Πεκίνο προς Κίσινγκερ: Είναι αδύνατο να περιοριστεί η Κίνα

1853

Ο πρώτος στην ιεραρχία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι είναι “αδύνατο να περικυκλώσει ή να περιορίσει κανείς” την Κίνα σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο.

“Η ανάπτυξη της Κίνας έχει ισχυρή ενδογενή δυναμική και αναπόφευκτη ιστορική λογική. Είναι αδύνατο να προσπαθήσει κανείς να μεταμορφώσει την Κίνα και είναι ακόμη πιο αδύνατο να την περικυκλώσει και να την περιορίσει”, δήλωσε ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας στον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ηλικίας σήμερα 100 ετών.

Χαιρετίζοντας την “φιλία που έχει εδραιωθεί (από την Κίνα) με τους παλιούς φίλους”, ο Γουάνγκ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την εξωτερική πολιτική, ευχαρίστησε τον Κίσινγκερ για την “ιστορική συμβολή του στο ξεπάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ”.

“Η πολιτική της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ έχει συνέχεια και ακολουθεί τις θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία”, υπογράμμισε ο Γουάνγκ.

“Αυτές οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές είναι θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες και είναι ο σωστός τρόπος να συνεννοηθούν η Κίνα και οι ΗΠΑ, δύο μεγάλες δυνάμεις”, σημείωσε επίσης.

“Η αμερικανική πολιτική προς την Κίνα χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα.

Χθες, Τρίτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού.

“Ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι στον σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν και ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρανοήσεις, να συνυπάρχουν ειρηνικά και να αποφεύγουν την αντιπαράθεση”, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

“Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να επιδείξουν σύνεση, να αναπτύξουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράξουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και να διαφυλάξουν την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο”, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο.

Ο Κίσινγκερ, τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971 για να προετοιμάσει την εξομάλυνση των σχέσεων και να ανοίξει τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Το άνοιγμα της Ουάσινγκτον στην Κίνα, που βρισκόταν τότε σε απομόνωση, είχε δώσει το έναυσμα για την οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής χώρας, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Κίσινγκερ έκανε περιουσία όταν έφυγε από την πολιτική παρέχοντας συμβουλές σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Κίνα και έχει προειδοποιήσει κατά μιας σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής προς το Πεκίνο.

Η επίσκεψή του στην Κίνα γίνεται ταυτοχρόνως με αυτήν του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι και ύστερα από τις επισκέψεις άλλων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας