Ουκρανικό: Πύραυλοι στα μέτωπα, δυτικά αδιέξοδα παζάρια στη Σαουδ.Αραβία

1765

Ενώ στα μέτωπα επικρατεί χάος με Ρωσία και Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για φονικές επιθέσεις σε υποδομές και όχι μόνο, στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιήθηκε συνάντηση που δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον.

Οι συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και μέλη των BRICKS, αλλά όχι και η Ρωσία, το Σαββατοκύριακο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Πεκίνο εμφανίζεται θετικό σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από 40 περίπου χώρες συμμετείχαν στη διήμερη συνάντηση με την Ουκρανία να στοχεύει στην διεύρυνση της στήριξης πέρα από τις δυτικές χώρες, όμως η Ρωσία δεν ήταν ανάμεσα στους «καλεσμένους».

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για ειρήνευση, δεν θέλουμε άλλα εδάφη»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το Κρεμλίνο διαμηνύει, μέσω του Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος αυτή τη στιγμή για συμφωνία, προαναγγέλλοντας συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία θα συζητήσει με τα μέλη των BRICKS τα αποτελέσματα των επαφών στη Σαουδική Αραβία, για να συμπληρώσει ότι «μπορεί να υπήρξαν αποτελέσματα εάν οι φίλοι μας μπόρεσαν να βάλουν λίγη κοινή λογική στους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου».

Η θέση της Μόσχας, εξάλλου, ήταν εξαρχής ότι οι επαφές αυτές ήταν μια καταδικασμένη δυτική προσπάθεια να επηρεάσει άλλες χώρες υπέρ του Κιέβου.

Εκείνο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε επίπεδο δηλώσεων, όμως, είναι τα λόγια του Ντμίτρι Πεσκόφ στους New York Times, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ

Πούτιν να υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταλάβει νέα εδάφη.

«Θέλουμε απλά να ελέγξουμε τα εδάφη που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία και στο Σύνταγμά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιθυμίες Ζελένσκι και ο κινεζικός γρίφος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πεκίνο εμφανίζεται θετικό προς την οργάνωση ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν θετικά την στάση αυτή, αλλά να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν σημάδια ως η Κίνα έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με τη Ρωσία και την ουκρανική σύγκρουση.

Ο στόχος της συνάντησης στη Σαουδική Αραβία είναι να συμφωνηθούν βασικά σημεία για το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή, με το Κίεβο, πάντως, να επιμένει στο δικό του σχέδιο δέκα σημείων ως βάση της διαπραγμάτευσης.

Βασική προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει την προσδοκία ότι η πρωτοβουλία αυτή «θα οδηγήσει τους παγκόσμιους ηγέτες το φθινόπωρο να αποδεχθούν τις δικές μας αρχές, με βάση το σχέδιο δέκα σημείων».

Drones και αιματοκύλισμα στα μέτωπα

Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες για αιματοκύλισμα και βαρβαρότητα.

Η Ουκρανία καταγγέλλει τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων στο Χάρκοβο έπειτα από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, την ώρα που ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε κέντρο μετάγγισης αίματος κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου.

Από την πλευρά της η Μόσχα καταγγέλλει ότι ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα ενώ πλησίαζε τη Μόσχα, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι έπληξε κτίριο του πανεπιστημίου του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, το Κίεβο φέρεται να έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, ενώ στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκαν τη νύχτα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις, αλλά και άλλες υποδομές σε διάφορα σημεία της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας