Την Ουκρανία την κρατούν με τεχνητό τρόπο στη ζωή
ε συμφωνία με ξένους ομολογιούχους κατέληξε το Κίεβο για αναδιάρθρωση χρέους ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το κούρεμα του χρέους να εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει έως και το 60%, ανάλογα με την οικονομική πορεία της χώρας.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά τους επαχθείς όρους των ελληνικών μνημονίων και το πώς αποτελείωσαν την ελληνική οικονομία, από τους ίδιους δανειστές που τώρα, με μεγάλη προθυμία, «διασώζουν» την Ουκρανία.
Ενώ η Ουκρανία διατηρείται τεχνητά στη ζωή μέσω οικονομικών ενέσεων και αναδιαρθρώσεων, η Ελλάδα υπέστη σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας και αφέθηκε στην τύχη της, αφού πρώτα οι δανειστές της δέχτηκαν με προθυμία το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με εγκληματικούς όρους για την Ελλάδα.
Η νέα συμφωνία για το κούρεμα του ουκρανικού χρέους, αντικαθιστά την ήδη διετή αναστολή πληρωμών που είχε τεθεί σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας και η οποία έληγε στις αρχές Αυγούστου.
Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η οριστικοποίηση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με επιτροπή ομολογιούχων που κατέχουν πάνω από 25% του ουκρανικού χρέους.
Μεταξύ αυτών είναι κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια, όπως οι BlackRock, Amundi και Amia Capital. Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με νέα, διάρκειας έως και 12 χρόνια.
H συμφωνία προβλέπει το σπάσιμο του κεφαλαίου σε δύο ομόλογα (Α και Β), τα οποία είναι δομημένα έτσι ώστε να μεταφέρεται πάνω από το 90% του οφειλόμενου ποσού μετά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και στο μέλλον.
Το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει μόνο 200 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους μεταξύ 2024 και 2025, με την πρώτη δόση να λήγει τον Φεβρουάριο του 2025.
Πριν από τη συμφωνία, η Ουκρανία θα έπρεπε να καταβάλει συνολικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια στους επόμενους 12 μήνες, τα οποία δεν υπήρχαν στο ταμείο της.
Με τη νέα συμφωνία, η Ουκρανία θα πληρώνει μόνο τόκους μέχρι το 2029, όταν θα ξεκινήσει η απόσβεση του ομολόγου Α. Οι πληρωμές απόσβεσης για το Ομόλογο Β ξεκινούν ένα χρόνο αργότερα.
Και τα δύο ομόλογα διαρκούν έως το 2036 και οι αποπληρωμές αυξάνονται προς την καταληκτική ημερομηνία.
«Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα καθαρή εξοικονόμηση 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 3 χρόνια και 22,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2033», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας σε δήλωσή του.
«Αυτό θα απελευθερώσει ζωτικούς οικονομικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να ανακατευθυνθούν προς αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες».
Ακόμη, οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τους τόκους από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια στην Ευρώπη.
Αυτή η συμφωνία, που έχει προκαλέσει οργή στη Μόσχα αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα από τους υπουργούς Οικονομικών των G7.