Παλαιστίνη-Ιστορική συμφωνία στο Κάιρο-Hamas και Fatah ομονοούν για την Γάζα

652
Οι δύο οργανώσεις φέρονται να συμφώνησαν τη σύσταση 10μελούς ή 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών, που δεν θα διαθέτει καμία παραταξιακή θεσμική δέσμευση, με αρμοδιότητα τη μεταπολεμική διακυβέρνηση
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπειών της Hamas και της Fatah ολοκληρώθηκαν χθες 9/10 στο Κάιρο με μια συμφωνία που στοχεύει στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στη μεταπολεμική Γάζα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE και του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Sky News, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις φέρονται να συμφώνησαν τη σύσταση 10μελούς ή 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών, που δεν θα διαθέτει καμία παραταξιακή σύνδεση, με αρμοδιότητα τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Διοίκηση τεχνοκρατών

Οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (10/10) αναφέρουν ότι οι τομείς που θα διαχειριστεί η παλαιστινιακή επιτροπή τεχνοκρατών θα επικεντρωθούν στη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, της ανοικοδόμησης και στέγασης, της ανάπτυξης θεσμών προς εξυπηρέτηση της κοινωνικής επανένταξης των κατοίκων του θύλακα και της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Κρίσιμο ζήτημα η λειτουργία του φυλακίου στη Rafah

Πέραν αυτών όμως, το πρώτο ζήτημα που συζήτησαν οι αντιπροσωπείες της Hamas και της Fatah κατά την πρώτη μέρα των επαφών τους ήταν η ανεύρεση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνδιαχείρισης και επαναλειτουργίας του φυλακίου της Rafah – ζήτημα που απασχολεί έντονα την Αίγυπτο.
Άλλωστε, αμφότερες οι παλαιστινιακές παρατάξεις και η Αίγυπτος αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να επιβληθεί ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στη μεταπολεμική Γάζα και στα εξωτερικά σημεία διόδου.

Τα ισραηλινά τετελεσμένα

Αναμφίβολα είναι σημαντικό ότι οι παραδοσιακά αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, με τη Hamas, για πρώτη φορά από το 2007, να συγκατατίθεται σε μια «διοικητική παρουσία» της Fatah στη Γάζα.
Από την άλλη, η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι διαφορετική.
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar μετακινείται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να επιβάλει από μόνης της το μεταπολεμικό status quo που επιθυμεί.

Η κρίση Ισραήλ-Αιγύπτου συνεχίζεται

Παράλληλα, όμως, εντύπωση προκαλεί η αισθητή σιγή της Αιγύπτου, η οποία φιλοξένησε τις πρόσφατες διαπαραταξιακές επαφές.
Σιγή που προφανώς συσχετίζεται με τον δίαυλο επικοινωνίας που διατηρήθηκε επί σειρά ετών με το Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα – και που όμως εδώ και δύο μήνες έχει ατονήσει σημαντικά, ειδικά αφότου οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν τις δεκάδες σήραγγες ακριβώς κάτω από τον μεθοριακό «Άξονα του Φιλάδελφου», που συνέδεαν το αιγυπτιακό έδαφος με τη νότια Γάζα με στόχο την ανατροφοδότηση της Hamas με οπλισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας