Παραλήρημα Bolton(ΗΠΑ)-Η αδυναμία της Δύσης θα επιτρέψει στον Putin την νίκη

1078

Σε ένα παραληρηματικό άρθρο στην Daily Telegraph ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton…ανέφερε ότι η αδυναμία της Δύσης θα επιτρέψει στον Putin να αρπάξει την νίκη από τα σαγόνια της ήττας…
Επίσης κατέκρινε την Τουρκία για την στάση της, ανέφερε ότι ο Erdogan μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 18 Ιουνίου 2023 με νοθεία και ζήτησε να αμφισβητηθεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κοινώς να αποφασιστεί η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ…

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση το 2023 με φόντο την απροθυμία των τουρκικών αρχών να λάβουν σκληρή αντιρωσική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία

Κατά τη γνώμη του, τους επόμενους μήνες «η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Δύσης» θα δοκιμαστούν πραγματικά στην πράξη.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν πάρει την εκπληκτική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά οι εμπορικοί και στρατιωτικοί εταίροι της Ρωσίας δεν την έχουν εγκαταλείψει ακόμη, δυστυχώς συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αμφισβητηθεί το 2023 εάν ο Πρόεδρος Erdogan (πιθανώς μέσω νοθείας) θα επανεκλεγεί (στις εκλογές στις 18 Ιουνίου 2023)», ανέφερε ο Bolton.

Σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις της Γερμανίας για την πρόθεσή της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας το 2023 θα είναι χαμηλότερος από ότι το 2022», ανέφερε ο Bolton, προσθέτοντας ότι κεφάλαια από ένα ειδικό ταμείο για την Bundeswehr ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη για τον εκσυγχρονισμό των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Επίσης η παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα συνέβαλε στην αύξηση της δυσαρέσκειας στη Δύση

Το άρθρο του Bolton – Η αδυναμία της Δύσης θα μπορούσε να επιτρέψει στον Putin να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας

Αυτή είναι μια αποφασιστική χρονιά για την Ουκρανία και αν η Δύση μπορεί να δείξει στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν τη δύναμη της αποφασιστικότητάς της
Η ομιλία του Προέδρου Volodomyr Zelensky στις 21 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον και στα δύο σώματα του Κογκρέσου ήταν μια δραματική υπενθύμιση του πόσο κρίσιμος είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος της Ευρώπης από το 1945 για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Συνοψίζοντας τους 10 μήνες αδυσώπητης μάχης από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ευχαριστώντας τη Δύση ο Zelensky κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα.
Έκλεισε λέγοντας: «Καλή νικηφόρα χρονιά!»

Ας ελπίσουμε ότι η επιθυμία του Zelensky θα πραγματοποιηθεί, γιατί το 2023 είναι πιθανό να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων για την Ουκρανία.
Εάν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν καταφέρουν να βοηθήσουν να νικήσει η Ουκρανία τους επόμενους 12 μήνες, οι αρνητικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από το σημερινό πεδίο μάχης.
Η αντιμετώπιση της Κίνας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλων που θα δουν οτιδήποτε λιγότερο από μια ξεκάθαρη νίκη για το Κίεβο αποτελεί ένδειξη της αδυναμίας της Δύσης, την οποία δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν, θα είναι όλα αρνητικά.
Ενώ οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και της Βόρειας Κορεά είναι απειλητικές, και ενώ η αντίσταση στην υπαρξιακή απειλή της Κίνας θα είναι η κύρια προσπάθεια της Δύσης σε αυτόν τον αιώνα, η επείγουσα κατάσταση για την μοίρα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Δεν είναι ώρα να χαϊδέψουμε τον εαυτό μας.
Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού πνεύματος του πληθυσμού της Ουκρανίας την ουσιαστική βοήθεια σε όπλα και πληροφορίες, ιδίως από Βρετανία και ΗΠΑ και η τρομερά κακή απόδοση των ρωσικών δυνάμεων – σε γη, αέρας και θάλασσα – ο πόλεμος βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο.
Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν βλάψει την οικονομία της Ρωσίας, αλλά η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, με σημαντικά τμήματα του φυσικού της κεφαλαίου κυριολεκτικά κατεστραμμένα.
Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει την εκπληκτική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά οι εμπορικοί και στρατιωτικοί εταίροι της Ρωσίας δεν την έχουν εγκαταλείψει ακόμη την ώρα της ανάγκης, δυστυχώς συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι επίμαχο το 2023 εάν ο πρόεδρος Erdogan (πιθανώς λόγω νοθείας) επανεξελέγη.

Το πραγματικό ζήτημα είναι η δυτική ενότητα και αποφασιστικότητα.
Κανένα από τα δύο δεν είναι εγγυημένο.
Ξεκινήστε από τη Γερμανία.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε Zeitenwende («αλλαγή θάλασσας») στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου λίγο μετά τη ρωσική εισβολή.
Ανακοίνωσε ότι η Γερμανία, το 2023, θα ανταποκρινόταν περισσότερο στη δέσμευση του ΝΑΤΟ το 2014 για αύξηση των δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ σε αμυντικά θέματα, δημιούργησε ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων και δεσμεύτηκε να δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια από αυτά τα ευρώ για την αγορά 35 F-35 με πυρηνική ικανότητα για να αντικαταστήσει την γερασμένη γερμανική αεροπορία.

Ωστόσο, ελάχιστα έχουν συμβεί στην πραγματικότητα και οι δεσμεύσεις είναι αμφίβολες.
Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2023 θα είναι μικρότερος από το 2022.
Ο στόχος του 2% έχει μετατεθεί για το 2025, ωστόσο είναι υψηλότερος από αυτόν που είχε υποσχεθεί η Merkel όταν ήταν καγκελάριος.
Κανένα από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχει αξιοποιηθεί και η αγορά των F-35 φαίνεται να έχει σταματήσει λόγω γραφειοκρατικών εσωτερικών συγκρούσεων.
Καλά που δεν γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη.

Συγκριτικά, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα υπερδιπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό τα επόμενα πέντε χρόνια για να πετύχει τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ, και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Μετά είναι η Γαλλία.
Ο Zelensky και ο Macron συγκρούστηκαν για το τι πρέπει να «δώσουμε» στη Ρωσία για να υπάρξει διπλωματική λύση.
Μόλις στις 4 Δεκεμβρίου 2022, είπε ο Macron, «ένα από τα ουσιώδη σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως έλεγε πάντα ο Πρόεδρος Putin, είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ έρχεται κατευθείαν στις πόρτες του», το οποίο ήταν εδώ και καιρό σημείο συζήτησης στο Κρεμλίνο.
Δεν υπάρχει, φυσικά, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία αποτελούσε ποτέ απειλή για τη ρωσική ασφάλεια ή ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παρά μια αμυντική συμμαχία.
Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, ο Macron είπε επίσης, «πρέπει να προετοιμαστούμε… πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο επιτιθέμενος δεν αξίζει καμία εγγύηση ασφαλείας απλώς και μόνο επειδή εμφανίστηκε για να συζητήσει την αναστροφή της επιθετικότητάς του, αντί να κάνει πραγματικά κάτι συγκεκριμένο, όπως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προβλήματα.
Δεδομένου ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απολαμβάνουν να επικρίνουν τις εσωτερικές πολιτικές διασπάσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων περισσότερο εστίασαν στο αίτημα ορισμένων να ελεγχθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, αγνοώντας την πολύ σοβαρότερη απειλή από τους αριστερούς «προοδευτικούς».

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, αντανακλώντας την περιφρόνησή τους απουσίαζαν πράγματι από την ομιλία του Zelensky.
Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, έχουν επικρίνει σε μεγαλύτερο βαθμό την Ουκρανία, πιο πρόσφατα σε μια επιστολή της 24ης Οκτωβρίου 2022 προς τον Πρόεδρο Biden, 30 Δημοκρατικοί της Βουλής τον προέτρεψαν «να συνδυάσει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία με μια προληπτική διπλωματική ώθηση».
H πρόταση τους ήταν η μουσική στα αυτιά της Μόσχας, αν και η καταιγίδα που προέκυψε οδήγησε στη άμεση απόσυρση της επιστολής.
Οι συνυπογράφοντες, ωστόσο, ζήτησαν συγγνώμη μόνο επειδή έκαναν λάθος στο χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίηση της επιστολής (λόγω των ενδιάμεσων εκλογών που πλησίαζαν).
Δεν έκαναν καμία κριτική για την ουσία της επιστολής.
Με το νέο Κογκρέσο, περιμένετε να ακούσετε περισσότερα από τους προοδευτικούς.
Ευτυχώς, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δείχνουν καμία επιθυμία για διαπραγμάτευση.
Επίσης συνεχίζονται τα ανησυχητικά νέα από την Λευκορωσία.
Από την εισβολή, ο Putin συνεργάζεται σθενά με τον Aleksandr Lukashenko, συναντήθηκαν, δύο φορές μέσα στην εβδομάδα στο τέλος του 2022, στο Μινσκ και στη συνέχεια στην Αγία Πετρούπολη.
Στις δημόσιες δηλώσεις λόγω των συναντήσεων δεν ανέφεραν την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν κύριο θέμα συζήτησης.
Η Λευκορωσία πρόσφατα επέκρινε έναν αδέσποτο ουκρανικό πύραυλο που έπληξε το έδαφός της, ένα κλασικό πρόσχημα για μεταγενέστερη στρατιωτική δράση.

Οι αβυσσαλέες στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας μπορεί να συνεχιστούν το 2023, η πολιτική θέση του Putin μπορεί να είναι πιο αδύναμη και οι οικονομικοί περιορισμοί μπορεί να αυξηθούν.
Αλλά κάθε μέρα που περνά χωρίς την απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας από την Ουκρανία κινδυνεύει να αυξήσει τις πιέσεις στη Δύση.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να χρειάζονται μια στρατηγική για να δώσουν στον ουκρανικό λαό «Καλή νικηφόρα νέα χρονιά!» καταλήγει στο άρθρο του ο Bolton.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας