Παγκόσμια στροφή στα εθνικά νομίσματα-Ρωσία και Κίνα δείχνουν τον δρόμο-Δικαίωση Λαφαζάνη

1383

Ρεκόρ για τα μερίδια  ρουβλίου και γουάν.

Σε ραγδαία πτώση δολάριο και ευρώ

Το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για εξαγωγές με την Ευρώπη έχει φθάσει στο ιστορικό υψηλό του 67%
Η Ρωσία αυξάνει τις συναλλαγές της σε εθνικά νομίσματα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για εξαγωγές με την Ευρώπη έχει φθάσει στο ιστορικό υψηλό του 67%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Οι συναλλαγές με την Ασία και την Αφρική αφορούν ήδη 80% και 84% σε εθνικά νομίσματα (τόσο ρωσικά όσο και των χωρών εταίρων), αντίστοιχα.
Η δομή των συναλλαγών αλλάζει εν μέσω δυτικών περιορισμών.

Στροφή στα εθνικά νομίσματα

Ως αποτέλεσμα, ο ρόλος του δολαρίου και του ευρώ μειώνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στο εμπόριο με τη Ρωσία, αλλά συνολικά στη γενική παγκόσμια δομή των συναλλαγών, λένε οι ειδικοί.
Άλλες χώρες προτιμούν όλο και περισσότερο να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, σημειώνει ο Ilyas Zaripov του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι τα ψηφιακά νομίσματα των εθνικών τραπεζών, τα κρυπτονομίσματα (stablecoins) ή ένα κοινό νόμισμα BRICS+, το οποίο συζητείται επί του παρόντος ενεργά.
«Οι αμοιβαίες συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κόσμου με ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη όλων των χωρών», τόνισε ο οικονομολόγος Alexey Khizhnyak από το παράρτημα της Μόσχας της οργάνωσης Business Russia, προσθέτοντας ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι νέοι κύριοι εταίροι της Ρωσίας.

Ισχυρό γουάν

Το 75% του συνολικού εμπορικού κύκλου εργασιών Ρωσίας-Κίνας είναι ήδη σε γουάν: είναι βολικό για τη Ρωσία να πραγματοποιεί εξαγωγικές συναλλαγές όχι μόνο σε ρούβλια αλλά και στο κινεζικό νόμισμα για την άμεση πληρωμή των ξένων δαπανών, εξήγησε η Antonina Levashenko από τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA). Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα με μεγάλες ποσότητες άνθρακα, χαλκού, μεταλλευμάτων πολύτιμων μετάλλων και αλουμινίου, πρόσθεσε η ίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας