Η κυβέρνηση Trump επαναφέρει, έτσι, τον ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική, αναγνωρίζοντας de facto τον ρωσικό έλεγχο και αποκαιθιστώντας την τάξη στην ευρασιατική σκακιέρα.
Η Ουκρανία, απομονωμένη και χωρίς εναλλακτικές, βλέπει τις πλάτες των συμμάχων της να απομακρύνονται — καθώς η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει πια στο πλευρό της Μόσχας και στο διπλωματικό επίπεδο.
Αναλυτικά η δήλωση του Donald Trump
«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, δηλώνει με υπερηφάνεια στο πρωτοσέλιδο τηςWall Street Journal ότι “η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”.
Η δήλωση αυτή, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς, όπως επισημαίνεται, η Κριμαία χάθηκε εδώ και χρόνια επί προεδρίας Barack Hussein Obama και δεν αποτελεί πλέον σημείο συζήτησης.
Κανείς δεν ζητά από τον Zelenskyy να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος αλλά αν τη θέλει πραγματικά, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;
Η περιοχή φιλοξενούσε, άλλωστε, για πολλά χρόνια πριν από την εποχή Obama, σημαντικές βάσεις ρωσικών υποβρυχίων. Δηλώσεις όπως αυτή του Zelenskyy χαρακτηρίζονται προκλητικές και εκτιμάται πως δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Δεν έχει τίποτα για να καυχιέται!
Μπορεί να έχει ειρήνη ή να συνεχίσει να πολεμά για ακόμη τρία χρόνια, πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα.
Δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχει πολλά να κάνει με το να σωθούν, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες την εβδομάδα, που πεθαίνουν χωρίς κανένα λόγο.
Η δήλωση Zelenskyy εκτιμάται πως το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρατείνει το πεδίο της σφαγής, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που δεν διαθέτει κανένα ατού πρέπει, επιτέλους, να πάρει μια απόφαση. Ανυπομονώ να βοηθήσω τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να βγουν από αυτό το Απόλυτο και Ολοκληρωτικό ΧΑΟΣ, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν εγώ Πρόεδρος!»
Τι περιέχει το τελεσίγραφο του Donald Trump προς το Κίεβο
Βάσει πηγών που επικαλείται το Politico, η ειρηνευτική πρόταση του Trump περιλαμβάνει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και την άτυπη (de facto κατά τη διπλωματική γλώσσα) αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ελέγχου της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε από τις ουκρανικές αρχές και, όπως αναφέρεται, δύσκολα θα υποστηριχθεί και από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρνηθούν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν οι δύο πλευρές δεν αποδεχθούν το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λευκός Οίκος έχει διαμορφώσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Vance σημείωσε ότι τα μελλοντικά σύνορα μετά την επίλυση του πολέμου ενδέχεται να μην συμπίπτουν με τη σημερινή γραμμή του μετώπου και πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να το αποδεχθούν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αντιτίθεται στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία.
Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας.
O χρόνος του Zelensky τελείωσε στο Λονδίνο – Οργή ΗΠΑ με την ουκρανική αδιαλλαξία: Συμφωνείς στους όρους μας ή… μπουρλότο
Η συνεχής άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο Trump, όπως εκφράζεται στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, πλέον εξοργισμένες με την ουκρανική ηγεσία, σταματούν να καλύπτουν τον Volodymyr Zelensky, ενώ η Μόσχα γίνεται αποδέκτης επίσημης διπλωματικής κίνησης.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Steven Witkoff ετοιμάζεται να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα, την ώρα που το Λονδίνο μένει εκτός αμερικανικής ατζέντας.
Στο πεδίο, οι ρωσικές νίκες συσσωρεύονται.
Στο διπλωματικό μέτωπο, η Μόσχα καταγράφει πόντους – και ο Zelensky μετρά αντίστροφα.
Η άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον, τόνισε η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάρρευση των συνομιλιών σημειώνεται εν μέσω οργής για την απροθυμία της Ουκρανίας να αποδεχθεί προτάσεις που περιλαμβάνουν την παράδοση κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία.
Η ενόχληση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι το Κίεβο προτιμά «να συζητήσει πρώτα την πλήρη κατάπαυση του πυρός και όλα τα υπόλοιπα αργότερα».
Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει ότι, παρά την ακύρωση του ταξιδιού στο Λονδίνο, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ Steven Witkoff δεν ακυρώνει την επίσκεψή του στη Μόσχα, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ ευτέλισαν τη Σύνοδο των Προθύμων και του Zelensky στο Λονδίνο – Υποβαθμίστηκε σε κατώτερο διπλωματικό επίπεδο!
Σε χαμηλότερο επίπεδο από το αρχικά προβλεπόμενο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στο Λονδίνο, μετέδωσε με τη σειρά του, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, και όχι υπουργοί Εξωτερικών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας John Healey θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Keith Kellogg.
Η Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Yulia Sviridenko, αναφέρθηκε στη συνάντηση μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κρίνοντας από τη δημοσίευσή της, η Ουκρανία ουσιαστικά έχει απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο του Donald Trump, το οποίο είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.
«Ο λαός μας δεν θα αποδεχθεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας. Και αν δεν μας δοθεί ένταξη στο NATO, η Ουκρανία θα απαιτήσει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας – αρκετά ισχυρές ώστε να αποτρέψουν μελλοντική επιθετικότητα και αρκετά σαφείς ώστε να διασφαλίσουν διαρκή ειρήνη», έγραψε η ίδια.
Σύμφωνα με την υπουργό, αυτή ακριβώς η θέση θα διατυπωθεί από την Ουκρανία στις συνομιλίες στο Λονδίνο σήμερα.
Ο ίδιος ο Volodymyr Zelensky δήλωσε πως στις διαπραγματεύσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, η Ουκρανία θα επιμείνει στην κήρυξη πλήρους ή μερικής κατάπαυσης του πυρός.
Παράλληλα, το Κίεβο «δεν αποκλείει καμία από τις μορφές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκεχειρία και στη συνέχεια σε πραγματική ειρήνη».
JD Vance: «Εδαφικές παραχωρήσεις θα κάνει και η Ρωσία» – Σε ποιά εδάφη αναφέρεται ο Αντιπροέδρος των ΗΠΑ
Εντωμεταξύ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, δήλωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του Donald Trump, όχι μόνο η Ουκρανία αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να προβούν σε εδαφικές παραχωρήσεις.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις παραχωρήσεις αυτές ως «εδαφικές ανταλλαγές» τις οποίες, όπως είπε, καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να αποφύγει.
Όσον αφορά την Ουκρανία, η βασική παραχώρηση φαίνεται πως είναι η αναγνώριση του de facto ρωσικού ελέγχου επί των ήδη κατεχόμενων εδαφών.
Ενδεχομένως, το σχέδιο να περιλαμβάνει και την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων του Κιέβου από τις περιοχές Kursk και Belgorod.
Παράλληλα, δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει και απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από μέρος των κατεχόμενων εδαφών. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς τα σημεία από τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν.
Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από «δύο μικρές περιοχές» στην περιφέρεια Kherson.
Από την άλλη πλευρά, το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios γράφει ότι το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή «ενός μικρού τμήματος της περιοχής του Kharkiv» στην Ουκρανία.
Αν εξετάσει κανείς τον χάρτη, η περιοχή γύρω από τις πόλεις Vovchansk και Liptsy στην περιφέρεια Kharkiv εμπίπτει στον ορισμό των «δύο μικρών περιοχών».
Την ίδια στιγμή, στη συγκεκριμένη περιφέρεια η Ρωσία ελέγχει και ευρύτερες εκτάσεις γύρω από τις πόλεις Kupyansk και Borova.
Ωστόσο, η περιοχή γύρω από τις Vovchansk και Liptsy, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Μάιο του περασμένου έτους, φαίνεται να ανταποκρίνεται περισσότερο στον χαρακτηρισμό του Axios περί «μικρού τμήματος».
Στην περιφέρεια Kherson, η γραμμή του μετώπου εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Dnieper και δεν παρατηρούνται διακριτά τμήματα μεμονωμένου ελέγχου.
Παράλληλα, διεξάγονται μάχες για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην πόλη Kherson, όμως πρόκειται για διαφιλονικούμενες περιοχές, χωρίς ξεκάθαρο έλεγχο από καμία πλευρά.
Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump να προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τον βορρά της περιφέρειας Kharkiv, και όχι από την περιοχή της Kherson.
Το σχέδιο των 7 σημείων
Το σχέδιο των ΗΠΑ που φέρεται να δόθηκε στους Ουκρανούς κατά τη συνάντηση τους με τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Παρίσι στις 17 Απριλίου και που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο Λονδίνο, βασίζεται σε 7 βασικούς άξονες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει:
1) άμεση κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής
2) άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
3) παραίτηση Ουκρανίας από την πρόθεση της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (επιτρέπεται η ένταξη στην ΕΕ)
4) de jure αναγνώριση των ΗΠΑ της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία και de facto αναγνώριση των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, η οποία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από «δύο μικρές περιοχές» στην περιοχή της Kherson. H Ουκρανία θα αποκτήσει ακτοπλοϊκή πρόσβαση στις εκβολές του Δνείπερου
5) αμερικανικός έλεγχος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia από όπου θα παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα τόσο στην Ουκρανία όσο και στα εδάφη της Ρωσίας
6) υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ουκρανικά ορυκτά
7) άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2014
Καμία εγγύηση ασφαλείας
Το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει καμία αμερικανική εγγύηση ασφάλειας ούτε για την Ουκρανία ούτε για το ευρωπαϊκό σώμα εάν τελικά αυτό αποσταλεί στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου.
«Το σχέδιο θα ήταν ένα πικρό χάπι για την Ουκρανία, καθώς θα έχανε εδάφη χωρίς καμία σαφή εγγύηση για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο είπαν ότι ήταν δύσπιστοι για την πρόοδο της ειρηνευτικής συμφωνίας» επισημαίνει το δημοσίευμα.
H κατάρρευση του Plan A
Ήδη από χθες 22/4 κατέστη σαφές ότι οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας για το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump δεν θα πραγματοποιηθούν.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Marco Rubio και ο απεσταλμένος του Steve Witkoff, απέσυραν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή, με τον Rubio να είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχει εάν οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία δεν δώσουν το «πράσινο φως».
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο λόγω της οργής των ΗΠΑ για την απροθυμία της Ουκρανίας να αποδεχθεί την πρόταση για επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας, ενώ επισημαίνεται πως η Ουάσιγκτον είναι επίσης δυσαρεστημένη που το Κίεβο προτιμά «να συζητήσει πρώτα μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και όλα τα άλλα αργότερα»
Από την πλευρά του ο Zelensky καταδίκασε δημόσια τις αμερικανικές προθέσεις, τονίζοντας ότι η ουκρανική αποστολή στο Λονδίνο διαθέτει εντολή μόνο για διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός.
Αντίθετη εμφανίστηκε και η Ευρώπη, η οποία αρνείται την άρση των κυρώσεων και απαιτεί εγγυήσεις ασφάλειας και χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας, ενώ ΕΕ και Βρετανία εκφράζουν κατηγορηματικά την αντίθεση τους στην αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.
Η Μόσχα ενεργοποιεί το Plan B
Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω του συμβούλου του Putin, Yuri Ushakov, είχε ήδη προαναγγείλει την επίσκεψη Witkoff, γεγονός που ερμηνεύεται ως σημάδι προετοιμασίας για την ύπαρξη ενός Plan B.
Υπάρχουν υποψίες ότι η Μόσχα συμφώνησε με το σχέδιο Trump σε όλα τα σημεία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων – μέσω των μυστικών υπηρεσιών – ότι η ΕΕ και η Ουκρανία θα το απορρίψουν.
Αυτό παρουσιάστηκε ως συμβιβασμός, που τώρα λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας.
Το plan B προβλέπει ότι η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση θα συνεχιστεί, με τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις και από την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε άλλα θέματα όπως σε Ιράν, Συρία, διάστημα, επιχειρήσεις κ.λπ.
Όπως επισημαίνεται, η Ρωσία έχει την πιο σταθερή θέση από όλες τις πλευρές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σύντομα ορισμένα μέλη της ΕΕ ενδέχεται να μπλοκάρουν την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Τότε είτε θα διαλυθεί η ΕΕ, είτε θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη συνεργασία με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία, στο μεταξύ, θα αντιμετωπίσει νέα δημοψηφίσματα και την πιθανή παράδοση των ενόπλων δυνάμεών της.
Ρωσία: Δεν υπάρχει συναίνεση στη Δύση – Δεν έδωσε τελεσίγραφο ο Vance
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Λονδίνο αλλά και την πληροφορία που η ουκρανική αντιπροσωπεία θα είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Keith Kellogg, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως oι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να συναντηθούν στο Λονδίνο για να συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα επειδή «δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συναίνεση για κανένα θέμα».
«Στο Λονδίνο, πράγματι έγινε λόγος για μια συνάντηση των απεσταλμένων από τις ΗΠΑ και από την Ουκρανία, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τις μεσολαβητικές προσπάθειές τους.
Από όσο καταλαβαίνουμε, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να έρθουν πιο κοντά σε ορισμένα θέματα και επομένως αυτή η συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας πως η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές της με τους Αμερικανούς επί του θέματος.
«Δεν έχουμε επαφές με Ευρωπαίους, ούτε επαφές με Ουκρανούς» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν οι δηλώσεις του Vance αποτελούν τελεσίγραφο, απάντησε αρνητικά.
«Όχι, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες και, φυσικά, χαιρετίζουμε αυτές τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.
Συνεχίζουμε επίσης τις επαφές μας, επαναλαμβάνω»υποστήριξε ο Peskov.
Μήνυμα Vance (ΗΠΑ): Χωρίς θετική απάντηση, αποχωρούμε
Υπό αυτές τις εξελίξεις ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J. D.Vance έστειλε σαφές μήνυμα σε Ευρώπη, Ουκρανία και Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να μεσολαβούν μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για μια επίλυση της ουκρανικής κρίσης, εάν δεν λάβουν θετική απάντηση στην ειρηνευτική πρόταση που έχουν διατυπώσει.
Όπως λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσουν όσον αφορά το εδαφικό ζήτημα.
«Θα αρνηθούμε να μεσολαβήσουμε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εάν δεν λάβουμε θετική απάντηση.
Έχουμε παρουσιάσει μια σαφή και δίκαιη πρόταση τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς» αναφέρει ο Vance.
Φιάσκο στο Λονδίνο
Πάντως οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ουκρανίας αναβλήθηκαν μετά την απόφαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Marco Rubio να μην παραστεί στη συνάντηση.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, η απόφαση του σχετίζεται με πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι το Κίεβο δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία.
Ωστόσο, μια δεύτερη, πιθανότερη εκδοχή αναφέρει πως ο Rubio απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω της πρόθεσης της ουκρανικής πλευράς να συζητήσει μόνο την κατάπαυση του πυρός και όχι το σύνολο του επτασέλιδου ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνει ο Donald Trump.