Στις 28 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ και τρεις υποτελείς τους χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο) εξέδωσαν ανακοίνωση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στην ανακοίνωση αυτή, αφού ισχυρίζονται ότι ευρήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δείχνουν ότι το Ιραν έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, εκφράζουν την άποψή τους ότι η αύξηση αυτή δεν έχει πιστευτό ειρηνικό στόχο και ότι οι ενέργειες του Ιράν αποδεικνύουν έλλειψη καλής θέλησης.
Η ανακοίνωση των 4 καταλήγει:
“Αυτές οι αποφάσεις καταδεικνύουν την έλλειψη καλής θέλησης του Ιράν για αποκλιμάκωση και αντιπροσωπεύουν απερίσκεπτη συμπεριφορά σε ένα τεταμένο περιφερειακό πλαίσιο.
Καλούμε το Ιράν να αντιστρέψει αμέσως αυτά τα βήματα και να αποκλιμακώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τον ΔΕΑΕ για να μπορέσει να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό και να επαναπροσδιορίσει τους επιθεωρητές που ανεστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διπλωματική λύση και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.”
***
Υπενθυμίζουμε μερικές λεπτομέρειες:
– Μόνον μία χώρα έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και μάλιστα εναντίον αντιπάλου που ήδη είχε ζητήσει να συνθηκολογήσει. Αυτή η χώρα ΔΕΝ είναι το Ιράν. Αντίθετα, είναι η επικεφαλής αυτών που του κουνάνε το δάχτυλο.
– Αν υπάρχει κάποιος που έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, αυτός είναι η ΔΕΑΕ, η οποία παρά την επι τόπου αυτοψία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια “δε μπόρεσε να διαπιστώσει” ποια πλευρά ήταν αυτή που βομβάρδιζε επί βδομάδες τον εν λόγω σταθμό. Παρ’ όλα αυτά απαίτησε από την αμυνόμενη πλευρά να παραδώσει το σταθμό στην επιτιθέμενη.
– Από τις 4 χώρες που υπογράφουν την ανακοίνωση, ο 3 (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Γαλλία) έχουν πυρηνικά όπλα. Η επικεφαλής της ομάδας των 4 που έβγαλαν την ανακοίνωση έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επανεξοπλισμού με νέα πυρηνικά, αφού έχει νωρίτερα αποχωρήσει ή αφήσει να λήξουν όλες οι συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων που είχε συνάψει στο παρελθόν.
– Το Ιράν γίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση αποδέκτης ενόπλων επιθέσεων και στοχευμένων δολοφονιών από το “Ισραήλ”, το οποίο θεωρείται ότι κατέχει ανάμεσα σε 75 και 400 πυρηνικές κεφαλές. Έχει επίσης δεχτεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ (που κατέχουν χιλιάδες πυρηνικών κεφαλών), με σημαντικότερη μάλλον τη δολοφονία του στρατηγού Κάσσεμ Σουλεϊμανί. Θα θεωρούσε κανείς ότι έχει υποχρέωση προς τους πολίτες του να αναπτύξει με κάθε τρόπο την άμυνά του.
– Ουδέποτε η ΔΕΑΕ απαίτησε, ούτε βέβαια της επιτράπηκε, να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του σιωνιστικού ψευδοκράτους, παρ’ όλο που η συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του το καθιστά υπ’ αριθμόν 1 ύποπτο για μελλοντική χρήση πυρηνικών όπλων. Πρόσφατα ένας υπουργός του ψευδοκράτους (στον οποίο βέβαια θα μπορούσε να αναγνωρίσει κανείς το ακαταλόγιστο) πρότεινε να εξαφανίσουν τη Γάζα με πυρηνικά (είναι αλήθεια βέβαια ότι ο πρωθυπουργός της “χώρας” τον τιμώρησε αυστηρά λέγοντάς του ότι δεν είναι σωστό να λέει τέτοια πράγματα). Και πάλι η ΔΕΑΕ δε θεώρησε σωστό να ασχοληθεί. Ούτε βέβαια οι τέσσερις χώρες που κουνάνε το δάχτυλο στο Ιράν.
– Η Βόρεια Κορέα δεχόταν συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ, μέχρι που ανακοίνωσε (και απέδειξε) ότι έχει πυρηνικά όπλα καθώς και τη δυνατότητα να τα παραδώσει “κατ’ οίκον” σε όποιον τα γυρεύει. Κατόπιν αυτού οι εχθροί της την άφησαν ήσυχη και αρκούνται στο να γκρινιάζουν. Και όπως κάποιοι ίσως θυμούνται, ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αντάλλασσε και ερωτικές επιστολές με τον ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν…
– Το Ιράν τηρούσε απαρέγκλιτα τη συμφωνία που του απαγόρευε τον εμπλουτισμό ουρανίου, μέχρι που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή και κατά παράβαση των όρων της του επέβαλλαν εμπάργκο. Αφού έγινε αυτό, το Ιράν συνέχισε να τηρεί, μονομερώς, τη συμφωνία μέχρι που έληξε η ισχύς της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που του απαγόρευε τον εμπλουτισμό πέραν ενός ορισμένου ορίου. Οι εχθροί του, χωρίς καμία νομική βάση, συνεχίζουν να αλυχτάνε – ευτυχώς εις ώτα μη ακουόντων.
– Αν η ΔΕΑΕ ήθελε να μας προστατέψει από τους κινδύνους της ραδιενέργειας, όπως υποτίθεται ότι είναι η αποστολή της, θα έπρεπε να ξεκινήσει απαγορεύοντας τη λειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, που έχει τη διπλή ιδιότητα της μόνης χώρας που έχει δεχτεί επίθεση με πυρηνικά και της τελευταίας που έχει προκαλέσει δια της ανικανότητάς της μεγάλης έκτασης διαρροή (Φουκουσίμα). Της χώρας που συνεχίζοντας την ταυτόχρονη επίδειξη σκανδαλώδους ανικανότητας και εγκληματικής ανευθυνότητας συνεχίζει μέχρι σήμερα να μολύνει το περιβάλλον – και ιδιαίτερα τη θάλασσα – με ραδιενέργεια. Πρόσφατα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει τη λειτουργία μιας σειράς πυρηνικών αντιδραστήρων που είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Άκουσε κανείς τη ΔΕΑΕ να διαμαρτύρεται; Την τετράδα χωρών που κουνάνε το δάχτυλο στο Ιράν;
– Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο μόνος λόγος που η ανθρωπότητα δεν ξαναγνώρισε τη φρίκη της χρήσης πυρηνικών όπλων μετά από το “επεισόδιο” της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, είναι ότι πρόλαβε η ΕΣΣΔ να αναπτύξει και αυτή πυρηνικά και να εγκαθιδρύσει την “ισορροπία του τρόμου”. Αν δεν είχε γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να μην βρισκόμαστε εδώ να συζητάμε για τα πυρηνικά του Ιράν. Θα είχε, πιθανότατα, φροντίσει γι αυτό η μέχρι πρότινος “μόνη υπερδύναμη”.
***
Η θέση οποιουδήποτε νοήμονος ανθρώπου δε μπορεί παρά να είναι η σταθερή αντίθεση στην ύπαρξη πυρηνικών όπλων, αλλά και “ειρηνικής” χρήσης της ατομικής ενέργειας (δεκάδες ατυχήματα έχουν συμβεί σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα περισσότερα από τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα μικρότερη ή μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον). Υπό αυτή την οπτική, ο γράφων θα συμφωνούσε χωρίς καμία επιφύλαξη στην απαγόρευση επέκτασης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, αλλά και το σταμάτημα των υπαρχουσών, αν αυτή συνοδευόταν με παύση των ανάλογων δραστηριοτήτων των αντιπάλων του και κατάργηση του δικού τους πυρηνικού οπλοστασίου. Όσο δε μπαίνει στο τραπέζι τέτοια πρόταση, η δημιουργία και σε περιφερειακό επίπεδο καθεστώτος ισορροπίας του τρόμου, ίσως θα ήταν το μικρότερο κακό.
****
Στα παραπάνω δεν εξέτασα καν το – παραπάνω από πιθανό – ενδεχόμενο να λέει την αλήθεια το Ιράν όταν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει, ούτε σήμερα ούτε προοπτικά, στρατιωτικούς στόχους. Ξεκίνησα από την αμφιβόλου ορθότητας υπόθεση ότι ψεύδεται και στην πραγματικότητα επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών, για να δείξω ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση κανείς από τους αντιπάλους του “δεν δικαιούται δια να ομιλεί”, όπως θα έλεγε και κάποιος μακαρίτης από δεκαετίες πολιτικός “μας”.
Οι λόγοι που θεωρώ σε μεγάλο βαθμό πιστευτούς τους ισχυρισμούς του Ιράν σχετικά με τους σκοπούς του πυρηνικού του προγράμματος είναι
– Αφ’ ενός ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει ανεντιμότητά του – αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους αυτόκλητους “κατηγόρους” του οι οποίοι συνεχώς και αδιαλείπτως ψεύδονται επί παντός του επιστητού
και
– Αφ’ ετέρου ότι οι κυβερνώντες το Ιράν δείχνουν να παίρνουν πολύ σοβαρά τη θρησκεία τους η οποία, σύμφωνα με φετφά του Χομεϊνί, απαγορεύει τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής.
Ευτυχώς για όλους μας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι ΗΠΑ και οι κομπάρσοι τους μπορούσαν να υπαγορεύουν όρους στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα πια, όταν φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, μόνο θυμηδία προκαλούν…
Υ.Γ. Οι μεγαλύτεροι θυμόνται ότι κάποτε οι οικολογικές οργανώσεις και κόμματα ήταν άνευ όρων ενάντια σε όποια χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μεγαλύτερο κακό είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα αν προέρχονται από τη Ρωσία (ακούσατε ποτέ τη Γκρέτα να μιλάει ενάντια στα πυρηνικά; Την Αναλίζα;) Μήπως, για λόγους συνέπειας, θα έπρεπε να υποστηρίξουν σε αυτή την περίπτωση το Ιράν;