Οξύνουν το κλίμα-Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ-«Ύποπτα παιχνίδια»

1151
μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Ποιος είναι ο άνδρας που συνελήφθη στην Τουρκία και κατηγορείται για κατασκοπεία.

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.

Από τη μεριά της η Αθήνα, διαψεύδει ότι ο συγκεκριμένος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως είναι φυσικό, την υπόθεση παρακολουθεί στενά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η σχετική ανάρτηση του Anadolou στο Twitter

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, επίσης, ότι ακολουθώντας τις εντολές της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν επιπλέον ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ποιος είναι ο συλληφθέντας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, η ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

«Δυναμιτίζεται» το κλίμα

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη είδηση, για άλλη μια φορά, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική πλευρά. Από τη μία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να σκέφτεται να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, καθώς και οι εμπρηστικές δηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτικό επεισόδιο», εκτίμησε ο υφυπουργός, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι τα περί επίθεσης σε κάποιο ελληνικό νησί δεν είναι πρώτη, αλλά τελευταία προτεραιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γνωρίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση.

«Ξέρει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση και τα αποτελέσματα θα είναι αιματηρά και καταστροφικά και για τις δύο πλευρές. Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την Ελλάδα να κάνει πρώτη μια στρατιωτική κίνηση, ενώ εκτίμησε πως ενδέχεται να «παίξει» με το γεωτρητικό τουρκικό σκάφος, προκειμένου να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία.

Μεγάλο λάθος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγάλο λάθος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν πως δημοσίευσε χάρτη που επισημαίνει ως νησιά με πρόβλημα, μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Σαμοθράκη, η Λήμνος.

Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και στην απόφαση που καταδικάζει την Τουρκία. Στάθηκε ωστόσο στο ζήτημα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα για το οποίο ασκούνται – όπως είπε – παρασκηνιακές πιέσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σενάρια για πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι πάντα ακολουθούσε μια τέτοια στάση και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ.

Θα υπάρξει παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό εντελώς διαφορετικό από την ΕΕ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς για να εκδοθεί απόφαση απαιτείται ομοφωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδος σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Εξήγησε πως είτε θέσει, είτε δεν θέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν επίσημη τουρκική πολιτική, έχουν κατατεθεί σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ και πρόκειται για «ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω – είναι αυτή η κατεύθυνση της Τουρκίας, αν δεν το πει τώρα, θα το πει την επόμενη φορά».

Τόνισε ακόμη ότι, για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνά της, «ακριβώς για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν ως προς το θέμα της άμυνάς μας. Έχουμε φτιάξει διεθνείς συμμαχίες, όμως βασιζόμαστε και στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Άγγελος Συρίγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας