Zero Hedge,MAR 19, 2022 –
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Την Παρασκευή, ο Γιάκομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προειδοποίησε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων της Ουκρανίας καταρρέουν καθώς η Ρωσία βομβάρδισε βασικές υποδομές όπως δρόμους, γέφυρες και τρένα.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας καταρρέει. Οι μετακινήσεις αγαθών έχουν επιβραδυνθεί λόγω της ανασφάλειας και της απροθυμίας των οδηγών», δήλωσε ο Κερν σε συνέντευξη Τύπου από την Κρακοβία της Πολωνίας.
«Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, η δουλειά μας είναι στην πραγματικότητα, να αντικαταστήσουμε τις διαλυμένες εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το έργο ανοικοδόμησης “μαμούθ”.
Τα κορυφαία εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα της Ουκρανίας είναι το καλαμπόκι και το σιτάρι. Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές για αναδυόμενες αγορές στην Ασία και την Αφρική. Αναλύοντας τους αριθμούς, η Ουκρανία παρήγαγε το 49,6% του παγκόσμιου ηλιελαίου, το 10% του παγκόσμιου σιταριού, το 12,6% του παγκόσμιου κριθαριού και το 15,3% του παγκόσμιου αραβόσιτου.
Εκτιμήσεις μέσω της εταιρείας ερευνών SovEcon της Μαύρης Θάλασσας δείχνουν ότι η συγκομιδή καλαμποκιού της Ουκρανίας για το 2022 θα μπορούσε να βυθιστεί έως και 35% από 41,9 εκατομμύρια τόνους πέρυσι σε 27,7 εκατομμύρια τόνους φέτος λόγω όλων των διαταραχών. Οι αγρότες αναφέρουν ήδη ελλείψεις σε ντίζελ και λιπάσματα. Οι συγκομιδές σιταριού αναμένεται επίσης να μειωθούν. Μερικοί έχουν επισημάνει ακόμη και ότι η συνολική παραγωγή καλλιεργειών στη χώρα θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό.
«Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών, το WFP ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο της κρίσης στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ειδικά στα καυτά σημεία πείνας» ανέφερε, προειδοποιώντας για «παράπλευρη πείνα»σε άλλα μέρη όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Τουρκία, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές της Ουκρανίας.
Όλα αυτά ώθησαν τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ να προειδοποιήσει ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 8-20% από τα σημερινά επίπεδα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στα τρόφιμα, Michael Fakhri, προειδοποίησε επίσης σήμερα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αύξηση του υποσιτισμού και της πείνας.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, τα παγκόσμια ποσοστά λιμού και πείνας έχουν αυξηθεί. Με τη ρωσική εισβολή, αντιμετωπίζουμε τώρα τον κίνδυνο επικείμενης πείνας και πείνας σε περισσότερα μέρη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Φακρί σε δήλωσή του.
Υπάρχει ακόμη και ένας δευτερογενής κίνδυνος για τις ΗΠΑ (διαβάστε: “Τα μέσα ενημέρωσης δεν σας προειδοποιούν” Ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν για την επισιτιστική κρίση).