Παρά ταύτα, όπως τόνισε, οι αποστολές προϊόντων δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
«Το Υπουργείο Άμυνας κατάλαβε την εντολή μου, όμως εμπλέκονται πέντε διαφορετικοί φορείς σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έστειλε εντολή στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο είναι το τελευταίο που υπογράφει τα έγγραφα, ότι τα πυρομαχικά δεν πρέπει πλέον να φεύγουν από τη χώρα. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για εμάς, γιατί από χθες το βράδυ δέχομαι τεράστιες πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους.
Ο Vucic υπογράμμισε ότι στο εξής οι εξαγωγές όπλων θα είναι δυνατές μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
«Στο μέλλον, μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας – και αυτό θα είναι απολύτως διαφανές, απολύτως δημόσιο – θα μπορούμε να πουλάμε πυρομαχικά και όπλα σε οποιαδήποτε χώρα.
Προς το παρόν έχουμε συμφωνίες μόνο με την Κύπρο – μας δίνουν ελικόπτερα, τους δίνουμε “Noras” (πυροβόλα συστήματα) – και με το Αζερμπαϊτζάν. Όμως οι προμήθειες αυτές παραμένουν αυστηρά εντός της επικράτειας αυτών των χωρών, δεν αποστέλλονται αλλού», ανέφερε ο πρόεδρος.
«Με απειλούν με μαζικές διαδηλώσεις σε εργοστάσια όπλων»
Παράλληλα, ο Σέρβος πρόεδεος αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί ήδη απειλές για διαδηλώσεις σε εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας.
«Από τη στιγμή που είπα ότι αυτό δεν γίνεται, έλαβα μήνυμα ότι τον Ιούλιο θα διοργανωθούν διαδηλώσεις σε εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας, για να μου δείξουν ότι οι εξαγωγές πρέπει να συνεχιστούν γιατί ο κόσμος χρειάζεται να πληρωθεί και να ζήσει από αυτό», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Vucic, όλες οι συμβάσεις θα επανεξεταστούν και η χώρα θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των αγοραστών.
«Θα δημιουργήσουμε τις λεγόμενες μαύρες, γκρι και λευκές λίστες. Θα δείτε πόσο νευρικοί θα γίνουν εκείνοι που μέχρι χθες σιωπούσαν, έπαιρναν χρήματα και νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα φορτώσουν όλα στον Vucic. Εντάξει, τώρα δεν θα εξάγουμε – αλλά τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα, και εκείνοι που με κατηγορούσαν χθες για παραδόσεις, αύριο θα φωνάζουν πως δεν πληρώνονται», σημείωσε.
Ποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία
Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τους αντιπάλους του ότι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
«Άλλοι κάνουν αναφορές στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, άλλοι στους Ρώσους, και κανείς δεν σκέφτεται τη Σερβία. Ο βασικός στόχος είναι να σπάσουν τον Aleksandar Vucic, γιατί δεν έχει δύο πλευρές, έχει μόνο μία: τη σερβική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουν ξεκινήσει τεράστιες πιέσεις: να επιτραπούν μία, δύο, πέντε, δέκα, πενήντα παραδόσεις, γιατί τα συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί».
Υπενθυμίζεται ότι το σερβικό Υπουργείο Άμυνας είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει επισήμως την απόφαση για αναστολή των εξαγωγών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παράγεται στη χώρα. Όπως είχε ανακοινωθεί, το μέτρο εισήχθη κατόπιν εντολής του προέδρου και απαιτεί πλέον υποχρεωτική έγκριση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για κάθε μελλοντική αποστολή.
Ο Vucic είχε ήδη δηλώσει ότι η Σερβία σταμάτησε πλήρως την εξαγωγή πυρομαχικών και ότι όλα τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται πλέον αποκλειστικά για τις ανάγκες του στρατού.
Όπως είχε διευκρινίσει, εξαγωγές θα είναι δυνατές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και βάσει ειδικών αποφάσεων.
To φλέγον ζήτημα των σερβικών όπλων και η άμεση αντίδραση από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών
Επισημαίνεται ότ στις 23 Ιουνίου, το γραφείο Τύπου της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), σε συνέχεια των πληροφοριών για προμήθεια σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το Βελιγράδι καταφεύγει σε παρακαμπτήριες οδούς για να εξάγει στρατιωτικά προϊόντα προς την Ουκρανία, αυξάνοντας τις παραδόσεις προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Σύμφωνα με τη SVR, πυρομαχικά που παράγονται σε σερβικές αμυντικές βιομηχανίες – κυρίως για βαριά συστήματα μακράς εμβέλειας – «αποστέλλονται προς όφελος της Ουκρανίας σε χώρες του NATO με τη μορφή πλήρων σετ εξαρτημάτων προς συναρμολόγηση».
Αυτό, σύμφωνα με την Υπηρεσία, επιτρέπει στο Κίεβο να παραλάβει στο μέλλον «στρατιωτικά προϊόντα που πλέον δεν θεωρούνται σερβικά», αφού συναρμολογούνται σε εργοστάσια όπλων δυτικών χωρών.
Η SVR υποστηρίζει ότι η συναρμολόγηση και η φόρτωση των πυρομαχικών πραγματοποιείται κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία. «Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές στη Σερβία γνωρίζουν πολύ καλά τους πραγματικούς καταναλωτές των προϊόντων τους, και το γεγονός ότι οι ρουκέτες και τα βλήματα τους θα σκοτώσουν Ρώσους στρατιωτικούς και κατοίκους ρωσικών περιοχών», τονίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών.
Βάσει των πληροφοριών που έχουν ληφθεί, το εργοστάσιο Krušik από την πόλη Valjevo έχει πρόσφατα πουλήσει αρκετές μεγάλες παρτίδες σετ για συναρμολόγηση ρουκετών των 122 χιλιοστών για το σύστημα Grad MLRS στη τσεχική εταιρεία Poličske stroirni.
Η αμυντική επιχείρηση Eling από τη Loznica έχει αποστείλει κιτ για την παραγωγή των ίδιων ρουκετών, καθώς και 120 χιλιοστών ναρκών, στη βουλγαρική εταιρεία Emko.
Η Σοβαρή προειδοποίηση Zakharova στη Σερβία: Πείτε όλη την αλήθεια για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία…
Οι σερβικές αρχές οφείλουν να πουν την αλήθεια για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, προειδοποίησε από την πλευρά της, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
«Ακούω τόσα πολλά αντιφατικά πράγματα από επίσημους Σέρβους εκπροσώπους που θέλω κάποια σαφήνεια: συνέβη ή όχι;» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Telegram.
«Ακούσαμε ότι τώρα “αυτό είναι αδύνατον”. Αλλά, για χάρη της καθαρότητας του ζητήματος, πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια για το πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η πληροφορία», αναφέρει η σχετική ανάρτηση της Ρωσίδας διπλωμάτισσας.