«Γάβγισε στις πύλες της Ρωσίας»
Ο Πάπας μιλά με μια γλώσσα αλήθειας που ενοχλεί τους αμερικανούς καθολικούς κληρικούς…
Ισχυρή αίσθηση έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, 3 Μαΐου, υιοθετώντας μια θέση στον αντίποδα της δυτικής ρητορικής περί του πολέμου στην Ουκρανία, και αναδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ως κύρια αιτία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έφτασε να πολιορκεί τη Ρωσία.
«Δεν θα πάω στο Κίεβο προς το παρόν, νιώθω ότι δεν πρέπει να πάω», είπε ο ποντίφηκας.
«Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα. Πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Putin.
Αλλά είμαι επίσης ένας ιερέας, τι μπορώ να κάνω; Κάνω ό,τι μπορώ. Αν ο Putin μου άνοιγε μόνο την πόρτα…».
Ο κριτικός τόνος του Ρωμαιοκαθολικού ηγέτη για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σαφής καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρησή του είχε να κάνει με τις ρίζες της εισβολής και του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος «το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στις πύλες της Ρωσίας είναι πιθανόν αυτό που παρακίνησε τον Putin να επιτεθεί στην Ουκρανία».
Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την Corrierre dellla Serra:
«Η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου είναι ότι ο Putin, προς το παρόν, δεν θα σταματήσει. Προσπαθεί επίσης να σκεφτεί τις ρίζες αυτής της συμπεριφοράς, τους λόγους που τον ωθούν σε έναν τόσο άγριο πόλεμο. Ίσως «το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» να ώθησε τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να αντιδράσει άσχημα και να εξαπολύσει τη σύγκρουση. «Δεν μπορώ να πω αν ο Putin προκλήθηκε, αλλά μάλλον ναι», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σχεδόν τείνει να καταδικάσει τις μεταφορές δυτικών όπλων στην Ουκρανία
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο Πάπας Φραγκίσκος σχεδόν τείνει να καταδικάσει τις διεθνείς μεταφορές όπλων που όλες οι χώρες της Δύσης αποστέλλουν στην Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Γράφει η Corriere della Serra:
«Και τώρα όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη έρχονται αντιμέτωποι με το μεγάλο ζήτημα της προμήθειας όπλων από τα δυτικά έθνη στην ουκρανική αντίσταση», ξεκίνησε ο Πάπας με τις σκέψεις του για αυτό το ζήτημα. Παραδέχτηκε ότι το ερώτημα είναι αμφιλεγόμενο ακόμη και στον καθολικό κόσμο. «Δεν μπορώ να απαντήσω, είμαι πολύ μακριά, στο ερώτημα εάν είναι σωστό να δίνονται όπλα στους Ουκρανούς. Το ξεκάθαρο είναι ότι τα όπλα δοκιμάζονται σε αυτή τη γη. Οι Ρώσοι γνωρίζουν τώρα ότι τα τανκς είναι ελάχιστα χρήσιμα και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν άλλα όπλα. Οι πόλεμοι γίνονται για αυτό: για να δοκιμάσουν τα όπλα που έχουμε παράγει. Αυτό συνέβαινε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εμπόριο όπλων είναι ένα σκάνδαλο, λίγοι είναι αντίθετοι».
Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος επικαλέστηκε την περίπτωση του πολυετούς πολέμου Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης, και ανέφερε το εξής περιστατικό:
«Πριν από δύο ή τρία χρόνια έφτασε στη Γένοβα ένα πλοίο φορτωμένο με όπλα, τα οποίο έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο για να τα πάνε στην Υεμένη. Οι λιμενικοί δεν ήθελαν να το κάνουν. Είπαν: ας σκεφτούμε τα παιδιά της Υεμένης. Είναι μικρό πράγμα, αλλά μια ωραία χειρονομία. Θα έπρεπε να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».
Οργισμένες αντιδράσεις από τους αμερικανούς καθολικούς ιερείς
Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου έχουν ήδη προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση ορισμένων Αμερικανών Καθολικών κληρικών.
Γράφει κάποιος στο Twitter:
«Πρώτα η Κίνα και τώρα η Ρωσία. O @Pontifex είναι καλός σε ορισμένα θέματα, αλλά φριχτός σε άλλα. Πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη, αλλά αυτό δεν αποκλείει να κατονομάζουμε τους ενόχους. Να περιμένετε τις συνηθισμένες «εξηγήσεις» και τις ανοησίες του τύπου «αυτό που πραγματικά εννοούσα».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επισήμανση του Πάπα Φραγκίσκου ότι το «το ΝΑΤΟ γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας» αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό στοιχεία της ανάλυσης του καθηγητή διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer, ο οποίος έχει επιρρίψει την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.