Ουκρανία: Τι συμβαίνει και οι στρατιώτες λιποτακτούν

2566

Αντιδράσεις για νόμο που θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για τους απείθαρχους – «Το κλειδί για τη νίκη της Ουκρανίας, είναι η συμμόρφωση με τη στρατιωτική πειθαρχία», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος απαντώντας.

«Μερικές φορές το να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε το προσωπικό από παράλογο θάνατο. Εάν δεν μπορούν να μας στείλουν  πυρομαχικά ή να ξεκουράσουν τα στρατεύματα, όταν κάθεσαι στα χαρακώματα για ημέρες χωρίς ύπνο ή ξεκούραση, η μαχητική σου αξία μηδενίζεται». Αξιωματικός του ουκρανικού στρατού που μετακινήθηκε πρόσφατα από την πρώτη γραμμή της Μπαχμούτ στο εξηγεί στο Politico γιατί αυξάνονται  τα φαινόμενα ανυπακοής και  λιποταξίας στον Ουκρανικό στρατό.

«Η κόπωση και το σοκ οδηγούν σε ψυχικές διαταραχές και φέρνουν χάος, απροσεξία, ακόμη και φαύλη συμπεριφορά στη ζωή ενός στρατιώτη. Αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στις πολεμικές δεξιότητες και την υπακοή» προσθεσε

Επιχειρώντας να εξαλείψει τα περιστατικά απειθαρχίας, ο Ζελένσκι υπέγραψε τον Ιανουάριο νόμο που θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για τους απείθαρχους και καταργεί το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση, ενώ απέρριψε αίτημα  που υπέγραψαν πάνω από 25.000 Ουκρανοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σκληρός, να τον ακυρώσει.

«Το κλειδί για τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτικών μονάδων και τελικά για τη νίκη της Ουκρανίας, είναι η συμμόρφωση με τη στρατιωτική πειθαρχία», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος απαντώντας.

Ελάχιστα πυρομαχικά – Χαμηλό ηθικό

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταπλήξει τη παγκόσμια κοινότητα με την ανθεκτικότητα και τις επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχηςΑλλά τα στρατεύματα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νεοσύλλεκτους χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία ή εκπαίδευση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αυξήθηκαν ραγδαία σε πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες από την έναρξη την εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 – από 250.000 άτομα πριν

Η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων νέων  τους οποίους η Ουκρανία έπρεπε να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει, ενώ παράλληλα να αντέξει το μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία, σήμαινε ότι ακατάλληλοι στρατιώτες κατέληξαν στη μάχη, τόνισε ο Βαλέρι Μάρκους  αρχιλοχίας της 47ης Ταξιαρχίας Εφόδου, στους υφισταμένους του σε μια διάλεξη για την “λιποταξία στο μέτωπο”, που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο YouTube τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν εκείνοι που στασίασαν ενάντια στις εντολές των διοικητών, μεθούσαν ή συμπεριφέρονταν άσχημα. Με ελάχιστα πυρομαχικά και χαμηλό  και ηθικό, λιποτάκτησαν για να επιβιώσουν

Με τις νέες διατάξεις, η ανυπακοή θα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε έως οκτώ ετών, αντί των δύο έως επτά ετών που ίσχυαν προηγουμένως, και η λιποταξία ή η μη προσέλευση για υπηρεσία χωρίς βάσιμο λόγο με κάθειρξη έως και 10 ετών. Η εκτόξευση απειλών προς τους διοικητές, η κατανάλωση αλκοόλ, η αμφισβήτηση διαταγών και πολλές άλλες παραβάσεις θα αντιμετωπίζονται επίσης πιο αυστηρά, ενδεχομένως με φυλάκιση. Όσοι παραβίαζαν αυτούς τους κανόνες στο παρελθόν μπορεί να τη γλίτωναν με ανστολή των καθηκόντων τους ή με μείωση  μισθού.

 «Αριθμομηχανές επιβολής ποινών»

Αυτοί που πιέζουν για τον νέο νόμο, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της πειθαρχίας. Με το προηγούμενο καθεστώς, οι παραβάτες μπορούσαν να αποφύγουν εντελώς την τιμωρία ακόμη και για σοβαρές παραβάσεις των κανόνων.

Ωστόσο, στρατιώτες, δικηγόροι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει τα μέτρα ως ένα ακατάλληλο και σκληρό μέτρο που δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της στρατιωτικής απειθαρχίας

¨«Ο νέος ποινικός κώδικας  μετατρέπει τα δικαστήρια σε “αριθμομηχανές επιβολής ποινών” στους στρατιώτες, ανεξάρτητα από τους λόγους των παραπτωμάτων τους»  υποστήριξε ο δικηγόρος Άντον Ντιντένκο σε στήλη του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι στρατιωτικοί διοικητές του Ζελένσκι διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να παραμείνουν όρθιοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, στην απάντησή του στο λαϊκό αίτημα που του ζητούσε να καταργήσει τις αλλαγές, συμφώνησε ότι η πειθαρχική δίωξη κατά του στρατιωτικού προσωπικού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις  περιστάσεις του και υποσχέθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω τον τρόπο βελτίωσης του πειθαρχικού μηχανισμού – αν και δεν διευκρίνισε πότε μπορεί να γίνει αυτή η εργασία- ούτε ανέστειλε εν τω μεταξύ τον νόμο.

Λάθος κίνητρα

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε τους τους νεοσύλλεκτους όσο καλύτερα μπορούσαμε υπό αυτές τις συνθήκες δήλωσε ο Μάρκους. Ωστόσο, πολλοί δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί» ‘Οπως είπε ι κάποιοι από αυτούς που κατετάγησαν  με λάθος κίνητρα, όπως για τον μισθό. Τελικά “καταρρέουν κάτω από την πίεση και θέλουν να το σκάσουν- αρχίζουν να εξεγείρονται”.

Ο ίδιος ανέβασε βίντεο με στρατιώτες που διαμαρτύρονται για έλλειψη όπλων ή για απαράδεκτες ή παράνομες εντολές από τους διοικητές τους.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας