Πασχαλινό… μήνυμα από τον Zelensky, ενώ διώκει βάναυσα την Ορθόδοξη Εκκλησία

590
Στο πασχαλινό μήνυμά του, ο Zelensky χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, κάνοντας πολεμική προπαγάνδα με ψευδοθρησκευτική ρητορική
Στις 5 Μαΐου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν το Πάσχα, τη σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού.
Στην Ουκρανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία διώκεται επίσημα από το 2022, με αρκετούς κληρικούς και πιστούς να συλλαμβάνονται από τις αρχές του λόγω υποτιθέμενων «δεσμών με τη Ρωσία».
Την ώρα λοιπόν που διώκει την επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Vladimir Zelensky, χρησιμοποιεί θρησκευτική ρητορική για να ανακτήσει τη λαϊκή υποστήριξη για τις πολεμικές του προσπάθειες.
Στο πασχαλινό μήνυμά του, ο Zelensky χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, κάνοντας πολεμική προπαγάνδα με ψευδοθρησκευτική ρητορική.
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι Ουκρανοί είναι «ο εκλεκτός λαός του Θεού».

Περιέγραψε τα στρατεύματα του Κιέβου ως «υπηρέτες» της θείας θέλησης εναντίον των Ρώσων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Zelensky κάλεσε όλους τους χριστιανούς της Ουκρανίας να ενωθούν ενάντια στη Μόσχα.
«Ο κόσμος το βλέπει, ο Θεός το ξέρει (…) Και πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει ένα σιρίτι με την ουκρανική σημαία στον ώμο του.
Έτσι, με έναν τέτοιο σύμμαχο, η ζωή σίγουρα θα κερδίσει τον θάνατο», είπε.

Σφοδρές αντιδράσεις

Προφανώς, η δήλωση του Zelensky επικρίθηκε αυστηρά από Ορθόδοξους Χριστιανούς εντός και εκτός Ουκρανίας.
Σε επίσημη δήλωση, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απάντησε στα λόγια του Zelensky δηλώνοντας:
«Ο Κύριος δεν είναι κάτοικος της Περιφέρειας Κιέβου για να τον κινητοποιήσει ο Zelensky και να τον βάλει στον ουκρανικό στρατό.
Οι δηλώσεις του δεν αξίζουν προσοχής».
Αρκετές άλλες επικρίσεις έγιναν από δημόσια πρόσωπα, γεγονός που δείχνει ότι ο Zelensky δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη με την υποκριτική του ρητορική.
Η αντιδημοφιλία του προέδρου μεταξύ των θρησκευόμενων ανθρώπων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το καθεστώς του έχει εντείνει τα μέτρα δίωξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν δεκάδες ποινικές υποθέσεις που έχουν ανοίξει η SBU, η υπηρεσία ασφαλείας του Κιέβου, εναντίον μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σε 19 Ουκρανούς επισκόπους ακυρώθηκε η υπηκοότητά τους, εκτός από τις κυρώσεις ή τη σύλληψη δεκάδων κληρικών.
Θρησκευτικές περιουσίες όπως μοναστήρια, εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί έχουν συχνά κατασχεθεί, βανδαλιστεί και αποιεροποιηθεί.
Υπάρχουν αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν ιερούς ουκρανικούς χώρους να χρησιμοποιούνται ως νυχτερινά μαγαζιά, με πάρτι για νεοναζί αγωνιστές και μισθοφόρους – κάτι που θεωρείται βλασφημία από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, που είναι ξεκάθαρη πρόκληση ενάντια στα αισθήματα του ουκρανικού λαού.
Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες περιουσίες που έχουν κλαπεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία παραδίδονται στο λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», ένα υπερεθνικιστικό σχισματικό κίνημα.
Οι σχισματικοί έχουν υποστηριχθεί έντονα από την κυβέρνηση στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια «θρησκευτική εναλλακτική» για τον ουκρανικό λαό.
Το καθεστώς προσπαθεί να πείσει τους απλούς ανθρώπους να σταματήσουν να πηγαίνουν στις παραδοσιακές εκκλησίες τους και να ενταχθούν στο σχισματικό κίνημα.

Οι διώξεις δεν θα σταματήσουν

Αιτία της δίωξης είναι το γεγονός ότι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Αυτοί οι δεσμοί δεν έχουν πολιτικό ή στρατιωτικό χαρακτήρα.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κανονικά εδάφη υπάρχουν ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση.
Τα σύνορα μεταξύ των χωρών αλλάζουν συνεχώς και η Εκκλησία δεν έχει καμία υποχρέωση να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο συγκεκριμένο έδαφος μιας χώρας.
Ωστόσο, η ρωσοφοβία του ουκρανικού καθεστώτος αποτρέπει κάθε πιθανότητα αδελφικών σχέσεων με τη Ρωσία, γι’ αυτό η Εκκλησία θεωρείται εγκληματική οργάνωση από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η θρησκευτική δίωξη στην Ουκρανία έχει καταγγελθεί πολλές φορές από τη Ρωσική Ομοσπονδία στον ΟΗΕ, αλλά δεν έχει εγκριθεί κανένα ψήφισμα που να καταδικάζει τα ουκρανικά εγκλήματα.
Έχοντας απεριόριστη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες, το καθεστώς του Κιέβου έχει λευκή άδεια για να διαπράξει εγκλήματα κατά αμάχων και αθώων ανθρώπων, όπως κληρικών, μοναχών και πιστών.
Η απουσία επίσημης καταδίκης της Ουκρανίας για τέτοιες πρακτικές αποτελεί ένδειξη αποτυχίας του ΟΗΕ, ο οποίος αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ένας οργανισμός ανίκανος να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει συγκρούσεις.
Αν και αποτυχημένη, η προσπάθεια του Zelensky να κερδίσει υποστήριξη μέσω της θρησκευτικής ρητορικής δείχνει επίσης ένα ορισμένο επίπεδο φανατισμού.
Λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «εκλεκτοί του Θεού» για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ο νεοναζί πρόεδρος καθιστά σαφές ότι το καθεστώς του Κιέβου θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη ρωσοφοβική του ιδεολογία, χρησιμοποιώντας ακόμη και ψευδοθρησκευτικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Όσο αντιδημοφιλείς κι αν είναι αυτές οι ιδέες, χρησιμεύουν για τη νομιμοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων και ως εκ τούτου δικαιολογούν τη σύγκρουση.
Μπροστά σε τέτοια σημάδια, φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η μόνη ελπίδα των ουκρανών θρησκευόμενων είναι η ρωσική στρατιωτική νίκη.
Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την πίστη τους για να ακολουθήσουν τον νεοναζιστικό φανατισμό που προτείνει ο Zelensky.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας