Ουκρανία: Σε αναμονή γενικού μπλακ αουτ εξαιτίας του ρωσικού σφυροκοπήματος

1071

«Τα νοικοκυριά έχουν λάβει επείγον αίτημα μείωσης της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος»

Η Ευρώπη, λόγω των Δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, έχει επιδοθεί σε ένα «ράλι» για να προλάβει τον βαρύ χειμώνα, καθώς απειλείται με γενικευμένο μπλακ άουτ.

Τα μέτρα ύψους 140 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν αμβλύνουν τη γενικευμένη ανησυχία που πέφτει σαν βαριά σκιά πάνω από τις Βρυξέλλες, αλλά ανοίγουν πεδίο αντιπαράθεσης όπως άλλωστε μαρτυρά η «σιωπηλή» κόντρα ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσπαθώντας να προλάβουν το σαρωτικό κύμα ακρίβειας και τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης καταρτίζουν ειδικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, όπως περικοπές για εξοικονόμηση ενέργειας, πακέτα παροχών, ανώτατο όριο στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.

Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει τη στρόφιγγα, μειώνοντας δραματικά τις ροές φυσικού αερίου, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν κονδύλια για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κονδύλι 45 δισ. ενέκρινε το Παρίσι, ενώ η Ρώμη άναψε το πράσινο φως για πακέτο στήριξης 14 δισ. προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Βέλγιο, από την πλευρά, του ανακοίνωσε την πιθανή ενεργοποίηση μηχανισμού «ανεργίας λόγω ενεργειακής κρίσης» που σημαίνει ότι οι ενεργοβόρες εταιρείες, των οποίων το κόστος αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 3% του συνολικού κόστους παραγωγής, μπορούν να αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το 70% των αποδοχών τους.

Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο είναι εάν τα μέτρα που προκρίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικά οι Βρυξέλλες αρκούν για να αποφευχθεί η ολική «συσκότιση».

Το ζήτημα αυτό έθεσε, άλλωστε, ο Σαρλ Μισέλ απευθυνόμενος στην Φον ντερ Λάιεν και αφήνοντας νέες αιχμές για την πολιτική της Κομισιόν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

«Είναι καλές προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Τα μέτρα της Κομισιόν επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην προώθηση φόρων στα πλεονάζοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Προ ολίγων εβδομάδων είχαν, επίσης, υπάρξει υπονοούμενα από τον Μισέλ προς την Φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε πει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα».

«Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις» είχε προσθέσει.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές» είχε πει επίσης.

Ο βαθμός της ανησυχία δεν μπορεί να πέσει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εάν σκεφτεί κανείς ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα για τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης και κοινωνικών αναταραχών, ενώ και το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg έρχεται να προστεθεί στα μέσα ενημέρωσης εκείνα που κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών.

«Έχει ήδη κοπεί η παροχή σε ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, ενώ τα νοικοκυριά έχουν λάβει επείγον αίτημα μείωσης της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος» γράφει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg.

Στο μεταξύ, λόγω των συνεχών κόκκινων προειδοποιήσεων, οι περικοπές για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι που θα κλείνει μία ώρα νωρίτερα τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ, όπως επίσης και στο μουσείο του Λούβρου.

Μένει να δει κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες ποια κομμάτια του παζλ λείπουν και ποια μέτρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει η Γηραιά Ήπειρος για να προλάβει τον βαρύ χειμώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας