Ουκρανία: Τα σενάρια περί επικείμενης ρωσικής επίθεσης – Άλλαξαν στάση οι πολίτες για τον πόλεμο

112
epa11730721 A still image taken from a handout video provided 20 November 2024 by the Russian Defence ministry press-service shows a Russian serviceman operating FPV drones towards Ukrainian positions at an undisclosed location in Russia. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ηυπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη ότι διασπείρει παραπληροφόρηση πως επίκειται μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με επίκεντρο το Κίεβο, σε μια «μαζική πληροφοριακή-ψυχολογική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε.

Το Ρόιτερς επικαλείται την ανακοίνωση της υπηρεσίας που αναφέρει: «Ένα μήνυμα διαδίδεται μέσω κοινωνικών δικτύων…σχετικά με την απειλή μιας “ιδιαίτερα μαζικής” επίθεσης με πυραύλους και βόμβες σε πόλεις της Ουκρανίας σήμερα. Το μήνυμα αυτό είναι ψεύτικο.»

Νωρίτερα η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ακολούθησαν τις ΗΠΑ κλείνοντας τις πρεσβείες τους στο Κίεβο λόγω φόβων για επίθεση της Ρωσίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε πως έλαβε «συγκεκριμένες πληροφορίες» για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση. Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο παρέμεινε ανοιχτή, ενώ η πρεσβεία της Γερμανίας παρέμεινε ανοιχτή σε περιορισμένο βαθμό.

 

Ρωσία: Fake news ότι εμπλέκεται σε σαμποτάζ οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα

Η Ρωσία απέρριψε την Τετάρτη ως «παράλογη» κάθε υπόνοια ότι εμπλέκεται σε ζημιές που προκλήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγόρησαν την Τρίτη τη Ρωσία για κλιμάκωση των υβριδικών επιθέσεων εναντίον των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας.

Αυτό συνέβη λίγες ημέρες αφότου κόπηκαν ένα καλώδιο δεδομένων που εκτείνεται μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και ένα που εκτείνεται μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας.

Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να κατηγορήσουν ευθέως τη Ρωσία για την καταστροφή των καλωδίων, αλλά η Γερμανία, η Πολωνία και άλλοι δήλωσαν ότι πρόκειται πιθανότατα για πράξη δολιοφθοράς.

Ερωτηθείς σχετικά την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου: «Είναι εντελώς παράλογο να συνεχίζουμε να κατηγορούμε τη Ρωσία για τα πάντα χωρίς λόγο».

«Είναι μάλλον γελοίο στο πλαίσιο της έλλειψης οποιασδήποτε αντίδρασης στις δραστηριότητες δολιοφθοράς της Ουκρανίας στη Βαλτική Θάλασσα», είπε, αναφερόμενος στις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, για τις οποίες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Αλλαγή στάσης των Ουκρανών πολιτών – Κατά του πολέμου η πλειονότητα

Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της Gallup για την Ουκρανία που διεξήχθησαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το 52% των Ουκρανών θα ήθελε να δει τη χώρα τους να διαπραγματεύεται τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό, ενώ λιγότεροι από τέσσερις στους 10 Ουκρανούς (38%) πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να παλεύει μέχρι τη νίκη.

Η τελευταία τούτη καταγεγραμμένη στάση των Ουκρανών απέναντι στον πόλεμο αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή από εκείνην που είχε εποτυπωθεί αμέσως μετά την έναρξή του στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, όταν τότε το 73% προτιμούσε τη μάχη μέχρι τέλους – ή τη νίκη.

Η υποστήριξη για τη «μάχη μέχρι τη νίκη» υποχώρησε το 2023, αλλά διπλάσιοι Ουκρανοί τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της μάχης (63%) έναντι μιας ειρήνης κατόπιν διαπραγματεύσεων (27%).

Όπως όμως διαφαίνεται, η κόπωση έχει διογκωθεί εφέτος, με την υποστήριξη για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων να αυξάνεται στο 52%, πρώτη φορά δηλαδή μετατρέπεται σε «πλειοψηφική» άποψη.

Μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην «υποστήριξη για τον αγώνα» σημειώθηκαν σε περιοχές μακριά από την πρώτη γραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου (πτώση 39 ποσοστιαίων μονάδων) και των δυτικών περιοχών (πτώση 40 μονάδων), ενώ μεταξύ των Ουκρανών που ζουν στα ανατολικά της χώρας, οι περισσότεροι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό (63%) αντί να συνεχιστεί (27%).

Περισσότερο από το ήμισυ του 52% συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το 38% διαφωνεί και ένα άλλο 10% δεν καταθέτει γνώμη. Η Gallup δεν ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επίπεδο των εδαφικών παραχωρήσεων στις οποίες θα ήταν ανοιχτοί οι Ουκρανοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας