Πεζεσκιάν: Ιράν και Ρωσία μπορούν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς

67

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να οριστικοποιήσουν τις συμφωνίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ιράν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο την Παρασκευή πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας, που περιλαμβάνει στενότερη αμυντική συνεργασία, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει νέες ανησυχίες στη Δύση.

“Θα συζητήσουμε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας και θα υπογράψουμε μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Εργαζόμασταν πάνω σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και είμαι πολύ ικανοποιημένος που η προεργασία ολοκληρώθηκε”, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Μόσχα έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και άλλες εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έχει ήδη στρατηγικά σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ και τη στενή σύμμαχο Λευκορωσία, καθώς και συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα.

Η Ρωσία κατασκεύασε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2013, και υπέγραψε σύμβαση το επόμενο έτος για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη λένε ότι οι στενοί δεσμοί τους δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών.

Η Ρωσία ωστόσο κατηγορείται από τη Δύση ότι έχει κάνει εκτεταμένη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Σεπτέμβριο την Τεχεράνη ότι παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία, τους οποίους η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε για να πλήξει την Ουκρανία. Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει προμηθεύσει τη σύμμαχό της με drones  ή πυραύλους.

Σε σχετική ερώτηση, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι έχει λάβει ιρανικούς πυραύλους, αλλά αναγνώρισε ότι η συνεργασία του με το Ιράν περιλαμβάνει “τους πιο ευαίσθητους τομείς”.

Η Ρωσία έχει προμηθεύσει το Ιράν με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 στο παρελθόν και έχουν υπάρξει αναφορές στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης για πιθανό ενδιαφέρον για την αγορά πιο προηγμένων συστημάτων όπως τα S-400 και για την απόκτηση προηγμένων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η επίσκεψη του Πεζεσκιάν στη Μόσχα πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία η ιρανική επιρροή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή υποχωρεί μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι ανέτρεψαν τον σύμμαχο της Τεχεράνης Μπασάρ αλ Άσαντ. Παράλληλα, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς ενώ έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από το Ισραήλ στο μέτωπο της Γάζας, το υποχρέωσε να υπογράψει εξευτελιστική συμφωνία για την κατάπαυση πυρός η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση πάνω από 30 Παλαιστινίων ομήρων για κάθε αιχμάλωτο που θα απελευθερώνει η Χαμάς και οι άλλες Παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις.

Το Ισραήλ έχει επίσης προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την οποία όμως απέτυχε να νικήσει στο πεδίο της μάχης με αποτέλεσμα να συνάψει και με αυτήν συμφωνία κατάπαυσης πυρός με όρους που πολύ απέχουν από αυτά που θα ήθελε να έχει πετύχει. Οι δύο αυτές εξελίξεις δείχνουν ότι, παρά την φαινομενική υπεροχή του Ισραήλ, στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του.

Η Ρωσία βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση στη Συρία, όπου διατηρεί δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις ζωτικής σημασίας για τη γεωπολιτική και στρατιωτική επιρροή της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά η τύχη των οποίων είναι πλέον αβέβαιη δεδομένης της κατάληψης της χώρας από τους τουρκοτζιχαντιστές..

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πεζεσκιάν στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των BRICS στη ρωσική Καζάν τον Οκτώβριο και σε ένα φόρουμ στο Τουρκμενιστάν τον ίδιο μήνα.

Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, συνοδεύεται στη Μόσχα από τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται ενεργά για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Το κείμενο της Συνολικής Στρατηγικής Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας