Οργισμένη η Ρωσία με Ελβετία−Δεν είναι πλέον ουδέτερη, συμμετέχει στις κυρώσεις

1510

Η Ελβετία δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει το ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση της Ουκρανίας μετά την ένταξή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο (25/2/2023) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis δήλωσε νωρίτερα ότι η Ελβετία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για να συζητηθεί η ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.
«Η Ελβετία που έχει ενταχθεί στις παράνομες μονομερείς αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης δεν είναι πλέον ένα ουδέτερο κράτος κατά την αντίληψή μας και δεν μπορεί να διεκδικήσει κανένα ρόλο διαμεσολαβητή στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής του τόπου διεξαγωγής της», είπε η Zakharova.
Όπως υπενθύμισε, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απαγόρευσε νομοθετικά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενώ από τις 25 Νοεμβρίου 2022, έχει δεσμεύσει 7,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και 15 ακίνητα φυσικών προσώπων, εταιρειών και οργανισμών που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Δύση αποσταθεροποίησε τη σύνοδο των G20

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 που έγινε στην Ινδία, προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία, κάτι που δεν συνέβη λόγω διαφωνιών.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες των G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Μόσχα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».
«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών των G20 καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και μόνο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.
Η Ινδία, προεδρεύουσα των G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών των G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας