«Πλακώνονται» αγρίως οι 27 της ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

1003
«Πλακώνονται» αγρίως οι 27

Διχασμένοι είναι οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τις συνομιλίες. Όμως οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χώρες θα καθυστερήσουν τη λήψη αποφάσεων για το θέμα, μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Η κυβέρνηση σήμερα ήταν ανάμεσα στους τέσσερις που απέστειλαν επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκε με εκπροσώπους κρατών το Σαββατοκύριακο στην προσπάθεια να υπάρξει ένας συμβιβασμός για τα μέτρα, σύμφωνα με το διεθνές μέσο. Οι χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από μια άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν επίσης ελέγχους των εισαγωγών διαμαντιών και απαγόρευση ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.’Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Η Ευρώπη «καίει» χρήμα για να διασώσει τις εταιρείες ενέργειας

Πριν από μερικές ημέρες, είχε γίνει γνωστό πως η Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να διασώσει τις εταιρίες ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Η Γερμανία εθνικοποίησε την εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper την Τετάρτη (21/9) και η Βρετανία περιόρισε τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις, καθώς η Ευρώπη σπαταλούσε μετρητά για να διατηρήσει τα φώτα και τις θερμάστρες αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ (496 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο χρόνο, για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις εταιρείες από την άνοδο των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το think-tank Bruegel, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας