Η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν ότι εντάσσονται στην ομάδα χωρών BRICS μετά την πρόσκληση που έλαβαν πέρυσι.
Οι πέντε χώρες έλαβαν προσκλήσεις μαζί με την Αργεντινή στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ για να ενταχθούν στην ομάδα BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Τα μέλη της ομάδας λένε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει σε μια αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης την οποία θεωρούν ξεπερασμένη.
“Σε ό,τι αφορά τις επιβεβαιώσεις για τις BRICS, οι πέντε από τις έξι έχουν επιβεβαιώσει. Δηλαδή η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αιθιοπία, το Ιράν… και η Αίγυπτος”, είπε η Πάντορ σε συνέντευξη Τύπου.
“Η Αργεντινή έγραψε για να δηλώσει ότι δεν θα ενεργήσει σε αυτή την επιτυχή αίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος των BRICS και εμείς αποδεχόμαστε την απόφασή της”.
Νότια Αφρική: Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον ισραηλινό στρατό
Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να είναι γενοκτονικές, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει τα στρατεύματά του να διαπράξουν γενοκτονία και να λάβει βήματα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Νότια Αφρική.
Το δικαστήριο δεν διέταξε ωστόσο την κατάπαυση του πυρός και δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την ουσία της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, αν έχει διαπραχθεί γενοκτονία στη Γάζα.
Η Νότια Αφρική υποστηρίζει επί δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, συγκρίνοντας τα δεινά των Παλαιστινίων με εκείνα των μαύρων Νοτιοαφρικανών υπό το απαρτχάιντ. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία και απορρίπτει τη σύγκριση με την εποχή του απαρτχάιντ.
“Τα ευρήματα (του Διεθνούς Δικαστηρίου) πιστεύουμε ότι καθιστούν σαφές ότι είναι εύλογο πως μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα”, δήλωσε η Πάντορ στους δημοσιογράφους.
“Αυτό επιβάλλει απαραίτητα μια υποχρέωση σε όλα τα κράτη να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ”, είπε.