Άφωνο άφησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς επιστήμονες της εποχής μας, Τζον Μιρσχάιμερ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για την αύξηση των αμυντικών εξοπλισμών των Ευρωπαίων.
Η χρονική στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητάει αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ γύρω στο 5% του ΑΕΠ, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι ένας στόχος άνω του 3% του φαίνεται πιθανός.
Ειδικότερα, μιλώντας στις 13 Ιανουαρίου στα μέλη των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ρούτε κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες, να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους και να στείλουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.
«Αν δεν το κάνετε, τότε ξεκινήστε τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή πηγαίνετε στη Νέα Ζηλανδία» είπε χαρακτηριστικά ο Ρούτε.
Τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για αυτές τις δαπάνες «για να παραμείνουμε ασφαλείς σε αυτό το μέρος του κόσμου και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».
Αμυντικές δαπάνες ΕΕ, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ρωσίας
«Ο τύπος ζει σε άλλον πλανήτη»
Ακούγοντας όμως αυτές τις δηλώσεις κινδυνολογίας, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σιγάκo, Τζον Μιρσχάιμερ δεν μπόρεσε να μην κρατήσει την αγανάκτησή του.
«Αυτό είναι παραληρηματικό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας σε ολλανδική διαδικτυακή εκπομπή Reinvent Money. «Αυτός ο τύπος ζει σε διαφορετικό πλανήτη από αυτόν που ζω εγώ, δεν ξέρω τι να πω. Απλώς ακούω αυτούς τους ανθρώπους να μιλούν και αναρωτιέμαι σε ποιον κόσμο ζουν.
Μπορεί για τον ειδικό, οι Πολωνοί ή οι βαλτικές χώρες να έχουν κάποιους περισσότερους λόγους ανησυχίας, λόγω γειτνίασης με Ρωσία, και γι’ αυτό να επιδιώκουν την ενίσχυση των εξοπλισμών, αλλά ο επισημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν διαθέτουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν χώρες προς δυσμάς.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία πρόκειται να τους απειλήσει αυτή τη στιγμή. Και πάλι οι Ρώσοι δεν έχουν την ικανότητα να εισβάλουν σε μια χώρα όπως η Πολωνία, δεν έχουν την ικανότητα ή το ενδιαφέρον να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία» υπογραμμίζει.
Ο Αμερικανός επιστήμονας τόνισε ότι «ο Πούτιν δεν είπε ποτέ ότι τον ενδιέφερε να κατακτήσει όλη την Ουκρανία και δεν έχει την ικανότητα να το κάνει και επιπλέον θα ήταν τρελός να το κάνει» υπενθυμίζοντας την άσχημη εμπειρία που είχαν οι σοβιετικοί όταν είχαν καταλάβει την ανατολική Ευρώπη.
Δεν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος με τον Ψυχρό Πόλεμο
«Θέλω απλώς να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΣΣΔ κατέλαβε ένα τεράστιο κομμάτι της Ευρώπης από το 1945 έως το 1989, […] και η Σοβιετική Ένωση γνωρίζετε κατεχόμενα μέρη όπως η Ανατολική Γερμανία Πολωνία Τσεχοσλοβακία και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής η σοβιετική κατοχή από αυτές τις χώρες ήταν ένας εφιάλτης για τηn ΕΣΣΔ».
«Έπρεπε να καταπνίξουν την εξέγερση στην Ανατολική Γερμανία το 1953, έπρεπε να εισβάλουν στην Ουγγαρία το 1956, έπρεπε να εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία το 1968, σχεδόν χρειάστηκε να εισβάλουν στην Πολωνία τρεις φορές, […] και μετά υπήρχαν χώρες όπως η Αλβανία και Ρουμανία που τους προκαλούσαν συνεχείς πονοκεφάλους» υπενθύμιζει ο Μιρσχάιμερ.
«Πιστεύετε ότι οι Ρώσοι σήμερα θέλουν να επαναλάβουν αυτή την εμπειρία; Νομίζετε ότι θέλουν να πάνε σε όλες αυτές τις χώρες και να προσπαθήσουν να τις καταλάβουν, θα συναντούσαν μεγάλη αντίσταση. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αν πάνε στη Δυτική Ουκρανία. Η Δυτική Ουκρανία είναι γεμάτη με Ουκρανούς που μισούν τους Ρώσους εάν η Ρωσία κατακτήσει τη Δυτική Ουκρανία, τι νομίζετε ότι θα κάνουν αυτοί οι Ουκρανοί; […] Αυτό που πρόκειται να κάνουν είναι να αντισταθούν στους Ρώσους που θα αντιμετωπίσουν μια γιγάντια εξέγερση.
Κλείνοντας, ο καθηγητής εκτιμά ότι ο Πούτιν «είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος που θα ήταν τρελός να εισβάλει στη Δυτική Ουκρανία πολύ λιγότερο να προσπαθήσει να κατακτήσει την Ανατολική Ευρώπη ή την Ολλανδία ή τη Γερμανία».