“Πανδημία ακρίβειας” στα τρόφιμα

610

Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, όταν στην ενέργεια αποκλιμακώνεται

H πληθωριστική κρίση μετεξελίσσεται σε «πανδημία ακρίβειας» στα τρόφιμα τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ευρωζώνη.

Μπορεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών συνολικά να συγκρατείται λόγω της μείωσης των τιμών στην ενέργεια, όμως οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να ακριβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ελληνική κυβέρνηση «κρατάει» τη μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια -στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μείωση και όχι για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης-, αλλά και την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων σε νέα υψηλά. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα επιταχύνθηκε αντί να συγκρατηθεί, κάτι που προφανώς θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την επόμενη συνεδρίαση για την αναμόρφωση των επιτοκίων. Συνολικά, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 5,4% από 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Ανησυχεί ο «πυρήνας»

Τα τρόφιμα αλλά και ο δομικός πληθωρισμός θα είναι για το επόμενο χρονικό διάστημα τα μεγάλα «μέτωπα». Ειδικά ο «πυρήνας του πληθωρισμού» εμφανίζει επιταχυνόμενες ανατιμητικές τάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ανακόψουν την πτωτική πορεία στον ρυθμό μεταβολής του γενικού δείκτη. Για τους επόμενους μήνες, η πτωτική τάση στον ρυθμό αύξησης του εναρμονισμένου δείκτη φαίνεται να είναι διασφαλισμένη, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ακρίβεια θα γίνεται πιο αισθητή στους καταναλωτές και μάλιστα σε πολύ περισσότερα πεδία από την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο τι θα δείξει ο εθνικός δείκτης ο οποίος ανακοινώνεται στα μέσα Απριλίου. Είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας (ειδικά στα καύσιμα κίνησης η πτώση ξεπερνά πλέον το 20% σε σχέση με πέρυσι), αλλά και διψήφια ποσοστά αύξησης σε πολλές κατηγορίες ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων τα τυροκομικά και τα κρέατα, όπου το πρόβλημα της ακρίβειας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Λόγω του δευτερογενούς κύματος ακρίβειας, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στον δομικό πληθωρισμό, που είναι πιθανό να ξεπεράσει πλέον και το 7%, ενώ τάσεις επιτάχυνσης στον ρυθμό αύξησης των τιμών καταγράφονται πλέον και στα ενοίκια.

Διψήφιο ποσοστό

Ο Μάρτιος έκλεισε στην Ελλάδα με πληθωρισμό τροφίμων της τάξεως του 11,8% από 12,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον εναρμονισμένο δείκτη της συγκεκριμένης κατηγορίας, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα, όπως τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα. Έτσι, επειδή στα αλκοολούχα και στα τσιγάρα δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, όταν στα μέσα Απριλίου ανακοινωθούν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των τιμών των τροφίμων από την ΕΛΣΤΑΤ, θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, άνω του 14%. Ακόμη και ο εναρμονισμένος δείκτης όμως «τρέχει» με διψήφια ποσοστά από τον Μάιο του 2022. Συμπληρώνεται δηλαδή ένας χρόνος και η… ελπίδα για αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών επικεντρώνεται στο τεχνικό στοιχείο: δηλαδή στο ότι θα αρχίσουν να… διπλώνουν τα διψήφια ποσοστά αύξησης των τιμών, άρα οι φετινές τιμές θα συγκρίνονται με τις ήδη ακριβές περσινές τιμές.

«Καίνε» τα εισαγόμενα

Το… δυστύχημα για τους καταναλωτές είναι ότι οι τιμές των τροφίμων γίνονται ολοένα και ακριβότερες. Μάλιστα, το γεγονός ότι μιλάμε για πανευρωπαϊκό πρόβλημα λειτουργεί επιβαρυντικά για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και μάλιστα κυρίως από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πληθωρισμός των τροφίμων (και των αλκοολούχων ποτών και του καπνού) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,4% από 15% τον Φεβρουάριο. Το ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη επιταχύνεται: 11,8% τον Σεπτέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,8% τον Δεκέμβριο, 14,1% τον Ιανουάριο, 15% τον Φεβρουάριο και 15,4% τον Μάρτιο χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει κορυφωθεί το φαινόμενο. Το πιθανότερο είναι ότι έχουμε ακόμη ένα δύσκολο δίμηνο μπροστά μας και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας