Σε αναπηρικό καρότσι, 81 ετών, η γυναίκα του, 80 ετών, και η κόρη τους αποκλεισμένοι για δεύτερη φορά έξω από το σπίτι τους που βγήκε σε πλειστηριασμό από fund. Η γειτονιά πήρε για άλλη μια φορά την υπόθεση στα χέρια της
«Γυρνάω στο σπίτι και… δεν έχω τα κλειδιά». Το σοβαρό ζήτημα των πλειστηριασμών έρχεται στο προσκήνιο ξανά απειλώντας την κοινωνική συνοχή όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα σπεύδοντας να χαρακτηρίσουν «λαϊκιστή» και «δημαγωγό» όποιον το αναδεικνύει ζητώντας προτάσεις και λύσεις.
Σε ένα μικρό σπίτι στη Χαλκιδική, με βεράντα -που για μέρες έγινε κύρια κατοικία- ξεσκεπάζεται το απάνθρωπο πρόσωπο των πλειστηριασμών, διαλύονται για άλλη μια φορά οι μύθοι περί πλούσιων «κακοπληρωτών» και «μπαταχτσήδων» – χωρίς να λείπουν και αυτές οι περιπτώσεις αλλά είναι μειοψηφία- εξάγονται αποκαλυπτικά συμπεράσματα για την συμπεριφορά των fund και αποδεικνύεται η δύναμη της αλληλεγγύης.
Λίγα 24ώρα κράτησε η ανακούφιση από τη δικαστική απόφαση που ξανάδινε -έστω προσωρινά- τα κλειδιά του σπιτιού του στον 81χρονο Θεοφίλο Τζοχουνίδη, στα Φλογητά Χαλκιδικής.
Ο ανάπηρος Θεόφιλος Τζουχουνίδης, σε αναπηρικό καρότσι και 81 ετών, -πληροφορίες αναγκαίες για όσους με κυνισμό και ισοπεδωτικά- αντιμετωπίζουν συχνά ζητήματα πλειστηριασμών- έχει χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό από fund. Στη δεινή αυτή θέση βρέθηκε ως εγγυητής ληξιπρόθεσμου δανείου του γιου του. Η έξωση έγινε τον Μάιο παρουσία αστυνομικής δύναμης.
Έμεινε 56 ημέρες στη βεράντα του σπιτιού και πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Ιουνίου, έπειτα από διαρκή και μαχητικό αγώνα, ο δικηγόρος του πέτυχε με ασφαλιστικά μέτρα να κερδίσει προσωρινή διαταγή που ακυρώνει την διαδικασία που οδήγησε στον πλειστηριασμό και κατάφερε ο ηλικιωμένος να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ωστόσο, τη Δευτέρα ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το δικαστήριο στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου, όπου ζητήθηκε αναβολή της εκδίκασης, η αστυνομία, με τη βία τον πέταξε και πάλι έξω από το σπίτι. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Kontra σημειώθηκε δεύτερη εισβολή από την πλευρά του επίδοξου ιδιοκτήτη που πήρε την πρώτη κατοικία του σε πλειστηριασμό.
«Είχαμε ένα δικαστήριο για αυτή την υπόθεση, που «πήρε αναβολή». Και αυτοί κατευθείαν, ήρθαν, παραβίασαν πάλι τις πόρτες, μας πέταξαν έξω. Με τέσσερις μπράβους, με καμιά δεκαπενταριά αστυνομικούς, μπήκαν μέσα και μας πέταξαν έξω. Παραβίασαν τις πόρτες, άλλαξαν τις κλειδαριές και μας πέταξαν έξω. Μπήκαν μέσα, έκαναν και καταγραφή στο σπίτι» περιέγραψε ο ίδιος.
Κατήγγειλε μάλιστα τη βίαιη συμπεριφορά όσων συμμετείχαν στην νέα έξωση. «Χτύπησαν την κόρη μου, έσπασαν το αναπηρικό μου καρότσι … έλεγαν θα μας πάνε και αυτόφωρο. Λέω «έχετε καμιά εισαγγελική παρέμβαση να μπείτε μέσα στο σπίτι; Με ποιο δικαίωμα;». Τίποτα, με το «έτσι θέλω». Είμαι 81 χρονών με 81% αναπηρία. Και η γυναίκα μου 80 χρονών, τετραμελής οικογένεια είμαστε, μας πετάξαν έξω πάλι σήμερα. Τώρα είμαστε στο μπαλκόνι…».
Η γειτονιά «ξαναπήρε» το σπίτι
Γείτονες, αλληλέγγυοι και μέλη το ΠΑΜΕ εξοργισμένοι με την εξέλιξη και την νέα έξωση πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία προς συμπαράσταση στον κ. Θεόφιλο Τζοχουνίδη και την οικογένειά του.
Στη συγκέντρωση, όπως αναφέρουν τοπικά site, μπροστά στο σπίτι του 81χρονου, μίλησε ο Δημήτρης Μωυσιάδης, εκ μέρους του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. Κατήγγειλε την πολιτική που πετάει στο δρόμο τις λαϊκές οικογένειες και κάλεσε το λαό, αγωνιστικά να εμποδίσει κάθε προσπάθεια πλειστηριασμού και έξωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να παλέψει και να διεκδικήσει την οριστική ακύρωση του πλειστηριασμού.
«Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, για να μην ξεσπιτωθεί καμία λαϊκή οικογένεια. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους», είπε. Αυτό διαμήνυσαν και με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του χωριού.
Παρά το γεγονός ότι οι κλειδαριές άλλαξαν για άλλη μια φορά, ο κ. Θεόφιλος θα παραμείνει στο σπίτι ακολουθώντας τη νόμιμη οδό και τις δικαστικές αποφάσεις.