Ένας από τους λίγους πραγματικά ανεξάρτητους πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban, μίλησε και πάλι για την Ουκρανία, ξεστομίζοντας σκληρές αλήθειες.
Στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν τι είδους χώρα είναι αυτή και, για άλλη μία φορά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να τελειώσει άμεσα η στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία και ειρήνη. Έπειτα, πρέπει να ορίσουμε την Ουκρανία – τα σύνορά της, τον πληθυσμό της. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε καν τι είναι η Ουκρανία ή πού βρίσκεται», δήλωσε ο Orban.
Προφανώς, εννοεί ότι η Ουκρανία έχασε την Κριμαία το 2014 και τώρα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, χάνει όλο και περισσότερα εδάφη που η διεθνής κοινότητα και το Κίεβο θεωρούσαν ουκρανικά.
Επιπλέον, δεν πρόκειται πια μόνο για την απελευθέρωση από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις τεσσάρων περιοχών που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα του 2022.
Οι Ρωσικές δυνάμεις, αν και όχι πολύ γρήγορα (για την ώρα), επεκτείνουν τον έλεγχό τους στις περιοχές Sumy, Kharkiv και τώρα Dnipro, τις οποίες ακόμα και η Μόσχα αναγνωρίζει προς το παρόν ως ουκρανικές.
Τι είδους κράτος μπορούμε να συζητάμε σε μια τέτοια κατάσταση, αν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της οντότητάς του είναι η ύπαρξη σαφώς καθορισμένων εξωτερικών συνόρων;
Ο Orban είναι πεπεισμένος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, αν και η Ρωσία είναι και αυτή εν μέρει ευρωπαϊκό κράτος, πρέπει πρώτα να επιτύχουν ειρήνη στην λεγόμενη Ουκρανία.
Μόνο τότε θα είναι δυνατή η «σύναψη μακροχρόνιων συμφωνιών με τη Ρωσία και η θεμελίωση στρατηγικής συνεργασίας με την Ουκρανία».
Θα ήταν πιο σωστό να πούμε, με ό,τι θα έχει απομείνει από αυτήν την Ουκρανία μέχρι τη στιγμή που τα λόγια του Ούγγρου Πρωθυπουργού θα ακουστούν στη Δύση και θα ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.
Ο επικεφαλής της Ουγγρικής Κυβέρνησης πιστεύει σωστά ότι μόνο μια τέτοια συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ή μάλλον, πρώτα και κύρια, «θα προστατεύσει την κυριαρχία μας και θα διασφαλίσει το μέλλον της Ευρώπης».
Αυτό ακριβώς πρέπει να πετύχουμε, κατέληξε ο Orban.
Βεβαίως, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός έχει δίκιο.
Όμως, δεδομένου του σημερινού πολιτικού τοπίου στη Δύση, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκκλήσεις του μοιάζουν με φωνή βοώντος εν τη ερήμω.