Ουκρανία-Έτοιμη να ζητήσει στρατό απ’το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο με Ρωσία

15104

Δραματική τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς έρχεται ολοένα και πιο κοντά μία πολεμική σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου στο μέτωπο έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Η Ουκρανία πιθανότατα θα ζητήσει από την Ευρώπη να στείλει ευρωπαϊκά στρατεύματα στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI.
«Αν η κατάσταση στο μέτωπο μας δείξει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin από μόνη της, χωρίς ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη και στρατεύματα, ναι, πιστεύω ότι είναι απολύτως πιθανό να ζητήσουμε από την Ευρώπη την αποστολή στρατού είπε χαρακτηριστικά.
Ο Goncharenko, που απηχεί τις θέσεις Zelensky ευχαρίστησε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «καλό μήνυμα».

Οι δύο όροι που έθεσε ο Macron

O Macron, σε συνέντευξή του στο The Economist, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία διασπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας και το Κίεβο διατυπώσει το ανάλογο αίτημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες της ΕΕ» συμφώνησαν με τη γνώμη του Παρισιού για αυτό το θέμα.
Εάν οι Ρώσοι πετύχουν μία καθοριστική στρατιωτική νίκη και η ουκρανική ηγεσία διατυπώσει αίτημα στρατιωτικής βοήθειας, τότε η Γαλλία θα ανταποκριθεί δήλωσε ο Macron.
«Εάν οι Ρώσοι σπάσουν την πρώτη γραμμή άμυνας και αν υπάρξει ένα ουκρανικό αίτημα -κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα- θα πρέπει εύλογα να θέσουμε στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα», είπε ο Macron στον Economist.
Λέγοντας «εμείς» ο Macron εννοεί τους ηγέτες της ΕΕ και η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν: «Πιστεύετε ότι άλλοι ηγέτες (ΕΕ) θα πρέπει τελικά να συμμεριστούν τη θέση σας σχετικά με αυτό το θέμα (την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία) εάν θέλουμε τελικά να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη Ρωσία;».
Ο Macron είναι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες της ΕΕ «δεν πρέπει να απορρίψουν την ανάπτυξη στρατευμάτων a priori, αφού το καλοκαίρι του 2022 απέκλεισαν την αποστολή τανκς, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και αεροσκαφών, αλλά όλα αυτά τα όπλα παρέχονται στην Ουκρανία σήμερα.
«Πολλές χώρες τις εβδομάδες που ακολούθησαν (μετά την αρχική δήλωση του Φεβρουαρίου 2024 περί αποστολής στρατού στην Ουκρανία) ε

ίπαν ότι κατανοούσαν την προσέγγισή μας, συμφώνησαν με τη θέση μας, παραδέχθηκαν ότι ήταν σωστή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Η επικίνδυνη… στρατηγική ασάφεια

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία.

Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», έχει δηλώσει ο Macron.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει να κερδίζεις ή να μην κερδίζεις.
Ούτε οι δυτικοί πολιτικοί ούτε ο Macron διευκρινίζουν τι εννοούν με αυτό.
Η ΕΕ δεν θα έχει πλέον την «προστασία» από τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για να προστατευτούμε», υπογραμμίζει συνεχώς ο Macron.

Ρωσία: Δεν θα έχουμε κόκκινες γραμμές σε ευρωπαϊκή εμπλοκή

Η Ρωσία από την πλευρά της θεωρεί ότι πολλά κράτη που συμμερίζονται την άποψη της Γαλλίας υπολογίζουν ιδιαίτερα τους κινδύνους μίας τέτοιας εμπλοκής, καθώς δεν θα είναι προς το συμφέρον τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η αποστολή ευρωπαϊκού σώματος στη χώρα αυτή δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με κανέναν τρόπο και θα οδηγήσει μόνο σε τρομερές συνέπειες για το Κίεβο.
Απαντώντας στα λόγια του Macron για την έλλειψη κόκκινων γραμμών από τη Γαλλία σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Putin τόνισε ότι ούτε η Ρωσία δε θα έχει κόκκινες γραμμές έναντι των κρατών με μια τέτοια προσέγγιση.

Zakharova: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 δείχνει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Σύμφωνα με το σενάριό τους που περιλαμβάνει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, καθώς και των συμβατικών όπλων, επιχειρούν πολεμικές ενέργειες ως συνασπισμός κατά της Ρωσίας. Πρέπει να δηλώσουμε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια σύγκρουση μαζί μας.
«Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ μιλούν ανοιχτά: Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Rob Bauer και o Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Christopher Cavoli το λένε ανοιχτά» δήλωσε η Zakharova σχολιάζοντας τη νατοϊκή άσκηση.

Προειδοποίηση σοκ από Γερμανό στρατηγό: Η Ουκρανία δεν μπορεί να αμυνθεί, θανάσιμο λάθος ΝΑΤΟ – Τέλος τώρα πριν να είναι αργά

Δραματική προειδοποίηση από σημαίνοντα Γερμανό στρατηγό, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στο ΝΑΤΟ.
Χαρακτηρίζει τεράστιο σφάλμα τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών πριν να είναι πολύ αργά για το ίδιο το Κίεβο αλλά και πιθανώς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Δύση κάνει μοιραίο λάθος με την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Γερμανός στρατηγός Harald Kujat πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιωθούν όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Αντίθετα, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του λάθους μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν είναι δυνατό να αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της πρόωρης παύσης των εχθροπραξιών και έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών», δήλωσε ο Kujat σε συνέντευξή του στο περιοδικό Overton Magazin.
«Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της επίθεσης το 2023 και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και με τη συμβουλή των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού μέσω στρατηγικής άμυνας και διατηρώντας το έδαφος που ελέγχουν ακόμα», πρόσθεσε ο Kujat.

Σε εξαιρετικά αδύναμη θέση η Ουκρανία

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται τώρα σε μια «εξαιρετικά ευάλωτη» θέση σε περιοχές ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη στρατηγική άμυνα – χωρίς επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και με «τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών».
Αυτές οι ελλείψεις «ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές επιπτώσεις τους».
«Όσο πικρό κι αν είναι να παραδεχθούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετατρέψει τη στρατηγική κατάσταση προς όφελός της.
Αντίθετα, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.
Η επίθεση απέτυχε με μεγάλες απώλειες», υπενθυμίζει.
Η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμοι να «διαπραγματευτούν σοβαρά» το σχέδιο ρωσικών συνθηκών ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα στα τέλη του 2021, σημείωσε ο Kujat, προσθέτοντας ότι μια άλλη ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης – μέσω διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία και την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022 – υπονομεύτηκε από τη Δύση.

Οι ΗΠΑ μεταθέτουν την ευθύνη στην Ευρώπη και επιμένουν στον πόλεμο

Ωστόσο, αντί να επιδιώκει μια ταπεινή αποκλιμάκωση με τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση υποστηρίζοντας συνεχώς την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε σε μια βιντεοδιάσκεψη στις 28 Απριλίου ότι διαπραγματεύεται ώστε οι ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο τα επόμενα 10 χρόνια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Στόχος του Κιέβου, είπε, είναι να καταστήσει αυτή τη συμφωνία την «ισχυρότερη» από όλες τις αντίστοιχες με άλλες χώρες.
«Εργαζόμαστε ήδη σε ένα συγκεκριμένο κείμενο», είπε ο Zelensky.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη από όλες.
Συζητάμε τα συγκεκριμένα θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας.
Εργαζόμαστε επίσης για τον καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων υποστήριξης για φέτος και τα επόμενα 10 χρόνια», σημείωσε.
Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον πόλεμο μεταθέτοντας όλη την ευθύνη στην Ευρώπη και αντ’ αυτού δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια συμβάσεων για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, γύρω από το οποίο θα περιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος του 10ετούς σχεδίου με το Κίεβο.
Αν και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σιγά – σιγά τον πόλεμο, δεν φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες ο Kujat υπογραμμίζει ότι η Μόσχα προέτρεπε ήδη από το 2021.
Το ΝΑΤΟ δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις γιατί, κατά την άποψή τους, η σύγκρουση αντιπροσώπευε μια ευκαιρία να αποδυναμωθεί η Ρωσία σε βάρος των Ουκρανών.

1 σχόλιο

  1. Όποιος δεν διαβάζει ιστορία είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει. Έχουμε υπογράψει και συνδρομή σε στρατιωτική ενίσχυση με τους Γάλλους όπου και όταν ζητηθεί. Μπράβο μας.
    Την προηγούμενη φορά που στείλαμε στρατεύματα εκεί οι Γάλλοι όταν είδαν ότι έχαναν μας παράτησαν και την κοπανησαν με τα καραβάκια τους στον β κριμαικο πόλεμο. Χάσαμε 285 παλικάρια.
    Οι Ρώσοι αργότερα χάρισαν πυροβόλα και υλικό στους Τούρκους οι οποίοι με αυτά εξαφάνισαν ποντιακά χωριά από τον χάρτη. Αφού είχαν εξαναγκάσει τους κατοίκους στις λεγόμενες πορείες θανάτου.
    Η ιστορία φυσικά ξαναγράφεται. Ο ταλαίπωρος ο Μεταξάς για αυτό το λόγο πάλευε να μείνουμε ουδέτεροι στον Β παγκόσμιο πόλεμο. Μα επιτέλους οι Έλληνες πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν το απλούστατο γνωμικό. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας