Οργισμένη ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας μετά τη βεβήλωση του μνημείου.
Οργισμένη ανάρτηση έκανε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα μετά τη βεβήλωση του Μνημείου των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων στην Καλλιθέα.
Φιλοναζί έγραψαν τη λέξη «Azov» που παραπέμπει στο διαβόητο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ που έχει «πλούσια» δράση εδώ και χρόνια στην Ουκρανία.
Δείτε την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας
Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας αναφέρει: «Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρό τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες – αυτούς οι οποίοι με τεράστιες θυσίες απελευθέρωσαν την σκλαβωμένη Ευρώπη από τον φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού.
Ύστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας;
Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων».
Η ιστορία του μνημείου
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και έγινε δωρεά από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005.
Το μνημείο αποτελείται από μια ανάγλυφη στήλη και έναν ανδριάντα. Και τα δυο στοιχεία εδράζονται πάνω σε χαμηλό, φαρδύ βάθρο. Πάνω στην ανάγλυφη στήλη αναπαρίσταται ένας σκοτωμένος στρατιώτης ο οποίος είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατά στο χέρι του όπλο. Απέναντι από το ανάγλυφο υπάρχει το άγαλμα το οποία αναπαριστά μια γυναίκα.
Βρίσκεται σε καθιστή στάση, φοράει πέδιλα στα πόδια και μαντίλι στα μαλλιά. Πενθεί για τον νεκρό στρατιώτη. Στα πλαϊνά του βάθρου, αναγράφονται περιμετρικά τα λόγια:
«ΑΝΔΡΩΝ ΓΑΡ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
Θουκυδίδης, Περικλέους Επιτάφιος».