Όταν το «φαίνεσθαι» εκτοπίζει την ουσία

1228

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εκ του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου κρινόμενο, το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε επί ζημία της χώρας και των πολιτών της αλλά με εξαιρετική επιτυχία για τον ίδιο και την «αυλή» του.

Επί ζημία της χώρας

Θυμίζουμε, ενδεικτικά, την πανδημική κρίση με τις θεσμικές εκτροπές και τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό. Την περιβαλλοντική καταστροφή από τις δασικές πυρκαϊές το καλοκαίρι του 2021 και τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, στις αρχές του 2022 κατά την χιονοθύελλα «Ελπίδα», όχι επειδή ήταν ακραία τα φυσικά φαινόμενα αλλά από διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Η ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης κατακάηκε σε καιρικές συνθήκες άπνοιας.

Θυμίζουμε το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη με τους δεκάδες θανάτους. Το γεγονός της διαχρονικότητας των αιτίων ούτε μειώνει ούτε ελαφρύνει τις κυβερνητικές και προσωπικές ευθύνες. Την εθνικά βλαπτική πολιτική του στον ουκρανικό πόλεμο και στο κριτήριο του δεδομένου και προβλέψιμου που διέπει τις σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. Την ακρίβεια, που επιμένει και αντιμετωπίζεται όχι με θεσμικές παρεμβάσεις αλλά με βραχείας διάρκειας παυσίλυπα και αναλγητικά.

Οι όποιες αυξήσεις αθροιζόμενες με τα διάφορα κουπόνια και δελτία δεν αντισταθμίζουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού. Αν λάβουμε υπόψη και αυτούς που έμειναν χωρίς αύξηση μισθού ή σύνταξης, γίνεται κατανοητό, γιατί στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των ποσοστών νεοπτωχισμού και ακραίας φτώχειας.

Ο Μητσοτάκης κατόρθωσε να είναι τα ελληνικά νοικοκυριά τρίτα, από το τέλος, στην Ε.Ε. σε αγοραστική δύναμη. Να έχουμε το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα και να προσθέτει πενήντα δις. ευρώ στο δημόσιο χρέος.

Η επικράτησή του οφείλεται στο ότι, μέσω του πολυπρόσωπου προπαγανδιστικού μηχανισμού που εγκατέστησε την επαύριο των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, αξιοποίησε στο έπακρο τη δυναμική των εντυπώσεων, την εντυπωσιοθηρία και τα παραισθησιογόνα επινοήματα της προπαγάνδας, τα οποία εξουδετερώνουν την κρίση και τη μνήμη. Στο ότι άσκησε πελατειακές και ρουσφετολογικές πολιτικές ευρέως.

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη

Πρόκειται για μία νέα δομή στον πυρήνα της Κυβέρνησης, που επιβλήθηκε αμέσως μετά τον εκλογικό του θρίαμβο τον Ιούλιο του 2019. Στελεχώθηκε από μία στρατιά εμπίστων. Στο ξεκίνημα ήταν 440. Σήμερα πόσοι;

Σ’ αυτή την αρχιτεκτονική διατήρησε παλιές αλλά θεσμοθέτησε και νέες υπηρεσίες επικοινωνιακής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετονόμασε το Γραφείο του Πρωθυπουργού σε Προεδρία της Κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης και η έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αποτελείται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τη Γενική Γραμματεία της Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού υπάγονται: το Γραφείο Τύπου με τη θέση του Διευθυντή και δύο θέσεις Αναπληρωτών. Με τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό και τη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επίσης, υπάγονται το Γραφείο Επικοινωνίας και το Γραφείο Ψηφιακής Επικοινωνίας.

Παράλληλα, διατήρησε στο κόμμα της Ν.Δ. το Γραφείο Τύπου με τον Εκπρόσωπό του, τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου, το Διευθυντή Γραφείου Τύπου, τον Υπεύθυνο για τα ψηφιακά μέσα, το Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Και δημιούργησε θέση Υπευθύνου Στρατηγικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέση Συμβούλου επί θεμάτων διενέργειας και ανάλυσης δημοσκοπήσεων.

Όλοι αυτοί, με εκατοντάδες υπαλλήλους, εργάζονται για να φιλοτεχνούν εικόνα πολιτικής επάρκειας, αξιοσύνης και αξιοπιστίας του αρχηγού. Να προστατεύουν το πολιτικό του κεφάλαιο. Να υποστηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης και επαύξησης της δημοτικότητάς του, παρουσιάζοντάς τον με… σηκωμένα μανίκια και… στολή εργασίας να «λιώνει» προς το συμφέρον του έθνους και των πολιτών.

Να εξωραΐζουν λάθη, παραλείψεις, αυθαιρεσίες και ανεπάρκειές του. Να ξεπλένουν στίγματα και ντροπές από την εικόνα του. Να…

Το επιτελικό κράτος πέτυχε να φαίνεται ο Μητσοτάκης ότι είναι ο καλύτερος διαχειριστής της υπάρχουσας κατάστασης και κατά τούτο άξιος ο μισθός τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας