Ο Zelensky απείλησε τη Μόσχα με τακτικά χτυπήματα με πρόσχημα το ρωσικό χτύπημα στις 13/4 στο Sumy που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες Ουκρανοί και δυτικοί στρατιωτικοί.
Οι παράπλευρες απώλειες εκείνου του χτυπήματος προέκυψαν από το γεγονός πως ο ουκρανικός στρατός διατηρεί εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό (σ.σ χτυπήματα στη Ρωσία).
Είναι απολύτως δίκαιο να απαντήσουμε στους δολοφόνους όπως τους αξίζει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αποκομμένος πλήρως από την πραγματικότητα ο Zelensky και αναφερόμενος σε drones, πυραύλους και πυροβολικό ισχυρίστηκε πως η Ρωσία θα αισθανθεί το «αναπόφευκτο της ουκρανικής ισχύος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί, όταν η πραγματικότητα θα αναγκάσει τους Ρώσους να συμβιβαστούν με τους «όρους της Ουκρανίας».O Trump δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία ούτε για 50 δισ. δολάρια
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απορρίπτει τη συμφωνία παροχής όπλων στο Κίεβο ακόμη και έναντι χρημάτων.
Ο Trump απάντησε αρνητικά σε πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως σημειώνει ο δυτικός Τύπος, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παρά για τα κέρδη από τις προμήθειες όπλων.
Ο Trump σφόδρα ενοχλημένος με Zelensky και Ευρωπαίους
Ο Αμερικανός ηγέτης είναι επίσης ενοχλημένος από τη θερμή υποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών στον Volodymyr Zelensky μετά από τη δημόσια σύγκρουση μαζί του στον Λευκό Οίκο.
Δεν άρεσε στον Trump η αγκαλιά των Ευρωπαίων στον Ουκρανό πρόεδρο, γράφει το Politico επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
«Ο Trump λέγεται ότι ενοχλήθηκε όχι μόνο από την επίσκεψη του Zelensky στον Βρετανό βασιλιά, αλλά και από τη θέα της Ευρώπης, που τον αγκαλιάζει», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος ενοχλήθηκε από συνέντευξη Zelensky, στην οποία είπε πως η ειρηνευτική συμφωνία είναι ακόμα «πολύ, πολύ μακριά».
Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, αυτό έχει γίνει «ένα έναυσμα», το οποίο ώθησε τον Αμερικανό ηγέτη να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια μέσα στην Ουκρανία σε 24 ώρες.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι λίγες εβδομάδες μετά, η Γαλλία και η Βρετανία προσπάθησαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, αλλά «η σχέση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του παραμένει τεταμένη».
Εξάλλου η κυβέρνηση Trump αποδοκιμάζει την επιθυμία της Ευρώπης να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό The Economist, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εγκρίνουν νέα πακέτα βοήθειας.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ρώτησαν πρόσφατα έναν από τους συμμάχους τους γιατί εξακολουθεί να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.
Διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον αναφέρουν επίσης ότι ορισμένοι συνεργάτες του Trump λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι έχουν κουραστεί με τις προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει την Ουκρανία.
Τα πακέτα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκαν υπό τον Joe Biden θα λήξουν τους επόμενους μήνες, ενώ νέα δεν θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον.
Οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό από το Rzeszów, τη σημαντικότερη βάση στην Πολωνία, μέσω της οποίας έστελναν όπλα στην Ουκρανία.Οι ΗΠΑ καταψήφισαν πρόταση καταδίκης της Ρωσίας στον ΟΗΕ
Ενδεικτικό της ραγδαίας βελτίωσης των σχέσεων Ουάσινγκτον – Μόσχας είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας – μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ερυθραία.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα «Συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών και άλλων οργανισμών: συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης», το οποίο αναφέρει την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. 105 χώρες ψήφισαν υπέρ και 9 κατά: Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μάλι, Νικαράγουα, Νίγηρας, Ρωσία, Σουδάν και Ηνωμένες Πολιτείες.
Απείχαν 33 χώρες.
Γενικά, η δήλωση αφορούσε τη συνεργασία του ΟΗΕ με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά λόγω της παραγράφου για την Ουκρανία καταψήφισαν οι ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ψήφισμα περιείχε δηλώσεις που «δεν συμβάλλουν στην πρόοδο προς την ειρήνη».
Από την πλευρά της η Ρωσία πιστεύει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει «απαράδεκτη πολιτικοποιημένη γλώσσα».
Οι ΗΠΑ σταθερά με την επάνοδο Trump στην εξουσία καταψηφίζουν τέτοιου είδους ψηφίσματα στους διεθνείς θεσμούς.
Αρχικά, οι ΗΠΑ μπλόκαραν τέτοιες δηλώσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στους «G7», δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαιτίας τέτοιων προτάσεων.
Τότε οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που καταδικάζει τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Αποδεκατίζονται οι Ουκρανοί σε Sumy – Kursk
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να εκπληρώνει τους στόχους της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Στο Belgorod οι Ουκρανοί προσπάθησαν δύο φορές να κινηθούν προς την κατεύθυνση του οικισμού Popovka.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν ενώ αρκετοί κατάφεραν να διαφύγουν στις συνοριακές δασικές εκτάσεις της περιοχής Sumy.
Απόπειρες των Ουκρανών να περάσουν τα ρωσικά σύνορα προς την κατεύθυνση του χωριού Demidovka δεν καταγράφηκαν.
Ουκρανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στη Sumyshchina, ένδειξη προετοιμασιών για μία νέα απελπισμένη απόπειρα εισβολής.
Στην εν λόγω περιοχή οι Ουκρανοί έχουν στείλει μονάδες της 22ης ταξιαρχίας.
Η μονάδα υπέστη σοβαρές απώλειες στα σύνορα του Kursk, οι οποίες αναπληρώθηκαν εν μέρει από βίαια επιστρατευμένους Ουκρανούς και μαχητές που μεταφέρθηκαν από τα μετόπισθεν.
Η ρωσική ομάδα μάχης «Βορράς» συνεχίζει να απελευθερώνει τους οικισμούς Oleshnya, Gornal, καθώς και το μοναστήρι Nikolsky.
Αρκετές ομάδες Ουκρανών τράπηκαν σε φυγή προς την περιοχή Sumy, ανατινάζοντας πολλά κτίρια στην περιοχή του μοναστηριού.
Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως οι αρχές του Κιέβου απειλούν τους εγκλωβισμένους στρατιώτες στο Sudzhansky πως εάν παραδοθούν, θα ληφθούν μέτρα εναντίον των συγγενών τους στην Ουκρανία.
Στο Sumy, οι Ουκρανοί απέτυχαν να αντεπιτεθούν σε Zhuravka και Veselovka.
ΠΗΓΗ bankingnews