Πίσω η Σουηδία: Ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωπαϊκή ασφάλεια

833
Ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωπαϊκή

Η Andersson είπε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική

Ένα αίτημα της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα 8 Μαρτίου, η πρωθυπουργός της χώρας Andersson, μετά τις απειλές που εκτόξευσε πρόσφατα η ρωσική πλευρά για «στρατιωτική αντίδραση σε τυχόν ένταξη».
«Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός.
Η Andersson είπε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική.
Η Στοκχόλμη, πρόσθεσε, εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει κυβερνοεπιθέσεις.
Ανήσυχη και η Σουηδία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της, μετά τη ρωσική εισβολή.

Επανεξοπλίζεται άμεσα η Σουηδία μετά τις απειλές της Ρωσίας

Νωρίτερα, λόγω του πολέμου η πρωθυπουργός της Σουηδίας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή της θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της που ήδη είναι σε εξέλιξη.
«Οι αμυντικές ικανότητες της Σουηδίας πρέπει να ενισχυθούν, ο επανεξοπλισμός πρέπει να επιταχυνθεί», είπε η Άντερσον σε τηλεοπτική ομιλία της.
«Η Σουηδία πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα», δήλωσε. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει περαιτέρω το ποσό των στρατιωτικών της δαπανών.
«Δεν τελούμε υπό την άμεση απειλή επίθεσης, αλλά το γενικό επίπεδο απειλής έχει αυξηθεί», πρόσθεσε.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία μειώνει σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Το Κοινοβούλιο συμφώνησε να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτήν την πολιτική μόνο αφότου η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.
Η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017.
Τον Οκτώβριο, η χώρα ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού της άμυνας, με επιπλέον 27 δισεκατομμύρια κορώνες (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ) μεταξύ 2021 και 2025.
Αν προστεθούν σε αυτά οι προβλεπόμενες αυξήσεις μεταξύ 2014 και 2020, οι στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας αυξήθηκαν κατά 85%, κάτι που ο υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε στρατιωτικές δαπάνες από τη δεκαετία του 1950».
Η Σουηδία που παρoυσιάζεται ως αδέσμευτη χώρα, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά με τη Συμμαχία.
Όπως και στη Φινλανδία, η συζήτηση για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αναβιώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (25.02.2022) από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, η υποστήριξη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε στο 41% των ερωτηθέντων, ποσοστό ιστορικά υψηλό στη Σουηδία.

Οι απειλές της Μόσχας

Υπενθυμίζεται πως εν μέσω βομβαρδισμών στην Ουκρανία, η Ρωσία απείλησε την Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ. «Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διαφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» αναφέρθηκε σε ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.  «Η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προκτάσεις».Η σχετική προειδοποίηση ήλθε διά της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα.  Η ίδια ανέφερε ότι ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, και θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας