Στη δημοσιότητα έδωσαν 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια σε ευρώ ή δολλάρια,που είναι κρυμμένα από την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία σε φορολογικούς παραδείσους, την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανητη μας δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν και εκατομμύρια απ΄αυτούς πεθαίνουν από την πείνα.
Τα Paradise Papers αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων τέτοιου είδους (μετά τα Panama Papers) και μεταξύ άλλων φέρνουν στο φως τις offshore δραστηριότητες και συμφέροντα περισσοτέρων των 120 πολιτικών και οικονομικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών της βασίλισσας της Βρετανίας, καθώς και υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα Paradise Papers δείχνουν:
⇒ Εκατομμύρια λίρες από την κτηματική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund των Νησιών Κέιμαν – ορισμένα από τα χρήματα πήγαν σε επιχειρηματία λιανικής που κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.
⇒ Εκτενείς offshore συναλλαγές από τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και συμβούλους και χορηγούς του.
⇒ Η φοροαποφυγή που έλαβε χώρα στα Νησιά Κέιμαν κι είχε ως διαχειριστή, έναν σύμβουλο του Καναδού πρωθυπουργού.
⇒ Δίκτυο offhore εταιρειών που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι , για να αγοράσουν μετοχές της Άρσεναλ και της Έβερτον.
⇒ Ο τρόπος που κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στις βιομηχανίες κινηματογράφου και τηλεόρασης προστατεύουν τον πλούτο τους με μια σειρά offshore εταιρειών.
Επίσης, τα Paradise Papers ρίχνουν φως σε μυστικές συμφωνίες και καλά κρυμμένες εταιρείες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κολοσσό Glencore, τον μεγαλύτερο διαπραγματευτή αγαθών παγκοσμίως, με λεπτομερείς μάλιστα αναφορές στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Δημοκρατία του Κονγκό για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Τέλος, περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των πολυτελών αεροσκαφών και γιοτ -μεταξύ αυτών «γαλαζοαίματοι» και αστέρια του αθλητισμού- χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.
Μέρος των εγγράφων αυτών προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Επίσης, μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων βρίσκονται οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι στοιχεία για τα κέρδη των πολυεθνικών –περίπου 600 δισ. ευρώ, μόνο το προηγούμενο έτος- θα αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
H Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας στα Paradise Papers
Σύμφωνα με το «Έθνος», η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.
Η δραστηριότητα της εταιρίας ξεκινά τον Μάρτιο του 2010, όταν στις νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται εν τέλει στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010.
Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank. Την περίοδο εκείνη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στα αρχεία της Aplleby εμφανίζεται ως πρόσωπο επικοινωνίας της Eternia Capital Management ο Κ. Κυρκίνης, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση της εταιρείας τον Μάιο του 2012. Η κ. Γκραμπόφσκι εξηγεί ότι με τα διαδικαστικά δεν ασχολήθηκε, ενώ δεν είχε συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε δικαίωμα υπογραφής.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους.
Η απάντηση της Μαρέβα Μητσοτάκη
Η κ. Μητσοτάκη μιλώντας στο «Έθνος» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα» και πρόσθεσε πως «με τα διαδικαστικά της εταιρείας ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».
Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός στερείται αντικειμένου».