Πετούν εκτός Μ.Ανατολής τις ΗΠΑ-Ιράν και Σ.Αραβία αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις

896

Σε μια κίνηση που καταστρέφει τις αμυντικές συμφωνίες Ισραήλ-Σ.Αραβίας και προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις για ΗΠΑ και Δύση προχώρησαν Ριάντ και Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους έπειτα από συνομιλίες τους στην Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτών των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις των οποίων είχαν διακοπεί από το 2016.

Αναμφίβολα πρόκειται για ιστορική εξέλιξη. Οχι τόσο για την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά διότι η εξέλιξη αυτή και η ομαλοποίηση των σχέσεων τους είναι προαπαιτούμενο για να εισέλθουν και οι δύο χώρες στους BRICS. Τόσο Τεχεράνη όσο και Ριάντ έχουν ζητήσει να ενταχθούν.

Αν αυτό συμβεί, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Το πετροδολάριο χάνεται. Και στο μέλλον θα ακολουθήσει και η Τουρκία.

Πρόσφατα όπως έχει αποκαλύψει το WarNews247, o πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν  να προωθήσουν από κοινού τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι αξίας 29,6 δισ. δολαρίων για επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενίσχυση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Οι σαουδαραβικές και οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν 34 συμφωνίες επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών, το cloud computing, τις μεταφορές και τις κατασκευές, μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να κερδίσουν συμβόλαια σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως τη ΝΕΟΜ, μια φουτουριστική πόλη που θα κοστίσει 500 δισεκ. δολάρια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν το ποσό των 304 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ το 2021 (76,9 δισ. ευρώ) και των 103 δισ. σαουδαραβικών ρεάλ (26 δισεκ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η Κίνα είναι πρώτη στη λίστα των αγοραστών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και απορρόφησε πέρυσι το 25% των εξαγωγών αργού της χώρας.

Συνολικά από τις αραβικές χώρες πέρυσι η Κίνα αγόρασε 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου και αυτές οι συμφωνίες θα επεκταθούν το προσεχές διάστημα με πληρωμές στο Γουάν και όχι στο δολάριο.

Συμφωνία Ιράν- Σ.Αραβίας

«Έπειτα από συνομιλίες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και τις (διπλωματικές) αντιπροσωπείες το πολύ μέσα σε δύο μήνες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο την ανακοίνωση, η οποία αναπαρήχθη επίσης από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ιρανικά και σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι δύο χώρες υπογράμμισαν στη δήλωσή τους το σεβασμό για την κυριαρχία, καθώς και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις η μία της άλλης. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός διάσημου σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με το IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθουν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήθησαν σ’ αυτή τη χώρα».

Διαβάστε επίσης: Πυρηνικό” κτύπημα σε ΗΠΑ: Η Σαουδική Αραβία “σπάει” τη συμφωνία του 1973 & τερματίζει το πετροδολάριο – Αίτημα ένταξης στις χώρες BRICS – Επιβεβαίωση WarNews247

Δείτε βίντεο

Διεθνείς αντιδράσεις από την αποκατάσταση σχέσεων Ιράν και Σ.Αραβίας

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτών των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις των οποίων είχαν διακοπεί από το 2016.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είναι μια «νίκη» για τον διάλογο και την ειρήνη. Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι «πολύ καλή είδηση» στον σημερινό ταραχώδη κόσμο, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο Ουάνγκ στο τέλος του διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων σε περιοχές ανάφλεξης ανά τον κόσμο σήμερα και θα επιδείξει την «ευθύνη» της ως σημαντικό έθνος, τόνισε ο Ουάνγκ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθούν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία είχε τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έλαβαν γνώση των αναφορών ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραπέμπει για περαιτέρω λεπτομέρειες στους Σαουδάραβες.

«Γενικά μιλώντας, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αποκλιμάκωση και η διπλωματία μαζί με την αποτροπή αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής που ο πρόεδρος Μπάιντεν σκιαγράφησε κατά την περασμένη επίσκεψή του στην περιοχή έτος», ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το Ιράκ χαιρέτισε «το γύρισμα μιας νέας σελίδας» μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.

Το Ομάν, στην αντίδρασή του στην ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης χαιρέτισε την τριμερή ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Κίνας. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη. Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα σε tweet ότι η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη «κανονικών δεσμών» μεταξύ των χωρών της, σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη.

«Η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη των κανονικών δεσμών μεταξύ των χωρών της, ώστε το ισλαμικό έθνος να ανακτήσει τη χαμένη του ασφάλεια ως αποτέλεσμα της ξένης παρέμβασης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ.

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας