Οριστικό! Η Σ.Αραβία τελειώνει το «πετροδολάριο»-Ανατέλλει η εποχή του «πετρογιουάν»

1389

Πριν λίγες μέρες ο γκουρού και παλαιότερα αξιωματούχος της Fed της Νέας Υόρκης και νυν επικεφαλής αναλυτής της Credit Suisse Zoltan Pozsar έγραψε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του για το 2022, στην οποία περιέγραψε ότι η Ρωσία και ο πρέδρος Putin θα μπορούσε να εξαπολύσει όλα τα σκυλιά της κόλασης ενάντια στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απαιτώντας αντί για δολάρια, οι εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου να πληρώνονται σε χρυσό, συνδέοντας αποτελεσματικά το πετρέλαιο με τον χρυσό και λανσάροντας το Petrogold.
Στη συνέχεια, η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Xi στη Σαουδική Αραβία και η συνάντησή του με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του χωρών του Κόλπου σηματοδότησε τη γέννηση του πετρογιουάν και ένα άλμα στην στη σχέση της Κίνας με τον OPEC+.
Αυτό συνέβη  γιατί με τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Κίνα και της χώρες του Κόλπου «η Κίνα μπορεί τώρα να ισχυριστεί ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική σχέση όχι μόνο με το σύμβολο «+» του ΟPEC+ (δηλαδή τη Ρωσία), αλλά και με το Ιράν και όλο τον ΟΠΕΚ+».
Εκείνες τις μέρες λοιπόν ο Zoltan αναδείκνυε τη μεγάλη σημασία της εξής δήλωσης:
«Ο Πρόεδρος Xi μετέφερε το μήνυμά του για την τιμολόγηση των αγορών πετρελαίου σε renminbi όχι κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του – όταν συνάντησε μόνο την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας– αλλά κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του– όταν συνάντησε τις ηγεσίες όλων των χωρών του Κόλπου – δίνοντας το ακόλουθο μήνυμα»:
«Οι εξαγωγές πετρελαίου των χωρών του Κόλπου προς την Ασία σε συνδυασμό με την τιμολόγηση σε renminbi αποτελούν την αυγή του πετρογιουάν».
Και πλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών του βασιλείου, στο Νταβός η Σαουδική Αραβία επιβεβαιώσε πως είναι διατεθειμένη να διεξάγει το εμπόριό της και άλλα νομίσματα, εκτός του αμερικανικού δολαρίου.
«Δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε σε αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ, είτε σε ευρώ, είτε στο ριάλ της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Mohammed Al Jadaan, μιλώντας στο Bloomberg TV, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.
Και απηχώντας το σχόλια του Poszar, ο Al-Jadaan φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, κυρίως μάλιστα με την Κίνα:
«Απολαμβάνουμε μια πολύ στρατηγική σχέση με την Κίνα και απολαμβάνουμε την ίδια στρατηγική σχέση με άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και θέλουμε να αναπτύξουμε μια ανάλογη σχέση και με την Ευρώπη και άλλες χώρες που είναι πρόθυμες και ικανές να συνεργαστούν μαζί μας», πρόσθεσε ο Al-Jadaan.
Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται επίσης με πολυμερείς θεσμούς για να παράσχει υποστήριξη στο Πακιστάν, την Τουρκία και την Αίγυπτο, ως μέρος της γενναιοδωρίας του βασιλείου προς κράτη που τα θεωρεί «ευάλωτα», είπε ο Σαουδάραβας Υπουργός Οικονομικών.
«Παρέχουμε ακόμη και πετρέλαιο και παράγωγα για να υποστηρίξουμε τις ενεργειακές τους ανάγκες», είπε ο Al Jadaan.
Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα ΥΠΟΙΚ όμως φανερώνουν ακριβώς αυτό: ότι το τέλος του πετρoδολαρίου πλησιάζει κι έρχεται η αυγή του πετρογιουάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας