Στο τομέα τον διπλωματικό, η Ελλάδα πήγε με τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και δεν ακολούθησε δική της αυτόνομη πορεία αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το φιάσκο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου τίποτα σημαντικό δεν αποφασίστηκε, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και κυρίως να ανακοινώσει μέτρα για να ηρεμήσει τις μεγάλες αντιδράσεις που παρατηρούνται στην κοινωνία από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα, τις απλησίαστες τιμές σε πετρέλαιο και αέριο και τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος.
Ας δούμε τα δεδομένα για να καταλάβουμε:
1.Στη Σύνοδο Κορυφής αντί να δούμε συμφωνία για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, οι ευρωπαίοι κρύφτηκαν πίσω από τα μικροσυμφέροντά των χωρών τους και μάλιστα έκαναν πίσω στις πομπώδεις δηλώσεις που έκαναν στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
2.Η Ευρώπη έκανε πίσω στο θέμα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, πλέον κανένας στην Ε.Ε δεν μιλάει για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε καν για να μπει η Ουκρανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο στο Παρίσι. Οι Ευρωπαίοι, παρά τις αρχικές κραυγές, τώρα βλέπουν ότι η αντι-ρωσική στρατηγική κοστίζει πολύ, στην ουσία κινδυνεύουν όλες οι κυβερνήσεις να φθαρούν πολιτικά από την ακρίβεια και ενεργειακή κρίση. Και βέβαια, πλέον ούτε η Ουκρανία μιλάει για ΝΑΤΟ.
3.Μη ρεαλιστική η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η Γερμανία ζητάει η απεξάρτηση να πάρει χρόνο ενώ άλλες χώρες ζητάνε γρήγορη απεξάρτηση. Ακόμα και η Ελλάδα ανήκει στο μπλοκ που πιστεύει ότι δεν «είναι ρεαλιστική η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο». Η στάση αυτή των ευρωπαίων, από τις σκληρές κυρώσεις, μαλάκωσε όταν ο Putin άρχισε να μιλάει για σταμάτημα του φυσικού αερίου από τον Nordstream 1…
4.Μιλάνε για ευρωπαϊκό στρατό και δεν συμφωνούν σε ευρωομόλογο για τις αμυντικές δαπάνες
Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το ευρωομόλογο, παρόλο που παλαιότερα συμφώνησαν για την έκδοση κοινού χρέους για να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, καταλαβαίνει κανείς την διγλωσσία. Κάποιοι ονειρεύονται ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα και ευρωπαϊκό στρατό και δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ευρωομόλογο για να γίνει ευκολότερα. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν να καλύψουν άλλα χρέη. Ακόμα ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν να εξαιρέσουν τις αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
5.Καμία σύμπλευση για πλαφόν στις τιμές αερίου, μόνο διαφορετικά συμφέροντα
Το μεγάλο φιάσκο, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει κοινός νους για να ξεπεράσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Η επιβολή πλαφόν δεν άρεσε σε ευρωπαίους ηγέτες διότι έτσι θα καταστούσε μη ελκυστική την προσφορά άλλων πηγών όπως το LNG από τους αμερικάνους. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικά συμφέροντα και έχει διαφορετικές ενεργειακές συμμαχίες. Πάντως, απ’ ότι φάνηκε το πρότζεκτ προμήθειας ρεύματος από Αίγυπτο που πρότεινε η Ελλάδα, δεν έπεισε. Δεν υπάρχει όφελος αφού δεν έχουμε ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρά μόνο Ελλάδας με ορισμένες βαλκανικές χώρες.
6.Η Ελλάδα δεν πούλησε «ακριβά» την γεωπολιτική της θέση σε αντίθεση με Τουρκία
Στο τομέα τον διπλωματικό, η Ελλάδα πήγε με τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και δεν ακολούθησε δική της αυτόνομη πορεία αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση. Και σαν αντάλλαγμα, ενώ πραγματικά η ελληνική κοινωνία καίγεται από τις αυξήσεις, δεν πήρε κάτι χειροπιαστό από Ε.Ε. Η Τουρκία από την άλλη κράτησε αυτόνομη στάση, αναβάθμισε την θέση της, ο Εrdogan τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είναι απομονωμένος αλλά θεωρείται στρατηγικός συνομιλητής με όλους τους εμπλεκομένους του πολέμου. Ανέλαβε πρωτοβουλίες για εκεχειρίας, έκλεισε το χρόνιο πρόβλημα με τους Ισραηλινούς, φέρνει το Γερμανό Scholtz στην Τουρκία, διαπραγματεύεται τη θέση της Τουρκίας στην ευαίσθητη περιοχή. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία είναι ακριβώς για να κερδίσει και εκείνος πόντους και να αναβαθμίσει, έστω και αργά, την θέση της Ελλάδας.
7.Μεγάλο μέτωπο κατά της κυβέρνησης για ελλιποβαρή μέτρα κατά της ακρίβειας
Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σύσσωμη μία αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι ο «Μητσοτάκης ζει σε άλλο κόσμο» και ότι δεν παίρνει μέτρα που χρειάζονται για να ανασχεθεί η ακρίβεια. Ενώ πολλές χώρες μειώνουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης όπως τρανό παράδειγμα η Κύπρος που η βενζίνη πωλείται με μέση τιμή στο 1,37 – ενώ στην Ελλάδα έχει υπερβεί τα 2 ευρώ. Θεωρείται εμμονική η στάση των κυβερνώντων να μην μειώνουν οριζόντια τους ειδικούς φόρους αφού οι τιμές, πλέον, είναι τόσο ακριβές που πλήττουν και τη μεσαία τάξη. Αυτό που ακούγεται ότι θα δίνεται ένα επίδομα καυσίμων με εισοδηματικά κριτήρια, όπως και το επίδομα θέρμανσης, είναι σίγουρο ότι θα δυσαρεστήσει τον κόσμο. Πλέον υπάρχει ακρίβεια στα προϊόντα, υπάρχουν τιμές-φωτιά στα καύσιμα αλλά και στους λογαριασμούς. Η επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους δικαιούχους του Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ασπιρίνη. Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών θα είναι πολύ μικρές αφού η τιμή ρεύματος θα έχει αυξηθεί…
Πηγή: bankingnews.gr – Μαξιμιλιανός