Παραμιλάει η αγορά από την ακρίβεια

603

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π.Φιλιππίδης: «Η χειρότερη κρίση της Ιστορίας».

Παρά το γεγονός ότι η χώρα διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση από την ακρίβεια και το ύψος των τιμών και οι έμποροι έχουν απελπιστεί από την ολοκληρωτική έλλειψη πελατείας, ωστόσο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ  (από sites μέχρι τηλεόραση) παρουσιάζουν την κατάσταση το λιγότερο ως… ειδυλλιακή!

Έντεχνα παρουσιάστηκαν οι Έλληνες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ως ευτυχισμένοι πολίτες με γεμάτες τσέπες που «ξεφάντωσαν» σε όλη την Ελλάδα σε μαγευτικούς προορισμούς μην έχοντας καμία έγνοια για το… αύριο.

Φυσικά αυτό το υποστηρίζουν παρά το γεγονός ότι η έξοδος του τριημέρου ήταν η μικρότερη όλων των εποχών καθώς έφυγαν από την Αθήνα μόλις 150.000 αυτοκίνητα ενώ άλλες προ Covid εποχές ήταν τουλάχιστον 400.000.

Στην Αθήνα όποιος βγήκε Σάββατο βράδυ είδε πως όλοι βρίσκονταν στην πρωτεύουσα.

Στο Κολωνάκι στο κέντρο της Αθήνας από την κίνηση δεν μπορούσε κανείς να φτάσει στην πλατεία.

Οι τιμές έχουν φτάσει στο Θεό, σε κάθε πιθανή και απίθανη υπηρεσία. Σε όλη την εστίαση οι τιμές έχουν αυξηθεί 30% από πέρσι ενώ υποτίθεται πως οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει και άρα θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη μείωση σε όλα.

Παρόλα αυτά όμως η πρωτογενής παραγωγή έχει καταρρεύσει.

Μια οικονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή είναι μια εικονική οικονομία. Δυστυχώς η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής υπέστη μια πραγματική καταστροφή και την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη πτώση όλων των δεικτών της παραγωγής.

Τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ μιλούν από μόνα τους που δείχνουν την μείωση που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή τα τελευταία δέκα χρόνια:

1B6BC00B 106A 43A8 AD9E 9B932F9DF261

Οι παραπάνω δείκτες δείχνουν ότι έχουν μετατρέψει την χώρα σε πλήρως εξαρτώμενο κράτος από τις εισαγωγές, από τις οποίες οι μόνοι που θησαυρίζουν είναι οι εισαγωγείς και τα σούπερ-μάρκετ, παραδοσιακοί υποστηρικτές των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Αυτοί που χάνουν είναι οι καταναλωτές, οι Έλληνες πολίτες και η εθνική οικονομία που ουσιαστικά έχει απωλέσει τον βασικό πυλώνα στήριξής της.

Να θυμίσουμε για τους νεότερους που το αγνοούν ότι την δεκαετία του ’50 η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατάρτισε ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα αυτάρκης σε δημητριακά και ρύζι , κάτι που επιτεύχθηκε σε μόλις μία εξαετία ενώ μεταμορφώθηκαν άγονες αγροτικές περιοχές σε πλουτοπαραγωγικές πηγές παραγωγής εσπεριδοειδών όπως το Άργος , η Λακωνία και η Άρτα.

Όλα αυτά καταστράφηκαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά το 2019 καθώς αυτή ήταν η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη όπου έφτασαν να πωλούν οι παραγωγοί 0,008 λεπτά το κιλό τα βρώσιμα πορτοκάλια και 0,03 λεπτά τα προς χυμοποίηση.

Αντίθετα, πωλούνται στα σουπερμάρκετ και τα επαρχιακά οπωροπωλεία από 0,70 έως 1 ευρώ το κιλό πως συμβιβάζονται αυτά;

Αλλά όλα αυτά μπαίνουν σε παραμορφωτικό φακό που λέει πόσο ευτυχισμένοι είναι οι Έλληνες όπως «ενημέρωναν» «έγκυρα» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Σε λαϊκή συνοικία (Νέα Φιλαδέλφεια) ψαράδικο πούλησε 22 ευρώ το κιλό τα καλαμαράκια (κατεψυγμένα βέβαια) και πήρε ακόμα τρία ευρώ για το τηγάνισμα.

Να προστεθεί και το κόλπο που κάνουν στα σουπερμάρκετ. Έχουν μειώσει την ποσότητα των συσκευασιών κατά 30% και έχουν αφήσει τις ίδιες τιμές! Γιατί ο κόσμος κοιτάζει ακόμα τιμές και όχι την τιμή του κιλού.

Για τη λαγάνα τι να πούμε: 3,5 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες και 4,5 με 5 ευρώ στις καλές περιοχές

Ας θυμηθούμε λίγο και κάποια πράγματα με τις δραχμές, διότι υποτίθεται πως μπήκαμε στο ευρώ με τον όρο να έχουμε σταθερές τιμές και όχι πληθωρισμό…

Το 2002 όταν βγήκα η χώρα από το ευρώ οι τιμές σε σχέση με το 1982 ήταν 100 με 150% αυξημένες.

Από το 2002 μέχρι το 2023 μιλάμε πλέον για αύξηση της τάξης του… 2.000%!

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ σε ανάπτυξη του ΑΕΠ την τελευταία 12ετία.

Κάτω και από την Βουλγαρία…

Ας δούμε όμως τι λένε οι καθ’ύλην αρμόδιοι επί του θέματος όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Τόσα χρόνια στην αγορά, τέτοια κρίση δεν έχω ξαναζήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων στο ThessToday.gr ο κ. Φιλιππίδης, σχολιάζοντας παράλληλα πως οι χειμερινές εκπτώσεις, όχι μόνο δεν έδωσαν ανάσα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά αντιθέτως, ορισμένους τους έφερε στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης.

«Δεν νομίζω πως οι εκπτώσεις βοήθησαν σε κάτι, η εικόνα στην αγορά συνεχίζει να είναι τραγική. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και για αυτό δεν αγοράζει ρούχα, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η αγορά της πόλης δεν είναι μόνο η Τσιμισκή. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» επεσήμανε ο κ. Φιλιππίδης, με τον ίδιο να προσθέτει πως την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες παλεύουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, φτάνοντας τις εκπτώσεις μέχρι και 80%.

«Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι, όταν τα έξοδα είναι πολλά περισσότερα από τα έσοδά τους. Έτσι όπως πάμε, θα λειτουργούν μόνο οι αλυσίδες», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, ο τζίρος κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019 αλλά και από το 2021, «και για αυτό είμαι απαισιόδοξος. Τα προβλήματα και τα χρέη πλέον έχουν μαζευτεί, και θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε. Εδώ και πολλούς μήνες προσπαθούμε απλά να επιβιώσουμε, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία».

Οι έμποροι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την κίνηση που παρατηρήθηκε στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα και θεωρούν ότι ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

«Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν να βγάλουν λίγα περισσότερα χρήματα με τις εκπτώσεις, ώστε κι εκείνοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο πως μόνοι μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση», τονίζει ο ίδιος.

Κι ενώ η χειμερινή σεζόν φτάνει στο τέλος της, ο κ. Φιλιππίδης τονίζει πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ενώ ορισμένοι καταστηματάρχες θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους, ελπίζοντας και πάλι για το καλοκαίρι. «Καθημερινά κλείνουν μαγαζιά. Φανταστείτε όμως να μην πάμε και τότε καλά. Δεν ξέρω τι θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε στήριξη από την κυβέρνηση, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας