Περίπατο η ενότητα της Ευρώπης – Scholz κατά απαγόρευσης έκδοσης βίζας στους Ρώσους

1071

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin βλέπει την κατάσταση διαφορετικά και έρχεται σε σύγκρουση με τον Γερμανό καγκελάριο

Η συνάντηση με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των σκανδιναβικών χωρών στο Όσλο έπρεπε να τονίσει την ενότητα της Ευρώπης στην εν λόγω περίοδο κρίσης ωστόσο, οι απόψεις σχετικά με την έκδοση βίζας Σένγκεν σε Ρώσους τουρίστες διίστανται, γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin ζήτησε να σταματήσει η έκδοση βίζας στους Ρώσους, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τάχθηκε εναντίον.
Δήλωσε δηλαδή ότι έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις σε όσους «ευθύνονται» για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Ο Jonas Gahr Støre φαίνεται να τα έχει φανταστεί όλα διαφορετικά.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας κάλεσε τον γερμανό καγκελάριο Scholz σε συνάντηση με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των σκανδιναβικών χωρών για να τονίσει την ενότητα στο πλαίσιο των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο, δήλωσε μάλιστα την «ιστορική σημασία» της συνάντησης.
Στην αρχή όλοι συμφωνούσαν πραγματικά μαζί του.
Η συζήτηση αφορούσε την ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο και την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στη συνέχεια, όμως, οι δημοσιογράφοι έκαναν μια ερώτηση που προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη διαμάχη στην Ευρώπη:
«Είναι αποδεκτό για τους Ρώσους να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία;» αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.
Για τον καγκελάριο Scholz, η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής του συνέντευξης Τύπου, είχε ήδη διατυπώσει τη θέση ότι δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει την πλήρη ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία στον «ρωσικό λαό» .
«Το γεγονός είναι ότι αυτός δεν είναι πόλεμος του ρωσικού λαού, αυτός είναι ο πόλεμος του Putin.
Πρέπει να παραμείνουμε ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», είπε στο Όσλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις σε όσους «ευθύνονται» για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
«Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Αντιδρά η Φινλανδία 

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin βλέπει την κατάσταση διαφορετικά.
Στη Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έχει γίνει έντονη συζήτηση για τον μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών που επέστρεψαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Η Sanna Marin είπε ότι «οι απλοί Ρώσοι» δεν ευθύνονται για τη σύγκρουση.
Παράλληλα, τόνισε: «Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι στηρίζουν την σύγκρουση».
Σύμφωνα με την Marin, είναι «απλά λάθος» ότι οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν και να «περιηγηθούν» ενώ η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρόμοια άποψη έχουν και οι χώρες της Βαλτικής.
Μαζί με την Πολωνία, αναπτύσσουν έναν μηχανισμό για να σταματήσει η έκδοση βίζας Σένγκεν σε Ρώσους τουρίστες.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει ήδη θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen τόνισε ότι υπήρξε μια « σημαντική συζήτηση » στο Όσλο, η οποία, φυσικά, δείχνει επίσης πόσο αμφιλεγόμενο είναι το θέμα.
«Συμφωνώ με τον Olaf», είπε η Δανή πρωθυπουργός.
Στις αρχές Αυγούστου, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σχέδιο για να περιοριστούν οι θεωρήσεις διαβατηρίου που δίνουν σε Ρώσους που θέλουν να πάνε στη χώρα για τουρισμό.
Το Ελσίνκι επιθυμεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται η Εσθονία.
Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι Ρώσοι τουρίστες που πάνε στη σκανδιναβική χώρα είναι ολοένα περισσότεροι, καθώς μοιράζεται σύνορα με την πατρίδα τους. Από εκεί πάνε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ναι μεν αλλά από τις υπόλοιπες χώρες

Η Σουηδία, μέσω της πρωθυπουργού της, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα—«υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές», εξήγησε η κυρία Άντερσον—, ενώ η Δανία κάλεσε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας.
«Ένα από τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου είναι η ενότητά μας» και «θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», για την περιστολή των ταξιδιών ρώσων τουριστών, είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν. «Κατανοώ γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι, και πιθανόν ειδικά οι Ουκρανοί, το βρίσκουν λίγο παράξενο πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες» από αυτή, εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, η χώρα του οποίου δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως το Όσλο θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή δράση αποφασιστεί να αναληφθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας