Ανακοίνωσε κοινή live συνέντευξη σε μια προσπάθεια να γυρίσει σελίδα
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα, μετά την απόφασή του να επιβάλει την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα παρακάμπτοντας το γαλλικό κοινοβούλιο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας κοινή συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV.
Η ανακοίνωση της συνέντευξης έρχεται πριν ακόμα συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τη «μάχη επιβίωσης» που έδωσε η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου στο κοινοβούλιο, περνώντας «πληγωμένη» αλλά τελικά «όρθια» από τη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.
Συνολικά 278 βουλευτές καταψήφισαν την κυβέρνηση, μόλις εννέα λιγότεροι από τους 289 που χρειαζόταν για την πτώση της. «Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να προωθώ τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα μας», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία, οι οποίες εξελίχθηκαν σε οργή μετά το κοινοβουλευτικό «bypass» του Μακρόν, όταν διαπίστωσε πως δεν συγκεντρώνεται η αναγκαία πλειοψηφία για τις έγκριση των αλλαγών.
Έτσι αποφάσισε να επιβάλλει τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενεργοποιώντας το σχετικό άρθρο 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Γάλλο Πρόεδρο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και έκτοτε οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, θυμίζοντας την περίοδο των Κίτρινων Γιλέκων, με επεισόδια και άγρια καταστολή.
Η «μάχη» θα συνεχιστεί εντός και εκτός Βουλής
Τόσο εντός Βουλής, όσο και εκτός Βουλής, η μάχη αναμένεται να συνεχιστεί. Προς ώρας τα κοινοβουλευτικά «πυρά» στρέφονται κατά της πρωθυπουργού από την οποία ζητείται η παραίτησή της, ενώ εξετάζεται και η προσφυγική στο Συνταγματικό Συμβούλιο με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η Μπορν δήλωσε από την πλευρά της ότι θα απευθυνθεί «απευθείας» στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εξετάσει το νομοσχέδιο «το συντομότερο δυνατό». Αναλυτές εκτιμούσαν τα προηγούμενα 24ωρα πως σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, ο Μακρόν δεν αποκλείεται ακόμη και να την απομακρύνει, χρεώνοντάς της την αποτυχία να διαμορφώσει το κατάλληλο κοινοβουλευτικό περιβάλλον για να υπερψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Η συνέντευξη που ανακοίνωσε ο Μακρόν εντάσσεται επίσης στην «επιχείρηση γοητείας» που σχεδιάζεται για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις. Επίσης η Γαλλική Προεδρία φαίνεται να εξετάζει την προώθησή πιο κοινωνικών – φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων, ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα γυρίσει γρήγορα η σελίδα κλείνοντας το καταστροφικό κεφάλαιο του συνταξιοδοτικού.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της μεταρρύθμισης και επιπλέον να επικρίνει σφοδρά και προσωπικά τον Εμανουέλ Μακρόν για την απόφασή του να παρακάμψει τον γαλλικό κοινοβούλιο.
Η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμα γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου, με τους εργαζόμενους να διαμηνύουν πως η μάχη θα συνεχιστεί στο δρόμο. Καθημερινά χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις και κυρίως στη Place de la Concorde του Παρισίου, απέναντι από το κοινοβούλιο. Ο συμβολισμός, όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ είναι ισχυρός, καθώς πρόκειται για την πλατεία που στήθηκε η γκιλοτίνα για τον Λουδοβίκο ΙΣΤ πριν από 230 χρόνια.