«Η Ουκρανία είναι αναγκασμένη να ανακάμψει και να ανατρέψει τις νίκες και τα μέχρι στιγμής σημαντικά επιτεύγματα του ρωσικού στρατού στο πεδίο» παραδέχεται με συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, πρεσβευτής στον Καναδά και κορυφαίος εκπρόσωπος της χώρας του στο ΝΑΤΟ Vadym Prystaiko.
«Η εαρινή αντεπίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί καίρια τόσο στρατιωτικά όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κιέβου στο Λονδίνο.
Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι υπερβολικά εστιασμένοι στην προγραμματισμένη εαρινή επιχείρηση της Ουκρανίας, ωστόσο δεν κάνουν αρκετά για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.
Η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της, είπε ο Prystaiko, κινδυνεύουν να ηττηθούν από τον Πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος προσπαθεί να διαρρήξει τη βούληση της Δύσης και να παγώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ τα στρατεύματά του εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλες εκτάσεις της ουκρανικής επικράτειας.
«Έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στην αντεπίθεση της άνοιξης και αυτό δεν δείχνει υγεία» υποστηρίζει ο Prystaiko και προσθέτει: «Αν κάτι πάει στραβά, με τι θα πάμε να διαπραγματευτούμε…;
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία…».
Τα ρωσικά στρατεύματα, εν τω μεταξύ, έχουν σημαντικά πολεμικά λάφυρα.
«Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι πέτυχαν πολλά, για αυτό τώρα θέλουν διαπραγματεύσεις» είπε ο Prystaiko.
«Οι διαπραγματεύσεις τώρα σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κοιτάξει προς τα… χαμηλά φρούτα.
Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να καταλάβεις τι θα ζητηθεί από εμάς: τουλάχιστον την Κριμαία.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο και να καταρρεύσει την κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelensky απέτυχε θεαματικά.
Η Μόσχα πιστεύεται – από Δυτικούς και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους – ότι υπέστη εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες σε σχεδόν 14 μήνες μάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στρατεύματά της σημείωσαν λίγες σημαντικές νίκες και αναγκάστηκαν σε πολλαπλές ταπεινωτικές υποχωρήσεις.
Αλλά και η Ουκρανία έχει υποφέρει.
Ο υπαρξιακός αγώνας της χώρας πιστεύεται ότι κόστισε τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες ζωές, η οικονομία της έχει καταστραφεί, 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί -οκτώ εκατομμύρια στο εξωτερικό- και σχεδόν το 20% της συνολικής της γης έχει καταληφθεί» αναφέρει ο πρέσβης.
Το ζήτημα της Κριμαίας
Εάν οι μάχες σταματήσουν τώρα -όπως προτρέπουν ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping και του Βραζιλιάνου ομόλογού του Luiz Inácio Lula da Silva – η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο μιας χερσαίας γέφυρας κατεχόμενων εδαφών που θα εκτείνεται από τα σύνορά της μέχρι τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Αυτό, είπε ο Prystaiko, θα αποτελεί επιτυχία για το Κρεμλίνο.
«Τώρα βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή», είπε.
«Το ήθελαν αυτό και το έχουν.
Προφανώς, η γέφυρα του στενού του Κερτς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία που χτίστηκε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014.
«Προφανώς, γεωγραφικά δεν έχει καμία σύνδεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Χρειάζονταν νερό και έναν μεγάλο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή.
Είπα από την αρχή, αυτό ήθελε στην πραγματικότητα η Ρωσία και για αυτό μας επιτέθηκαν», πρόσθεσε ο πρέσβης.
«Μπορεί να μην το είχαν πάει μέχρι το τέλος [στο Κίεβο].
Στην πραγματικότητα προσπάθησαν να το κάνουν, γιατί διέγνωσαν την ευκαιρία.
Αλλά δεν χρειάστηκε».
Ο Prystaiko, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών του Μινσκ που έβαλαν προσωρινά τέλος στις μάχες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την εισβολή σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. είπε ότι εννέα χρόνια πολέμου στην Aνατολή μπορεί να χρησιμεύουν ως «εκτροπή» για τη διατήρηση Κριμαία.
Η κυβέρνηση του Zelensky κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών όσο οι Ρώσοι παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος.
H στρατιωτική διοίκηση στο Κίεβο ελπίζει ότι η επερχόμενη επίθεση θα θέσει τις βάσεις για τη ρωσική κατάρρευση και τη νίκη της Ουκρανίας μέσα στο 2024 – αν και όλα τα μηνύματα από τη Μόσχα δείχνουν ότι ο Putin ετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο.
«Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Prystaiko, υπενθυμίζοντας τη δική του εμπειρία με Ρώσους απεσταλμένους κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μινσκ.
«Όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Η Κριμαία -το κόσμημα στο νεοτσαρικό στέμμα του Putin- θα μπορούσε να αποδειχθεί ατού.
Ίσως επιτεθούμε πρώτα στην Κριμαία, γιατί όλοι περιμένουν να πάμε ανατολικά».
Εαρινή αντεπίθεση Ουκρανίας
Οι δημοσκοπήσεις, γενικά, δείχνουν ότι η Ουκρανία είναι σταθερά υπέρ της συνέχισης του πολέμου και κατά των παραχωρήσεων, με την ελπίδα επίτευξης μόνιμης ειρήνης.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη για τον πόλεμο, είπε ο Prystaiko, «διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή».
Όσοι βομβαρδίζονται ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μπορεί να θέλουν να συναφθεί κάποιο είδος ειρήνης, εξήγησε.
Αλλά ειρήνη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα…
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν περάσει τον χειμώνα εκπαιδευόμενα στα νέα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ για την εαρινή αντεπίθεση.
Όλο αυτό το διάστημα, οι σύντροφοί τους στα ανατολικά έχουν υπομείνει τα πάνδεινα λόγω των Ρώσων σε πόλεις όπως το Bakhmut, το Vuhledar και η Kreminna.
Θεωρείται ότι ήταν ένας επώδυνος χειμώνας και για τις δύο πλευρές, αν και καμία δεν δημοσιεύει στοιχεία για τα θύματα.
«Καταλαβαίνω από τις επαφές μου στα υψηλότερα κλιμάκια στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία ότι οι απώλειες είναι υψηλές, αλλά όχι τόσο υψηλές όσο των Ρώσων», είπε ο Prystaiko.
«Ήταν μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά μας να μη γνωστοποιήσουμε τις απώλειές μας», πρόσθεσε.
Ιστορικά, η Ουκρανία είναι μικρότερο έθνος από τη Ρωσία, παρότι είναι πολύ μεγάλο για τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
«Οι ζωές των Ουκρανών κοστίζουν πολύ περισσότερο», είπε ο πρέσβης.
«Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια αδυναμία όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό όπως η Ρωσία, που δεν τον νοιάζει πόσους στρατιώτες θα χάσει».
Οι Ουκρανοί διοικητές, είπε ο Prystaiko, απομακρύνονται από το ρωσοσοβιετικό δόγμα των μαζικών επιθέσεων με μαζικές απώλειες.
«Πρέπει να βάλουμε την επιβίωση του στρατιώτη στην κορυφή και την αποτελεσματικότητα στη μάχη σε δεύτερη μοίρα», είπε.
Η Ουκρανία ελπίζει ότι τα δυτικά όπλα, ιδιαίτερα τα άρματα μάχης, θα δώσουν στα στρατεύματά της το προβάδισμα στις επόμενες μάχες.
Ωστόσο, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν απογοητευτεί από τον αργό ρυθμό των συζητήσεων και των παραδόσεων.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», είπε ο Prystaiko.
«Όλα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και πιο γρήγορα.
Για αυτήν την επίθεση, θα χρειαστούμε περισσότερα άρματα.
Ο αρχηγός της άμυνάς μας ζήτησε 300 και έχουμε περίπου 130.
Εάν όλοι έχουν εναποθέσει τόσες ελπίδες σε αυτήν την αντεπίθεση, γιατί δεν επενδύουμε όλοι σε αυτή; […]
Εάν αποφασίσουμε ότι η επιτυχία του επόμενου κύματος ενίσχυσης της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από το πόσο μακριά θα φτάσουν τώρα οι Ουκρανοί, γιατί δεν μας δίνετε λίγα άρματα παραπάνω;
Αν τα καταφέρουμε τώρα, θα είναι πιο εύκολο για εσάς.
Δεν θα χρειαστεί να εξηγήσετε στους δικούς σας ανθρώπους γιατί παλεύετε παρότι οι τιμές ανεβαίνουν λόγω του πληθωρισμού και όλων αυτών των άλλων πραγμάτων.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρέσβης αναρωτήθηκε: «Πρέπει, κάθε φορά, να προετοιμάζουμε τους Ρώσους για αυτό που κάνουμε;
Έχουμε 14 τανκς, που είναι καλό, αλλά δεν έχουμε τίποτα στον αέρα.
Το ξέρουν και οι Ρώσοι.
Έτσι, δεν θα σπαταλήσουν πόρους για αντιαεροπορικά, θα σπαταλήσουν πόρους μόνο για την ενίσχυση του στρατού.
Τείνουμε να δημοσιοποιούμε κάθε κίνηση.
Οι Γερμανοί παρέχουν τόσο πολύ εξοπλισμό διέλευσης ποταμών και βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό. Ευχαριστούμε. Αλλά οι Ρώσοι γνωρίζουν τώρα πόσες γέφυρες μπορούμε να χτίσουμε.
Πάντως, ακόμα κι αν χάσουμε τον πόλεμο, καταφέραμε το πιο σημαντικό, να έχουμε μια Ουκρανία όπως τη θέλουμε: δυτικοκεντρική, δημοκρατική».