Χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, από όλη την Ελλάδα, γέμισαν σήμερα τους δρόμους της Αθήνας. Στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση καλούν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καθώς και και μαζί τους και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, αλλά και πλήθος άλλων εκπαιδευτικών φορέων.
Η κυβέρνηση ωστόσο μετέτρεψε άλλη μια διαδήλωση σε πεδίο καταστολής καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά των εκπαιδευτικών με ξύλο και χημικά κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κατευθύνονταν η πορεία. Ο πρωθυπουργός φυσικά παρέμεινε… άφαντος αρνούμενος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών όπως οι ίδιοι απαιτούσαν και αντ΄αυτού επιστράτευσε την καταστολή, τις ορδές των ΜΑΤ και το ξύλο στους ανθρώπους που μορφώνουν τα παιδιά στις τάξεις.

(ΚΩΣΤ
Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν για τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία όπως ότι οι μαθητές που κινδυνεύουν από σοβάδες που πέφτουν σχεδόν καθημερινά σε σχολικές αίθουσες ασυντήρητων υποδομών και συνήθως χωρίς αντισεισμικό έλεγχο. Το χάος που προκαλείται από τις συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων, όπου η κυβέρνηση στοίβαξε τους μαθητές ανά 27-28 άτομα σε αίθουσες που οριακά χωρούν 15 παιδιά.
Το πλήθος των πειθαρχικών διώξεων προς όλους όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση η οποία δεν βελτιώνει ούτε λύνει προβλήματα –μαζί με τους χαμηλούς μισθούς, τις ελλείψεις προσωπικού και το εργασιακό καθεστώς ομηρίας– οδηγεί πάνω από 1.000 αναπληρωτές σε παραίτηση. Οι εκπαιδευτικοί σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουν πως «δεν πάει άλλο». Η φετινή σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται μια από τις δυσκολότερες με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξακολουθεί να αδιαφορεί για την δημόσια Παιδεία και ως μοναδική απάντηση στα προβλήματά της θεωρεί την άσκηση εκπαιδευτικών διώξεων στους εκπαιδευτικούς.
Τα αιτήματα
Η ΟΛΜΕ αναφέρει στην ανακοίνωση-κάλεσμά της:
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εντείνουν τον αυταρχισμό, αμφισβητούν συνδικαλιστικές ελευθερίες και χρησιμοποιούν ακόμα και το μέτρο της επιβολής της δυνητικής αργίας ως συνέπεια δράσης με συνδικαλιστικό πρόσημο παρακάμπτοντας ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά:
Όλοι και όλες το Σάββατο, 29 Μαρτίου, στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12.00 Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
· Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού!
· Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας!
· Άμεση παύση των διώξεων και των πειθαρχικών!
· Να δοθούν λύσεις τώρα στα οξυμμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης!
· Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στις σχολικές μονάδες!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της ΔΟΕ και με ομόφωνη απόφαση καλεί σε συμμετοχή στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητηρίο στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου ( 12:00 στα Προπύλαια και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου).
Στις 29 Μαρτίου «κατακλύζουμε» το κέντρο της Αθήνας απαιτώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Αγωνιζόμαστε για άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα που πλήττουν τα σχολεία και τους/τις εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση στα σχολεία επιδεινώνεται καθημερινά, υπονομεύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε αδιάκοπα τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς.
Οι μισθοί μας είναι εξευτελιστικοί και εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μόνο μέρες! Χιλιάδες αναπληρωτές/τριες παραιτούνται, ενώ πολλοί/ες αναγκάζονται να αναζητούν δεύτερη ή και τρίτη δουλειά για να επιβιώσουν. Οι υποσχέσεις για αυξήσεις 0,4€ την ημέρα δεν μπορούν να κρύψουν την απόγνωση και την ένδεια που βιώνουμε καθημερινά.
Τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία αυξάνουν συνεχώς τον κίνδυνο για ατυχήματα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Οι εξαγγελίες προγραμμάτων τύπου «Μαριέττα Γιαννάκου» απέχουν πολύ από το να δώσουν τις απαντήσεις που οι καιροί απαιτούν λόγω αναντιστοιχίας των προβλεπόμενων πόρων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και αποκαλύπτουν την απόλυτη απόσταση από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την ουσιαστική στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κοντέινερ «στεγάζουν» τους/τις μαθητές/τριες μας, ενώ η κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους περισσότερους δήμους διαμόρφωσε τέτοιες στρεβλώσεις ώστε οι σχολικές μονάδες να εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό αδύναμες να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αποφεύγει να λάβει αναγκαία μέτρα για εργασιακά δικαιώματα, όπως η εξίσωση της άδειας μητρότητας για αναπληρώτριες, αλλά υποβαθμίζει και τα ήδη υπάρχοντα δικαιώματα (π.χ. μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών/αναδρομική ισχύ/ καθεστώς υπηρεσιακών μεταβολών για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία). Απαξιώνει τις προτάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με μέτρα ασφυκτικού περιορισμού δημόσιων πόρων υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αύξηση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και σχολείων.
Την ίδια στιγμή, ο κλάδος που αγωνίζεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπος με πειθαρχικές διώξεις. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθούν με τα παραπάνω, παραπέμπουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση» του νόμου 4823/21.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εντείνουν τον αυταρχισμό, αμφισβητούν συνδικαλιστικές ελευθερίες και χρησιμοποιούν ακόμα και το μέτρο της επιβολής της δυνητικής αργίας ως συνέπεια δράσης με συνδικαλιστικό πρόσημο παρακάμπτοντας ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση για την αποπομπή των αιρετών εκπροσώπων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια στερεί από τους/τις διωκόμενους/ες το δικαίωμα υπεράσπισης, αποδεικνύοντας το φόβο των κυβερνώντων απέναντι στη γνήσια εκπροσώπηση των εργαζομένων».
ΠΓΗ Documento