παγανιστική ρωμαϊκή πόλη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αγάλματα ήταν τοποθετημένα με τρόπο που να υποδηλώνει ότι ήταν μέρος μιας αρχαίας τελετουργίας», όπψς ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωση.

Τα αγάλματα δίνουν μία εικόνα για τις θρησκευτικές πρακτικές πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και «θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν μια νέα κατανόηση των επιρροών και των παραδόσεων που διαμόρφωσαν τις πρώιμες αναπαραστάσεις των σκηνών της Γέννησης», όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Πριν από 2.000 χρόνια, η Πομπηία, η οποία βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, ήταν μια πολυσύχναστη πόλη με περίπου 15.000 κατοίκους πριν η έκρηξη του Βεζούβιου την καταστρέψει στις 24 Αυγούστου το 79 μ.Χ.

Η έκρηξη του ηφαιστείου πιστεύεται ότι σκότωσε 16.000 ανθρώπους στην Πομπηία και τις γύρω πόλεις, καθιστώντας την μια από τις πιο καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία.

Ωστόσο, κτίρια, δρόμοι, αντικείμενα, ακόμη και άνθρωποι διατηρήθηκαν κάτω από στρώματα στάχτης και οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν συνεχώς μυστικά της αρχαίας πόλης από τότε που ανακαλύφθηκε, στα τέλη του 16ου αιώνα.

Η σκηνή της Γέννησης

Μια ομάδα στο χώρο αποκάλυψε τα 13 αγαλματίδια αυτόν τον μήνα, δηλώνοντας ότι αντικατοπτρίζουν αυτά που χρησιμοποιούνται στην εμβληματική σκηνή της Γέννησης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Pompeii Sites.

Η Κυβέλη ήταν μια αρχαία μικρασιατική φρυγική θεότητα. Η λατρεία της μεταφέρθηκε στη Ρώμη τον 2ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι διέδωσαν τη λατρεία σε όλη την Ιταλία, και τελικά έφτασαν και στην Πομπηία γύρω στον 6ο αιώνα. Η μορφή του Άττις έγινε μέρος της ρωμαϊκής κοινωνίας προς τα μέσα του 1ου αιώνα.

Το χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι τα ειδώλια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι άνω των 2.000 ετών. Τα κομμάτια βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο σε έναν θόλο κοντά στο σπίτι της Λήδας και του Κύκνου, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης.

Το όνομα του σπιτιού προέρχεται από την εκλεπτυσμένη τοιχογραφία που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρα. Η γεμάτη αισθησιασμό σκηνή αντιπροσωπεύει την ερωτική συνεύρεση του Δία, που μετατράπηκε σε κύκνο και της Λήδας, συζύγου του Τίνταρου, βασιλιά της Σπάρτης.

Τα ειδώλια αφηγούνται επίσης την τραγική ιστορία αγάπης της Κυβέλης και του Άττι. Ο Άττις, ένας βοσκός, λέγεται ότι ήταν ένα όμορφο αγόρι το οποίο η Κυβέλη ερωτεύτηκε παράφορα. Ωστόσο, ο Άττις αγνοούσε τον έρωτά της και έκανε σχέδια να παντρευτεί κάποια άλλη.

Η θεά Κυβέλη ζήλεψε παράφορα και τρέλανε τον Άττι ως εκδίκηση. Τρέχοντας τρελός στα βουνά, ο Άττις σταμάτησε στους πρόποδες ενός πεύκου και ευνουχίστηκε.

Λέγεται ότι από το αίμα του προήλθαν οι πρώτες βιολέτες στη Γη, οι οποίες φρόντισαν το πνεύμα του Άττι όταν πέθανε. Η σορός του Άττι θα είχε αποσυντεθεί αν δεν είχε παρέμβει ο Δίας για να βοηθήσει την Κυβέλη στην ανάστασή του.

Το αρχαίο τελετουργικό

Αυτό οδήγησε σε ένα αρχαίο τελετουργικό που διεξήχθη από ιερείς γνωστούς ως Γαλιλαίους, οι οποίοι επίσης ευνουχίστηκαν ως φόρο τιμής στον Άττις. Ένα από τα ειδώλια που ανασύρθηκαν από τα ερείπια της Πομπηίας ήταν ο Άττις, ένας βοσκός που κουβαλούσε ένα ζώο στην πλάτη του.

Ο κώνος του πεύκου αντιπροσώπευε τον μύθο ότι ο Άττις ευνουχίστηκε κάτω από το πεύκο. «Κατά τη διάρκεια των τελετών, που γιόρταζαν το θάνατο του Άττι, συνήθιζαν να χτυπούν το στήθος τους με κουκουνάρια», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα θραύσμα που ανήκε σε ένα γυναικείο άγαλμα αλλά είχε το κεφάλι ενός κοτόπουλου και είναι προσφορά στην Κυβέλη.

Ένα άλλο άγαλμα δείχνει μια μητέρα να εκθέτει το στήθος της στο βρέφος της, γεγονός που υποδηλώνει ότι λάτρευε την Κυβέλη, η οποία αποκαλούνταν και «μητέρα θεών».

Αρχαία φάτνη με αγαλματίδια 2.000 ετών βρέθηκε στην Πομπηία – Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας