Μία από τις τέσσερις κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, επισκευάστηκε και τροφοδοτεί και πάλι το εργοστάσιο με ηλεκτρική ενέργεια από το ουκρανικό δίκτυο δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της, ανακοίνωσε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Με την επανασύνδεση της κύριας γραμμής χθες το απόγευμα, οι τρεις εφεδρικές γραμμές ρεύματος διατηρούνται και πάλι σε εφεδρεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
«Οι τρεις άλλες κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας 750 kV που χάθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης παραμένουν εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.
Επισφαλής η κατάσταση
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στο χώρο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και την αποσύνδεση των γραμμών ηλεκτροδότησης.
«Ενώ η κατάσταση της ηλεκτροδότησης του σταθμού έχει βελτιωθεί την τελευταία εβδομάδα – σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του μήνα, όταν όλες οι γραμμές ηλεκτροδότησης σε ένα στάδιο είχαν διακοπεί και εξαρτιόταν από τον τελευταίο αντιδραστήρα που λειτουργούσε για την παροχή ζωτικής σημασίας ηλεκτρικής ενέργειας – η γενική κατάσταση για το εργοστάσιο που βρίσκεται στη μέση μιας εμπόλεμης ζώνης παραμένει επισφαλής», δήλωσε ο ΔΟΑΕ.
Ανησυχία η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
Παρόλο που οι έξι αντιδραστήρες της Zaporizhia, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, έχουν κλείσει, τα καύσιμα σε αυτούς εξακολουθούν να χρειάζονται ψύξη για να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική τήξη.
Αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να αντλεί νερό μέσα από τον πυρήνα των αντιδραστήρων.
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Zaporizhia αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, αφού η τελευταία κύρια γραμμή έπεσε και στη συνέχεια αποσυνδέθηκαν επίσης τρεις εφεδρικές γραμμές που μπορούν να το συνδέσουν με ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Αυτό ώθησε το εργοστάσιο να μεταβεί στη λεγόμενη «λειτουργία εν υπνώσει», όπου ο τελευταίος αντιδραστήρας που λειτουργούσε του παρείχε ενέργεια, αν και η λειτουργία αυτή δεν είναι βιώσιμη.
Μια εφεδρική γραμμή τροφοδοσίας επανασυνδέθηκε πριν από μια εβδομάδα, επιτρέποντας και σε αυτόν τον αντιδραστήρα να κλείσει.